Türkiye’de Yetişen Kabak Çeşitleri

süs kabakları

Türkiye’de Yetişen Kabak Çeşitleri

Kabak Türleri Nelerdir? Kaç Çeşit Kabak Vardır?

Sağlık açısındna bir çok faydası olan, bağışıklık sistemini artıran dahi sindirimi kolaylaştıran kabak önemli bir sebze türüdür. Kabak sebzesi tek yıllık, yayılıcı, otsu ve sürünücü bir bitkidir. Boyları 10 metreye kadar uzayabilmektedir. Kabakoluşmadan önce bitkide çiçeklenme görülmektedir. Kabak Çeşitleri Nelerdir? Türkiye’nin kabakları.

kabak türleri nelerdir

Ülkemizde yetişen kabak türleri nelerdir?

  • Kestane kabakları (Helvacı kabağı): Meyveler iri (2-150 kg), kabuk rengi gümüşi, turuncu, kabuk yüzeyi dilimli veya düz, meyve kabuğu sert, meyve eti turuncu veya sarı renklidir.
  • Bal kabakları: Kabuk rengi turuncu, meyve eti turuncudur. Meyve kabuğu
    yumuşaktır. Meyve etinin kuru madde miktarı yüksektir. Bu nedenle ülkemizde çoğunlukla tatlı yapımında kullanılır. Bal kabağı meyveleri, tatlı yapımının yanında çorba ve yemek yapımında da kullanılmaktadır. Ayrıca erkek çiçekler yemek yapımında, fazla iri tohumlu olmayanlarda tohumlar, çerez olarak da kullanılmaktadır.
  • Lif kabağı (Luffa cylindrica): Meyvelerinin iletim demetleri sık bir ağ teşkil eder. Bu şebeke, meyve soyulup kurutulduktan sonra, sünger gibi kullanılır.
  • Süs kabakları: Değişik renklerde ve boyutlarda olan bu kabaklar kurutulduktan sonra boyanarak ya da kendi halinde süslemelerde kullanılırlar.
  • Yağlık kabak: Cucurbita pepo styriaca bir çok kabak çeşidi içerisinden
    mutasyon sonucu oluştuğu kabul edilen, kabuksuz ve yağ oranı (%43.53 yüksek bir varyetedir. Gleisdorfer, Wies 371, Sepp olmak üzere üç çeşidi vardır. Prostat ve idrar kesesi rahatsızlıklarında, kalp ve dolaşım bozukluklarında kullanılmaktadır. Kolesterol düşürücü, sindirimi kolaylaştırıcı özelliği vardır. Ayrıca kozmetik sanayinde ve haşerelere karşı mücadelede kullanımı söz konusudur.
  • Çekirdek kabakları: Ülkemizde tescili yapılmış çekirdek kabağı çeşidi
    bulunmamaktadır. Üreticiler, çoğunlukla sakız kabağı olarak tüketilen çeşitlerin tohumlarını tercih etmekte ve kendi tohumluklarını kendileri üreterek çekirdek kabağı yetiştiriciliğinde kullanmaktadırlar. Ayrıca bazı üreticiler, yetiştiriciliğin yoğun yapıldığı yerlerden (çoğunlukla Nevşehir) tohum temin etme yoluna gitmektedir. Ülkemizde yetiştirilmekte olan çekirdek kabakları, çoğunlukla Cucurbita pepo L. türüne dahildir. Az miktarda da Cucurbita moschata türüne giren bal kabağı tohumları kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın