Ay takvimine göre bahçe işleri

Çiftçi ay takvimi 2020, Eski ay yeni ay takvimi tarım işleri, ay takvimine göre fidan dikimi

Ay takvimine göre bahçe işleri

Ay takvimine göre ekim dikim

Eski zamanlardan beri insanlar ay takvimine göre tarım işlerini yapmışlardır. Tarımsal faaliyetler içinde kullanılan ay takvimine göre ekim, dikim, budama zamanları belirli vakitlerde yapılmalıdır. Ay takvimine göre Yeni Ay ve Dolunay’da kesim zararlıdır. Dolunay vaktinde biçilecek olan otların daha şifalı olacağı söylenmektedir. Bu ve benzer inanışa göre ise, dolunay döneminde, tohumlar daha hızlı çimlenmektedir, bitkilerin büyümesi hızlı olmakta ve kesilen, biçilen ve budanan bitkiler hızlıca yeniden büyüyebilmektedir. Anadoluda söylenen Ay’ın yenisinde olur börtü böcek, eskisinde olur börek çörek’, ‘Kesme odunu Ay büyürken, kırk koyunu küçülürken’ gibi inanışlar mevcut idi. Bu inanışlar şimdilerde bilimsel olarakda incelenmeketdir. Ve bu inanışların doğru olduğu kabul edilmeketdir.

ay takvimine göre ekim dikim zamanı

Ay takvimine göre budama

Ağaç budama üzerinde dolunay etkisi, Dolunay meydana gelen etkinin, bütün bitkilerin üzerinde, adeta mantar gibi hızlı büyüdüğü düşünülmektedir. Araştırmalara göre bu olay nem artışı ile yakından ilişkilidir. Böcek aktivitelerinde de artış olmaktadır. Ağaç kesmede dolunay etkisi, sıvı gübrelerin iyi emilimine imkân sağlamaktadır. Ay takviminde ağaç budama Genellikle dolunayda yağmur için bir eğilim olduğu düşünülmektedir. Yeni Aya doğru, toprak altında daha fazla aktivite ve bitkilerin özsu akışında daha az bir gür olmaktadır. Bu nedenle, ekin hasadı ve saman yapmak için iyi bir zamandır.

Ay takvimine göre bağ bahçe bakımı

Canlandırma kesimleri başta meşe baltalıkları olmak üzere, baltalıkların rehabilitasyonu kapsamında kullanılacak ana tekniklerden biri olarak kabul edilmektedir. Ağaçlar yeniayda kesilmez, aksi halde odunu kolay bükülür, çatlar ve çürür. Yeni ayda budama yapılmaz. Yeni ayda aşılama yapılmaz, aksi halde sürmez ve tutmaz. Budama ve aşılama için yarım ay beklenir. Dolunayda biçilen otlar daha şifalı olur. Bu inanışa göre, dolunay döneminde, tohumlar daha hızlı çimlenmekte, bitkilerin büyümesi hızlı olmakta ve kesilen, biçilen ve budanan bitkiler hızlıca yeniden büyümektedirler. Dolunay etkisinin, tüm bitkilerin üzerinde, mantar büyümesi için elverişli koşullar sağladığı düşünülmektedir.

Ay takvimine göre söylenen atasözleri

  1. Ay’ın yenisinde yapılan işten hayır gelmez.
  2. Dolunay’ı bekle, bereketini gör.
  3. Ay’ın yenisinde olur börtü böcek, eskisinde olur börek çörek
  4. Kesme odunu Ay büyürken, kırk koyunu küçülürken.

2 thoughts on “Ay takvimine göre bahçe işleri

Bir yanıt yazın