Arpa Nerede Yetişir? Arpa Ekimi Ne Zaman Yapılır?

arpa hakkında bilgiler

Arpa Nerede Yetişir? Arpa Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Arpa Nedir? Arpa Nasıl Tüketilir?; Türkiye Cumhuriyeti Arpa üretiminde buğday’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Arpa serin iklim tahılları içerisinde yer almaktadır. Önceki devirlerde İnsanların temel gıdaları arasında yer alan arpa bitkisi; günümüzde daha çok hayvan beslenmesinde tercih edilmektedir. Hayvan besiciliği yapımında Türkiye’de önemli bir yeri bulunmaktadır. Arpa bitkisi hayvan yemi olarak tüketilen tahıllar içerisinden birinci soralarda yer almakatdır.

Arpa Hakkında Bilgiler

Hayvan sayısı bakımından önemli bir potansiyele sahip olan yöremizde çayır ve meralar uzun yıllar aşırı ve düzensiz otlatmalar sonucu verim potansiyellerini büyük oranda kaybetmişlerdir. Bölgede ekonomik bakımdan büyük bir potansiyele sahip olan hayvancılık sektörünün istenilen seviyeye getirilebilmesi için çayır ve meraların ıslahı ve yem bitkileri üretiminin yanında, yemlik arpa yetiştiriciliğinin de geliştirilmesi gerekmektedir. Arpa, hayvan yemi olarak tüketilen tahıllar içerisinde ilk sıralarda yer almaktadır. Arpa tanesi, yaklaşık olarak %7.5-15 ham protein ve %75 oranında hazmolunabilir besin maddesi içermekte olup, çok iyi bir besin kaynağıdır. Önemli bir hayvan yemi olup, yem olarak değeri mısırın % 95’i kadardır. Yemlik arpalarda protein oranının fazla olması istenir.

Türkiye’de hangi arpa çeşidi yetişir?

arpa nerede yetişir

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından uzun yıllar süren ıslah çalışmaları sonucu Doğu Anadolu Bölgesi şartlarına uyum sağlayan Olgun arpa çeşidi kışlık çeşit olarak tavsiye edilebilir. Bu çeşit orta erkenci ve mutlak kışlık bir çeşittir. Kışa dayanıklı tek tescilli arpa çeşididir. Soğuğa ve kurağa dayanıklıdır, kardeşlenme özelliği iyi yatmaya karşı dayanıklıdır. Verimi dekara 250-300 kg civarındadır. Kıraç şartlar için tavsiye edilmektedir. Yazlık çeşit olarak ise Tokak 157/37, Karatay-97, Çetin-2000, Çatalhüyük01, Çıldır-02, Kalaycı-97, İnce-04 çeşitlerinden biri tercih edilebilir.

Arpa Ekimi Ne Zaman Ve Nasıl Yapılır?

Ekim mibzerle yapılmalıdır. Arpa ekim derinliği, çimlenme için yeter nemi ve havalanmayı sağlayacak düzeyde ayarlanmalıdır. Genellikle kışlıklarda ekim derinliği 4 – 6 cm, yazlık ekimlerde 3 – 4 cm olmalıdır. Kuru koşullarda 14- 16 kg/da, sulu koşullarda ise 12-14 kg/da tohum kullanılır. Ekim kardeşlenmenin yüksek olduğu taban ve sulu arazilerde daha seyrek yapılabilir.

Arpa bitkisinde görülen hastalıklar

Arpa Kapalı Rastığı: Mantari bir hastalıktır. Buğday sürmesine benzer. Hasta bitkinin daneleri katı ve siyah rastık parçaları olur. Ekimden önce tohumlar civalı ilaçlarla ilaçlanmalıdır.
Arpa Açık Rastığı: Mantari bir hastalıktır. Hasta bitkinin başakları siyah bir toz kitlesi durumundadır. İlaçlı mücadelesi yoktur. Dayanıklı çeşitler ekilmeli ve ekim nöbeti uygulanmalıdır.
Yabancı Otlar: Buğdayda zararlı olan yabancı otlar, arpada da verim düşüklüğüne sebep olur. Yabancı otlarların 3 – 5 yapraklı olduğu devrede yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.

Arpa Ekim Nöbeti

Buğday gibi arpa da kuru ve sulu koşullarda çeşitli kültür bitkileri ile münavebeye girmektedir.
Kuru Koşullarda
Arpa-Nadas-Arpa
Arpa-Mercimek-Buğday-Mercimek
Arpa-Nadas-Buğday-Nadas
Sulu Koşullarda
Arpa-Sebze
Arpa-Buğday
Arpa-Mercimek
Arpa-Fiğ/Korunga
Arpa-Mısır/Ayçiçeği

Arpa Bitkisinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  • Kolestrole iyi gelir
  • Kan şekerini düşürür
  • Ömrü uzatır

Bir yanıt yazın