Çiçek Budama ne zaman yapılır? Çiçek budama zamanı

çiçek budama zamanı

Çiçek Budama ne zaman yapılır? Çiçek budama zamanı

Çiçek Budama

Belirli mevsimlerde çiçekleirn bakım budaması yapılmalıdır. Çiçeklerde yaılacak budama ağırlıklı olarak kış mevsiminin bitiminden başlayarak taki ilkbahar ayının başlarına kadar sürer. Çiçek budama işlemi yapılmazsa boyları yükselir ve çalı şeklini kaybeder. İlk başlangıçta çiçek sayısı aşırı derecede artar yalnız daha sonrasında tamamen kaybolur. Üzerinde kalitesiz küçük çiçekler meydana gelir. Bundan dolayı budama işlemine ara verilmeksizin belli bir düzen içerisinde sürekli yapılmalıdır. Çiçekleri gençleştirmenin gerek olmadığı ve verimini de iyi olduğu dönemlerde ancak şekil budaması yapılabilir. Çiçekleri iyi bir şekil verebilmek için v şeklinde budama işlemine tabi tutulmaları gerekir.

çiçek budama nedir

Çiçek çeşitlerinde budama

Çiçeklerim budama zamanı kış mevsimi sonu veya ilkbahar mevsiminin başlarıdır. Sende bir kez açan güllerin budanma işlemi çiçekleri döküldükten sonra yapılmalıdır. Yediveren gülleri her zaman çiçek açtıktan sonra verimsiz, cılız kalmış dalları kesilerek uzaklaştırılmalıdır. Bazı farklı durumlarda bitkinin düzgün durması kendiliğinden sağa sola doğru uzanmamaları için de budama işlemine tabi tutulurlar.

Çiçek Hangi Mevsimde Budanır?

Bitkinin üzerindeki yaşlı bir dalın ucunda bir ya da en fazla iki tane tek yıllık sürgün 2-4 göz üzerinden budanarak bırakılmalıdır. Bu bırakılan dal ve sürgünlerin yönleri gözler geliştiğinde birbiri ile karşılaşmayacak doğrultuda olmasına özen gösterilmelidir. Budama yapıldığı esnada kesilen sürgünün iç rengi beyaz olmalıdır. Eğer rengi kahverengi veya siyah ise kesilip beyaz renge ulaşana kadar yapmak gerekmektedir. Fakat yılda bir kez çiçeğini açan büyük güller için uygun bir budama tekniği değildir. Bu budama işlemini mecburi bir durum oluşmadıkça yapmamanız gerekmektedir. Ayrıca bazı gül türleri için bu budama tekniği her sene yapılmamalıdır. Çiçeklere Sert budama tekniği ile gülleriniz az sayıda ancak gösterişli çiçekler meydana getirir.

çiçekler neden budanır

Çiçeleri budama işlemleri

Kökünden fazla dallanmış gül bitkileri için yapılır. Budama işlemi yapıldığı zaman bitkinin üzerinde ki bazı dallar dipten bazıları ise daha uzun bırakılarak budama işlemine tabi tutulur. Gücünü kaybetmiş verim alma imkanı olmayan dallar dip kısımlarında budanırlar. Gül fidanlarındaki dalların güç, kalınlık, uzunluk, yaş ve verim gibi faktörler göz önüne alınmak sureti ile yerine göre uzun yerine göre kısa budama yapılır. Türleri ne olursa olsun güllerin budanma işlemi şu şekilde yapılmalıdır.

Çiçekleri budama yöntemleri

Bu budama tekniği her çiçek ve gül türüne uygun değildir. Bazı çiçek ve gül türlerine özel ilgi ve özel budamalarla farklı şekillerde ilginç ve estetik görünümler kazandırılabilir.

Çiçeklerde Yaz Budaması

Bu budama tekniği bahçe çiçek ve gülü türlerinde açmış, solmuş çiçeklerin bitki üzerinde bırakılmaması sureti ile yapılmalıdır. Bu şekilde yapılan budama uygulaması yeni çiçeklerin gelişmesini ve oluşumunu engellediği gibi bitkinin gücünün de düşmesine sebep olur. Bundan dolayı açmış ve solmaya başlamış olan çiçek sapının alt kısmında iki adet beş parçalı yaprak bırakılma sureti ile budama işlemine tabi tutulmalıdır.  Bu budama işlemi yıl içinde gerçekleşen bir budamadır. Bazı durumlarda gül dalları körleşir ve çiçek açmaz. Bu körleşen dallar birkaç göz alttan budanırsa yeni tomurcuk verme oranı yükselir.

Bir yanıt yazın