Saksıda limon ağacının budanması

saksıda limon fidanı budama

Saksıda limon ağacının budanması

Saksılarda bulunan limon ağaçlarının verimlerinin artması için doğ bir şekilde budanması gerekmektedir. Limon saksıda ise nasıl budama tekniği uygulanır? Saksıda yetişen limon ağaçları nasıl bir budama ister bununla alakalı size bilgiler vereceğiz. Saksıda yediveren limon budama, Saksıda bodur limon ağacı budama hakkında bilgiler. Saksıda limon ağacı satın alma yaparak internet ortamından limon fianı alacaksanız içerinde bakım broşürünün olmasına dikkat ediniz. Limon türüne göre bakımları ve budanması farklılık gösterenbilir.

Saksıda Limon Ağacı Budamanın Faydaları

  1. Ağacın gelişmesi (vejetatif gelişme) ile verime yatma (generatif gelişme) dengesi ve devamlılığı sağlanır.
  2. Alet ve ekipmanların çalışabilmesi için gerekli boşluklar oluşturulmuş olur.
  3. Budama ile ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı direk kontrol altına alınabilir.
  4. Budama, ağacın çiçek açması ile meyve toplama arasındaki sürenin kısalmasına olumlu etki yapar.
  5. Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanmış olur. Budama ile meyve iriliği ve meyve kabuk renklenmesi sağlanmış olur.
  6. Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur.
  7. Püskürtülerek yapılan ilaçlamanın etkinliği artırılabilir.
  8. Verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek yeniden verimli ağaçlara dönüşmeleri sağlanmış olur.

Saksıda Limon nasıl budanır?

Limon ağacı nasıl budanır? Limonlarda budamanın en uygun olduğu zaman, ilkbahar don tehlikesinin geçtiği ve ilkbahar sürgünlerinin başlamadığı dönemdir. Limonlarda öyle bir zamanda kesim yapılmalıdır ki uçkurutan olmamalıdır. Uçkurutan hastalığının etmeni 180C’ nin altında çok etkili, 300C’ nin üzerinde etkili değildir. Burada maksat budama yapıldığı zaman uçkurutan etmeninin olmadığı ve yapılan kesimlerden sonra gözlerin uyanmayacağı bir zaman dilimini yakalamaktır. Bu zaman ülkemiz için ekim ayı sonu kasım başı gibidir. Budamadan hemen sonra sürgün sürmeden kışa girilmiş olur. Uçkurutan hastalığı gibi özel durumlar hariç olmak üzere, budama ağaçta meyve olmadığı veya toplandıktan sonra yapılmalıdır.

Saksıda Limon ağacı; Eğer ağaçlar periyodisite gösteriyorsa meyvenin yok yılında budama yapılmalıdır. Ağaçta gövdeden çıkan obur dallar her zaman alınmalı ve bunların büyümesine izin verilmemelidir. Limonda sonbahardan sonra budama yapılmayıp kışın derim sonrası budama yapılırsa ertesi yılın ürünü de heba edilmiş olur; çünkü ayrım periyodunda meyve gözüne dönüşen gözler uçta oluşacağından budamayla bunlar kesilip atılmış olur. Uçkurutan hastalığıyla bulaşık olan limon bahçeleri, sıcak aylarda (temmuz- ağustos) budanmalıdır

Bir yanıt yazın