Sumak Ağacının Özellikleri Nelerdir?

sumak ağacı, sumağın faydaları

Sumak Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Sumak Ağacı Nedir? Sumak Ağacı Nerelerde Yetişir?

Sumak Ağacı 3,5 metreye kadar boy atabilen, Yeşil ve gösterişli kırmızı yapraklarıile güzel görüntüler sunan sarıi turuncu ve kırmızı çiçekler açan iyi drene olmuş topraklarda yetişen bir ağaççık türüdür. Sumak ağacı vurgu amaçlı kullanılan bir türdür. Sumak; anacardiaceae (Sakızağacıgiller) familyasının bir cinsi olan ve 150 kadar türü olan bir ağaççık türüdür.  150 kadar türü olmasına rağmen Türkiye’de iki türü Rhus coriaria L. (derici sumağı) ve Cotinus coggyria Scop. (Syn: Rhus cotinus L.) (boyacı sumağı) ekonomik değeri olan türler arasında yer alır. Sumak ağacının meyvesi ve yapraklarından faydalanılır.

sumak nedir, sumak nerelerde yetişir

Derici Sumak Ağacı (Rhus coriaria L.)

Derici sumağı yaprağında %15-20 oranında tanen ve mirisetin, %7 su, %11 kül, şekerler (glikoz, ramnoz, sakkaroz, galaktoz vb.) ve mumsu maddeler bulunmaktadır. Mirisetin maddesi, flavon türevidir. Sarı renkli boyar maddenin yapısı da flavon glikozitlerini ihtiva etmektedir. Bu türün meyvelerinde ise, yaklaşık % 4-5 oranında tanen, uçucu yağ ve organik asitler bulunmaktadır. Boyacı sumağının yapraklarında ise, tanen, uçucu yağ ve mirisetin adlı bir glikozit bulunmaktadır. Bu glikozit kolayca hidrolize olarak bitkiye boyar madde özelliği veren fustol ve ramnoza ayrılabilir. Bitkinin odun kısmında ise yaklaşık %2 oranında bulunmaktadır. Bitkinin odunlarından ve kabuklarından elde edilen sarı renkli ekstreden dolayı yöre halkı tarafından “sarı boya ağacı” olarak ta bilinmektedir. Kaynak >>

Boyacı Sumağı Ağacı (Rhus cotinus L.)

Boyacı sumağı sanayiide kumaş ve derilerin sarı renge boyanmasında değerlendirilmektedir. Yapraklarının antiseptik, ishal ve kan kesici özellikleri ile ateş düşürücü özelliklerinden yararlanılarak infüzyonu ilaç sanayiinde kullanılmaktadır. Derici sumağı meyvelerinin kan durdurucu ve ishal kesici özellikleri vardır. Bu özelliklerinden dolayı ilaç sanayiinde değerlendirilir. Yapraklarının ve köklerinin toz haline getirilmesinden sonra elde edilen hülasa özellikle hafif ve ince derilerin tabaklanması ve siyaha boyanmasında kullanılan çok kıymetli bir maddedir. Pamuklu ve yünlü dokumaların da siyaha boyanmasında kullanılmaktadır. Kaba toz haline getirilen meyveler ise gıda sanayiinde baharat olarak değerlendirilmektedir. Drog olarak özellikleri ise, kanamalarda kanı durdurucu, ishal kesici, antiseptik, ateş düşürücü, diş eti ve boğaz iltihaplarında iltihabı dağıtıcıdır. 

Sumağın Faydaları Nelerdir?

  • Derici sumağı meyvelerinin kan durdurucu ve ishal kesici özellikleri vardır.
  • İshal kesici olarak kullanılır.
  • Antiseptik özelliği vardır
  • Ateş dürüşü olarak kullanılır
  • Diş eti ve boğaz iltihaplarında iltihabı dağıtıcıdır. 
  • Baharat yapımında kullanılır
  • Gıda sanayinde kullanılır
  • Kanamayı durdurucu özelliği vardır.

Bir yanıt yazın