Türkiye’de şeker pancarı yetişen bölgeler, Türkiye’de yetişen şeker pancarı yetişen illerimiz; Konya, Yozgat ve Eskişehir’dir. Bu illerimizde şeker pancarı yetişme oranı oldukça fazladır. Dünyada üretilen şekerin %80’i kamıştan, %20’si ise pancardan üretilmekte. Şeker pancarı tarımı; Türkiye’de Doğu Karadeniz, Ege, Akdeniz’in sahil şeridi ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi dışındaki tüm bölgelerde yapılmaktadır. TÜİK verilerine göre; 2018 yılında Türkiye’de toplam 2,92 milyon dekar alana şekerpancarı ekilmiş olup, en fazla ekimin olduğu iller sırasıyla Konya, Yozgat ve Eskişehir’dir. Türkiye şeker pancarı ekim alanları 2017 yılına göre % 13,9 oranında azalmıştır. Bu azalışın en önemli sebebi şeker pancarı eken çiftçi sayısındaki azalış olarak değerlendirilmektedir.
Şeker Pancarı Hakkında Bilgiler
Türkiye’de şeker pancarı üretimi pancar ekim alanlarından, üreticiler veya temsilcileri ile şirketler veya fabrikalar arasında sözleşme düzenlenmesi suretiyle kotalı olarak yapılmaktadır. 2018 yılı şeker pancarı üretimi 17 milyon 436 bin ton olarak gerçekleşmiş olup, üretim 2017 yılına göre %17,5 oranında azalmıştır. Bu azalışın en önemli sebebi şeker pancarı üretimi yapan çiftçi sayısındaki azalışa bağlı, üretim yapılan alanın azalması olarak değerlendirilmektedir. 2018 yılında Türkiye şeker pancarı üretiminin yaklaşık %30’u Konya’da, %8’i Yozgat’ta ve %7’si ise Eskişehir’de gerçekleşmiştir.
Hangi Ülkelerde Şeker Pancarı Yetişir?
Şeker Pancarı Yetiştiren Ülkeler; Türkiye ile beraber, Rusya, Ukrayna, Avrupa Birliği ülkeleri şekeri pancardan üretirken; ABD, Japonya, Çin gibi ülkeler hem pancardan hem kamıştan; Brezilya, Hindistan, Meksika, Tayland, Avustralya başta olmak üzere birçok ülke de ise kamıştan üretilmektedir. Şeker Pancarı Hakkında daha fazla bilgi