Taflan Ağacı Ne Zaman meyve Verir?

taflan ağacı, karayemiş meyvesi

Taflan Ağacı Ne Zaman meyve Verir?

Taflan (karayemiş) meyvesinin anavatanı

Taflan, karayemiş, laz kirazı olarak bilinen uluslar arasıliteratürde Prunus laurocerasus L olarak bilinen bu ağacın anavatanı Türkiye’nin Karadeniz bölgesidir. Karadeniz bölgesinde hemen hemen her bahçenin altında bulunmaktadır. Kiraz meyvesine benzesede öyle değildir. Ağızda farklı bir tat bırakmaktadır. Çoğu Karadeniz halkı bizzat ağaca çıkarak bu meyveyi ağaçta tüketmektedir. Doğu Karadeniz bölgesine has olan bu taflan ağacı meyvesinde çeşitli turşular yapılmaktadır. Taflan ağacını diğer meyve ağaçlarından en büyük farkı yaz kış yaprakları hep yeşil kalmaktadır. Karayemiş ağacı herdem yeşil bir bitkidir. Taflan Ağacı Budama; Karadeniz bölgesinde taflan ağacı kendi başına yetişebilmektedir. Budama veya sulama yapılmadan bütün ağaçlar meyve vermektedir. Ancak bahçe tesislerinde budama faydalı olmaktadır. Taflan ağacına uygulanan budama yöntemleri; Karayemişlere verilecek şekil Goble, Modifiye lider, Palmet şekillerinde budama yapabilirsiniz.

taflanın faydaları

Taflan (Karayemiş) meyvesinin faydaları nelerdir?

Meyveleri mide ve barsak hastalıklarına iyi geldiği şeker hastaları için uygun olduğu, tokluk verdiği için diyet meyvesi olduğu, çekirdeğin içinin de tansiyon ilacı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca kışın yaprağını dökmediği için yaprakları kışın hayvan yemi olarak kullanılır. Yine yapraklarında bulunan Aqualaurocerasi ya da Laurocerasin maddesi ile yapılan ilaçlar öksürük dindirici olarak ve antispazmatik olarak kullanılır. Ayrıca meyveleri likör yapımında kullanılır. Köklerinin yüzlek olması nedeniyle meyilli arazilerde erozyonla mücadelede kullanılabilir.

Karayemiş Ağacu Hakkında Bilgiler

Karayemiş bitkisi yaz kış yaprağını dökmeyen herdem yeşil boylu çalı yada ağaç halinde bulunur. Ağaç boyları 6 ile 10 m kadar boylanabilir. Yaprakları elips biçimde 5 ile 25 cm uzunlukta, çiçekleri beyaz renkli 5 ile 15 cm boyunda salkım halindedir. Erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde olabileceği gibi bazen ayrı ayrı bitki üzerinde bulunmaktadır. Taflan Ağacı Çiçeği; Karayemiş ağacında çiçeklenme Mart ile Mayıs aylarında olmakta Çeşitlere bağlı olarak ortalama 23 gün sürmektedir. Taflan Ağacı Meyveleri 6 ile 25 mm boyunda olup, önceleri yeşil renkte olgunlaştıkça tiplere göre kırmızı, mor, sarı ve beyaz olmakla birlikte genellikle siyaha yakın koyu bir renk alır. Meyveler yalancı meyve tipindedir. Meyve şekli yuvarlak, oval ve silindirik olabilmektedir. Meyve olgunlaşması çeşide bağlı olarak haziranda başlayıp ağustos ayı sonuna kadar hasat edilmektedir.

Taflan Nasıl Çoğaltılır?

Karayemişler tohum, kök sürgünleri veya çelikle çoğaltılmaktadır. Genellikle kök sürgünleri ve çelikle çoğaltma fidan üretiminde kullanılması yaygındır.

Karayemiş nerede yetişir, Laz kirazı nerede yetişir, Çekirdekten karayemiş yetiştirme, Taflan meyvesi Satın Al, Karayemiş diğer adı, Karayemiş ağacı hastalıkları, Karayemiş ağacı çiçeği, Karayemiş ne zaman olur, taflan ne zaman olur, taflan karadeniz, taflan meyvesi nasıldır, karayemiş yetişen yerler, taflan neye iyi gelir, taflan nedir? Taflan rengi nasıldır? Taflan ağacı

Bir yanıt yazın