Ağaç çileği yüksek ormanlarda doğal olarak yetişen bir çilek türüdür. Yapılan araştırmalarda bir çok hastalığa şifa verdiği iddia edilen dağ çileği büyük ilgi görmeketdir. Ağaç çileği olarak halk arasında büyük bir üne sahip olan meyve türü çocuk felci, ağız ve deri yaralarına iyi gelmeketdir. Dağ çileğinin bir başka faydası ise sigaranın zararlarını azalttığı yönündedir. Ağaç çileğinin aşağıdaki sorunlara iyi geldiği söylenmektedir. Dağ çileği nasıl tüketilir?, Dağ çileği ne kadar yenmeli?, Dağ çileği hangi vitaminleri?
Ağaç çileğinin faydaları nelerdir?
Dağ (Ağaç) Çileğinin boyu ortalam 4 m’den kısa, gövde kabuğu koyu kahverengi, büyük çalı şeklinde bir bitki türüdür. Sürgünler seyrek tüylerle kaplıdır ve arasında salgı tüyleri bulunmaktadır.
- Ağızda oluşan çeşitli yaralara karşı etkilidir, iyileştirir.
- Bağırsak kurtlarını döktürür.
- C vitamini deposudur.
- İdrar söktürücü olarak kullanılır.
- Romatizma ağrılarını azalttığı söylenmektedir.
- Sigaranın zararlarını azaltır.
- Sinir sistemine iyi gelir.
- Yüzdeki sivilcelere karşı etkilidir. Sivilceleri yok edebilir veya azaltır.
Dağ çileği (Arbutus unedo L.)
Bu meyve doğal olarak toplanıp yenebilir. Çok güçlü bir etkisi olduğu için alerji yapabilir. Aşırı tüketilmemelidir. Fundagiller familyasından olan bu dağ çileğinin meyvesi çok güzel ve lezzetlidir. Türkiye’de doğal olarak yetişmektedir. Dağ (Ağaç) Çileğinin boyu ortalam 4 m’den kısa, gövde kabuğu koyu kahverengi, büyük çalı şeklinde bir bitki türüdür. Sürgünler seyrek tüylerle kaplıdır ve arasında salgı tüyleri bulunmaktadır. Yaprak ayası eliptik veya oblanseolat, uç kısmı akut, kenarı belirgin testere dişlidir. Dağ çileği hakkında bilgiler >>
Ağaç Çileği Nasıl Bir Ağaçtır?; sarkık panikula durumunda toplanmıştır. Çiçek sapları tüysüz, korolla yeşilimsi beyaz, nadiren kırmızımsı renkli olabilir. Petallerin dış kısmı tüysüz iken içte tabana doğru uzun tüyler bulunmaktadır. Stamenler 10 adet, filamentler taban kısmına doğru kalınlaşmış ve tüylüdür. Anterler 1.5 mm büyüklükte tepe kısmında mahmuz şeklinde çıkıntılar bulunmaktadır. Ovaryum 5 gözlü, üzeri çıkıntılı tüysüz. Dağ çileği meyveleri; 1 – 1.7 cm çapında, küre şeklinde ve koyu kırmızı renklidir, üzerinde konik çıkıntılar bulunmaktadır. Ağaç çileğinin çiçeği ekim ile kasım aylarında çiçeklenmektedir.
Dağ Çileği Nerelerde Yetişir?
Dağ çileği nerelerde yetişir? Türkiye’den başka Afrika ve Avrupa’da görülmektedir. Dünyada Batı Avrupa’da, Akdeniz çevresinde İtalya, Yunanistan, Doğu Akdeniz’de, Kuzey-Batı Afrika’da doğal olarak yetişmektedir. Özellikle denize kıyısı olan dağlarda doğal yayılış göstermektedir. Sadece insanlar için yararları yoktur. Dağ çileğini yabani hayvanlarda tüketmektedir. Çoğu kuş türü ve diğer yabani hayvanlar yemiş olarak tüketir.
Türkiye’de ağaç çileği nerelerde doğal yayılış gösterir?
Türkiye’de dağ çileği yetişen iller; Çanakkale, Balıkesir, Bursa, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Zonguldak, Sinop, Samsun, Aydın, Muğla, Antalya, İçel’de doğal olarak yetişmeketdir.