Tarlaya Tohum Ekimi Nasıl Yapılır?

Tarlaya Tohum Ekimi Nasıl Yapılır?

Küçük veya büyük bir tarlanız var ve buraya çeşitli tohumlar ekmek mi istiyorsunuz? Tarlaya tohumların nasıl ekileceği hakkın bir bilginiz yok mu? Tarlaya tohumları nasıl ekmeniz gerekiyor o halde yazımızın devamı okuyunuz. Tarlaya tohum ekme teknikleri vereceğiz.

Tarlaya Tohum Ekimi?

Tohum ekilecek alan bel ile alt-üst edilir, iri toprak parçaları kırılarak düzeltilir. Tesviye yapılarak toprağın ince ve düzgün hale getirilmesi sağlanır. Eğer toprak çok sık ve killi yapıda ise bir miktar yanmış elenmiş çiftlik gübresi ve perlit karıştırılarak toprağın yapısı havadar hale getirilir. Böylece toprak tohum ekimine hazır hale gelir. Tohumlar toprağa eşit miktarda serpilir. Üzeri ince bir tabaka halinde yanmış, elenmiş çiftlik gübresi ile kapatılır. Sulama, az tazyikli, süzgeç takılmış bir hortumla dikkatlice yapılır. Tohumların ekim zamanı; yetiştirilecek bitkinin türüne bağlı olarak değişir. Tarlaya Çiçek Ne Zaman Ekilir? Menekşe ekimi; Haziran ile Ağustos, Kadife çiçeği ekimi; Şubat ile Mart, Petunya çiçeği ekimi; Ocak ile Mart, Horozibiği çiçeği ise; Ocak ile Nisan

Tuhum Ekimi Nasıl Yapılır?
Tuhum Ekimi Nasıl Yapılır?

Tohum Ekim Yöntemleri

Tohum Ekim Yöntemi; Tohumların irilik ve ufaklığına göre değişir. Tohumlar sıraya ve yüzeye serpme şeklinde ekilir. Küçük tohumlar toprak yüzeyine serpme şeklinde, iri tohumlar sıra üzerine ekim yapılır. Çok küçük tohumlar ise homojen bir ekim için bir miktar kumla karıştırılarak ekim yapılır. Tohumlar homojen bir şekilde ekilmelidir, sık ekim yapıldığında fideler cılız kalır, çok seyrek ekim yapıldığında ise fidelerin çimlenip toprak yüzeyine çıkmaları gecikir. Tohumların ekimden sonra üzerleri kapatılmalıdır, ayrıca toprakla iyice temas etmesi için tahta tokmakla bastırılır. Ekilen
tohumlar yer değiştirmeyecek şekilde dikkatlice sulanır. İyi hazırlanmış bir çimlendirme ortamında, sağlam tohumlar ekildiğinde, uygun koşullarda tohumlar genellikle 1 hafta içinde çimlenirler.

Tohum ekiminde dikkat edilecek hususlar; Tohumlar ekildikten sonra mümkün olduğunca en uygun koşullar sağlanmalıdır. Tohumlar çimlenme için; Su, Oksijen, Sıcaklık ve Işığa gereksinim duyarlar.

Kasalara Tohum Ekimi Nasıl Yapılır?


Daha önce hazırladığımız çimlendirme materyali olan karışım 30 ile 50 cm ebatlarında, ortalama 20 cm derinlikteki strafor veya tahta kasalara yerleştirilir. Üzeri bastırılarak düzeltilir, tohum ekimine hazır hale getirilir. Tohumlar kasanın her tarafına eşit gelecek şekilde serpilir. Eğer tohumlar çok küçükse bir miktar kumla karıştırılarak ekilir. Tohumların üzeri yanmış-elenmiş çiftlik gübresi veya elenmiş torf ile ince bir tabaka halinde kapatılır. Ekilen tohumlar yer değiştirmeyecek şekilde süzgeçle az tazyikli suyla dikkatlice sulanır.

Tarlaya Fide Dikimi Ne Zaman Yapılır?

Tarlaya fide dikimi yapmak için önceden hazırlanmış 0-25cm derinlikteki toprak tabakası taş yâda çakıllardan temizlenmiş, toprak işlemesi ve gübrelemesi yapılmış, hafif nemli olan çiçek parterlerine Nisan-Ekim aylarında istenilen aralık ve mesafede fide dikimi yapılır. Fide dikimi ne zaman yapılmaz?; yağmurlu, rüzgârlı, çok sıcak ve güneşli havalarda yapılmamalıdır. İlkbahar dikimlerinde ilke olarak sabah ve akşamüzeri ya da bulutlu havalarda yapılması uygun olur. Dikimden sonra fidelere can suyu verme yukarıdan değil yapraklara su değmeyecek şekilde yandan, bitkinin dip kısmına yapılır. Eğer sulama hortumla yapılıyorsa suyun basınçlı olmamasına özen gösterilmelidir. Özellikle dikimi izleyen sıcak günlerde en az bir hafta süreyle sabahleyin mutlaka su verilmelidir.

Bir yanıt yazın