Narenciye ağaçları ne zaman budanır?

narenciye budaması ne zaman yapılır

Narenciye ağaçları ne zaman budanır?

Turunçgillerde budama zamanları

Ağaçlarda herhangi bir hastalık belirtisi yok ise Turunçgillerde budama vakitleri Şubat ve Mart ayları olarak bilinir. Hastalıklık olan ağaçların daha sıcak bir ayda budanması yararlı olabilir. Turunçgillerde budama aslında bitkiyi temizlemeye verilen bir diğer addır. Obur, yaşlı ve hasta dallar alınır. Tacın iç kısmının havalanması ve güneş ışınlarına maruz kalması ana hedeftir. Bundan başka bir amaç ile budama yapılması söz konusu değildir. Turunçgillerde 3 çeşit budama vardır; şekil budaması, verim budaması ve gençleştirme budaması. Limon Ağacı Budaması Nasıl Yapılır? >>

Turunçgillerde budama yöntemleri nelerdir?

Turunçgiller (narenciye) türlerini budama yapmak için üç farklı yöntem uygulanabilmektedir. Turunçgillerde budama teknikleri

  • Turunçgillerde Şekil budaması 

Şekil budaması genç fidanlarda ve ağaçlarda yapılan budama çeşididir. Büyük ağaçlarda şekil budaması söz konusu değildir. Ana amaç ağacın doğal taç gelişimi içinde dallarını oluşturmasını sağlamak ve büyümesine kolaylık sunmaktır. Sağlam yapılı, dengeli ve yenilenene bir taç oluşturursak istediğimiz şeyi elde etmiş oluruz. Mandalina Ağacı Budama Şekli Şekil budamasında 60cm’den birinci taç alınmaktadır. Daha sonrasında aynı noktadan başvermeyen, oldukça eşit dağılımlı, en güzel gelişmiş olan 3 dal seçilerek 25cm kesilir. Bunlarda çıkan sürgünle ise aynı şekilde 25cm olunca kesilir. Kesimi yapmak için en doğru zaman kesim yerinin yuvarlaklaşmasıdır. Portakal Ağacı Budama Ana çatı dalı üzerinden çıkan sürgünlere izin verilmesi söz konusu değildir. Bunlar evvelinde daha inceyken kesilip bir kenara atılmalıdır. İkinci ve üçüncü dal üzerindeki güçlü dalların bırakılması kesinlikle gereklidir.

turunçgillerde budama
  • Turunçgillerde Sürgün Alma Budaması

Sürgünler tacın içini kalabalık bir hale getirirler ve havalandırmayı imkansız hale getirirler. Bunların hepsi fotosentezin yüzeyi ve meyvenin gelişimi için faydalıdır. Mandalina Budama Bazı zamanlarda genç bahçelerde erken dönemlerde kuvvetli gelişim gösteren dallar da güneşle temas ettiğinde meyve gözü oluşumu muhtemeldir. Mandalina Dalı Budama Bu dallar günler geçtikçe bükülür ve meyve dalını oluştururlar. Lakin kesim yani budama yapılırsa ağacın dengesini bozulması sureti ile güçlü sürgünler meydana gelmesi ve ağacın yalnızca yeşil aksam oluşturmasına teşvik edilmiş olur.

  • Turunçgillerde Verim Budaması

Mandalina Portakal Ağaçlarında Verim budaması  Verim zamanına gelmiş ağaçlarda kesinlikle şekil verme amacıyla budama yapılmamalıdır. Limonların özel nedenlerinden dolayı limon dışında olan turunçgillerde verimlilik budaması yapılırken sadece kuruyan, obur nitelikli, hastalıklı ve birbirine rakip olmuş olan dallar kesilip atılır. Bu işlemleri erken yaptığımız takdirde yaralar daha çabuk kapanır ve ağaç daha erken büyür.

Not: Bu bilgiler genel bilgiler olup, budama işleriniz için profeysonel bahçe uzmanları ile veya kamu kurumlarının ilgili birimleri ile diyaloga geçmeniz önerilmektedir.

Bir yanıt yazın