Şakayık Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

şakayık çiçeği bitkisi

Şakayık Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Şkayık çiçekleri ile alakalı bilgiler vereceğiz. Şakayık çiçek çeşitleri nelerdir saksıda ve bahçede şakayık çiçeği yetişir mi? şakayık çiçeklerinin bakımı nasıl yapılır ve şakayık çiçekleri budama zamanı. Şakayık Nedir? Ne Zaman Çiçek Açmaktadır?; Şakayık Çiçekleri çok yıllık bir bitkdir. Şakayık çiçeği gövdesi otsu / odunsu olup yazın yeşil çalı formundadır. Şakayık Çiçeği yaprakları bileşik tüysü yaprak görünümündedir, yaprakları 25 cm uzayabilmektedir. Yaprakçıklar yumurta biçiminde ve saplıdır. Doğal formdakilerin çiçekleri yalınkat, kültür formlarınki katmerlidir. Şakayık çiçeği ne zaman açar? Şakayık çiçekleri Mayıs ile Haziran aylarında çiçeklenmektedir. Şakayık Çiçek Renkleri ise; pembe, beyaz ve kırmızı’dır.

Şakayık Çiçeği (Bitkisi) Türleri Nelerdir?

Paeonia lactiflora (Bahçe şakayık çiçeği); Anavatanı Çin, Japonya ve Sibirya’ dır. Çok geniş bir alanda rastlanan bir türdür. Gür çiçek açmaktadır. Zarif çiçekleri beyaz ve kırmızı renkleri ile değer kazanmıştır. Çiçekleri iri, basit, sık ve yarı sık dallı, katmerlidir. Çiçek taşıyan gövdeler tüylü, iyi yapraklanmış olup, yükseklikleri bir metreyi bulmaktadır.

şakayık çeşitleri

Paeonia officinalis (Adi şakayık, Bahçe şakayıkı); İsviçre, İtalya’ dan gelmiştir. Uzunluğu 60–80 cm’ ye kadar boylanabilir. Yumru köklü, kümeler hâlinde gelişen, çalımsı, otsu bir bitkidir. Mayıs – haziran aylarında çiçeklenir. Çiçek rengi kırmızı, koyu kırmızıdır. Yaprakları tüylü, 1–2,5 cm genişliğinde, derin yırtmaçlı ve yeşil renklidir.

şakayık çiçeği resimleri

Paeonia peregrina (Yabani şakayık çiçeği); Yok olma tehdidi altındadır. Balkan yarımadasından gelişmiştir. Ülkemizde 1000 metre deniz Yüksekliğine kadar geniş yayılmıştır. Gövdesi dik, çıplak, boyuna çizgili, 60 cm yüksekliğindedir. Eliptik dilimli, yeşil, arka tarafları daha aydın yapraklıdır. Çiçekleri pek kırmızı olur.

şakayık nasıl bakılır

Paeonia tenuifolia (Dar yapraklı şakayık çiçeği); Yok olma tehdidi altında olan bir türdür. Kırım, Ukrayna, Balkan yarımadası ve Anadolu’da gelişmiştir. Gövdesi dik, koyu örtülü, boyuna çizgili, dallanmamıştır. Uzunluğu 30 – 50 cm olup, kökten fışkıran sürgünleri vardır. Yaprakların bölümleri çok ince 2 – 5 mm genişliğindedir. Çiçekleri büyük olmayıp 3 – 5 cm genişliğindedir. Genelde koyu kırmızı renktedir.

şakayık renkleri

Paeonia mascula (Su veya orman perisi şakayık çiçeği, gül rengi şakayık çiçeği) ;Yok olma tehdidi altındadır. Yaprakları kül rengi, balmumu yapıştırıcı ile örtülü, hayli geniş, ters yumurta şekli bölümleri olan bitkidir. Çiçekleri basit, ahududu kırmızısı veya gül rengindedir. Coğrafi olarak Güney ve Güney Doğu Avrupa, Balkan Yarımadası, Kafkaslar’ da ve Güneybatı Asya’da yer almaktadır.

şakayık çiçeği saksıda

Paeonia arborea (Odunsu şakayık çiçeği) ; Yarı çalı formundadır. Yüksekliği ise 1 – 1,5 metre arasında değişmektedir. Yaprak rengi donuk yeşilimsi mavidir. Çiçekleri sık dallı, katmerli veya basit olup güzel kokuludur.

Şakayık Yetiştirme Nasıl Yapılır?

Şakayık Bahçe Bitkilerdir. Şakayık çiçeklerini bahçeye dikilmeleri tavsiye edilir. Bakımı iyi yapılmalıdır. Dikilmiş olan şakayık çiçeğinin düzgün gelişim göstermesi çevrenin faktörlerine doğrudan bağlıdır. Şakayık Çiçeğinin iyi yetişmesi için, Bulunduğu yer kış mevsiminin sert geçtiği ve karasal iklimin olduğu bir yer ise çiçek çok daha iyi açacaktır. Şakayık çiçekleri rastgele seçilmiş olan bir toprağa dikilmemelidir. Toprak isteklerine dikkatedilmelidir. Dikilmiş olduğu toprağın besleyici özelliklerinin olması çiçeğin gelişimine önemli katkı sağlayacaktır. Şakayık Çiçeği güneşi sever bu sebeple Şakayık çiçeklerinin en az 5 saat güneş ışığı görmesi gereklidir. Güneş ışığını direk almaları yerine yansıyarak almaları çiçeklerin renklerini olumlu yönde etkiler. Şakayık Çiçeği Sulama; Sağlıklı bir gelişim göstermesi bakımından sulamaya dikkat edilmedir. Bakımı ve sulaması iyi olan Şakayık Bitki Türleri iyi gelişim gösterecektir. Yaz ayalarında yaşanan kurumalara sulama yöntemi ile müdahale edilmelidir.

Bir yanıt yazın