Sağlık açısından faydalı olan turp önemli bir sebze türüdür. Turp mevsiminde yenirse insan sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Turplar iştah açıcı olarak yemeklerle birlikte çiğ olarak tüketilir. Türkiye’de de özellikle salata yapımlarında tercihedilmektedir. Turpların anatavatı Orta Asya, Hindistan ve Doğu Asya’dır. Turp eski bir kültür bitkisidir. Turplar Brassicaceae familyası içinde yer alan senelik veya iki senelik kültür bitkileridir. Küçük kırmızı olanlarına fındık, beyaz olanlarına kestane, siyah olanlarına da ayır turpu adı verilir. Ancak Güneydoğu Asya ve Avrupa ülkelerinde pişirilerek de tüketilir.
Turpun Bilinen En Çok Faydaları Nelerdir?
- 100 gr taze kırmızı turpta 1,2 gr protein, 0,1 gram yağ, 93,2 gram su, 5 gram karbonhidrat ve 0,7gram selüloz bulunmaktadır
- Bağışıklık sistemi için önemli bir sebzedir.
- Besin değeri kalitelidir. Turpun içinde Antioksidan, lif, çinko, potasyum, megnezyum, bakır kalsiyum, demir, manganez vardır.
- C vitamin deposudur.
- E, A, C, B6 ve K vitaminlerini içerir.
- Guatr, tiroit hastalıklarına karşı önleyici etkisi vardır.
- Kan basıncını düzenlemektedir.
- Kandaki oksijeni oranını artırır.
- Kansere karşı koruyucudur.
- Metobolizma ya çok faydalıdır.
- Yaşlanmayı önler, vücudu diri tutar.
Turpta hangi vitaminler bulunur?
100 gr taze kırmızı turpta 1,2 gr protein, 0,1 gram yağ, 93,2 gram su, 5 gram karbonhidrat ve 0,7gram selüloz bulunmaktadır. Kırmızı turpta A, B1, B2, B6, C vitaminleri bulunmaktadır. Kırmızı fındık ve diğer iri yazlık ve kışlık turplar, besleyici özelliklerininin yanı sıra sofralarda iştah açıcı özelliğinden dolayı tüketilir.
Turp hangi mevsimde iyi yetişir?
Turplar, cruciferae familyasında olduğu gibi ılık ve serin iklim sebzesidir. Yüksek sıcaklık ve soğuktan hoşlanmazlar. Tohumların ekimden sonraki çimlenme aşamasında sıcaklığın 12-15oC, çimlenme sonrası gelişme dönemlerinde ise 14-150C olması gerekir. Sıcaklığın artması, bitkide vegetatif büyümüyi hızlandırır ve yaprak sayısının artmasına neden olur. Bu durum sonucunda büyüme olumsuz etkilenir ve turpun küçük kalmasına neden olur. bazen de küçük bir turp meydana getirdikten sonra sürgün oluşturup çiçeklenmeye başlar. Sıcaklığın 10 oC’ nin altına düştüğü zaman bitkide sapa kalkma oranı artar.

Turpun Çeşitleri Nelerdir?
- Yuvarlak şekilliler: Yuvarlağa yakın şekilleri olup ortalama uzunlukları 2.5-3
cm çapındadır. Scarlet turnip, scarlet globe, saxa gibi çeşitleri vardır. - Uzun çeşitler: Silindire yakın şekilli uzun olup, ortalama uzunlukları 12-14 cm’ dir. White icicle, Cincinnati market ve chartier çeşitlerini örnek olarak
verebiliriz. - Küçük turp çeşitleri: Scarlet grobe, runde weisses, scarlet gem
- İri turp çeşitleri: Delikates, strasburger, gournay
- Renklerine göre turp çeşitleri: Fındık turp, kara (bayır) turp, kestane turpu
Turpun zararları, Kırmızı turpun faydaları, Beyaz turpun faydaları, Kırmızı turpun zararları, Beyaz turpun faydaları ve zararları, Siyah turpun faydaları, Mor turp faydaları, Beyaz Turp Nasıl Yenir, Turp hangi hastalıklara iyi gelir?, Beyaz turp neye iyi gelir?, Turp cinsel gücü artırır mı?, Siyah turp nasıl yenir?, turp nerelerde yetişir.