Malta Eriği Ağacının Özellikleri Nedir?

Malta Eriği Ağacının Özellikleri Nedir?

Malta eriği sağlığa faydalı mı? Malta eriğinin bilimsel olarak insan sağlığına faydalı olduğu bilinmektedir. Malta eriğinin faysası şunlardır; ishali önler, sindirim sistemine faydası vardır, hücre hasarlarını önler, kalp hastalıklarına akrşı koruyucudur, kanseri önlemede yararlıdır, antioksidan etkisini artırı, bol miktarda B vitamini içerir. Malta eriğinin yapraklarından neler yapılabilir? Malta eriği ne sıklıkla yenmelidir. Makalemizde ayrıntılar yer almaktadır.

Malta Eriği Nasıl Bir Meyvedir?

Malta eriği bitkisi kapalı tohumlular grubuna girer. Gülgiller familyasına ait bir bitkidir. Malta eriğinin yaygun diğer isimleri ise yenidunya ve muşmula’dır. Malta eriği latincede Eriobotrya japonica olarak bilinen bazı yörelerde muşmula veya yeni dünya diye adlandırılan doğal yaşam alanı Çin olan, gülgiller familyasından bir meyve ağacı türüdür. Malta eriğinin anavatanı ise; Çin olarak bilinir daha sonra Japonya’da yetiştirilmeye başlanmıştır. Türkiye’de malta eriği yetişir mi? Akdeniz ülkelerine ve Avrupa’ya yayılmıştır. Malta eriği Türkiye’de de en çok Akdeniz Bölgesi’nde yetiştirilmektedir.

malta eriği yararlı mı, malta eriği

Malta Eriği Yaprak Döker Mi? Malta eriği ağacı yaz kış yeşil kalabilen (herdem yeşil), yani yapraklarını dökmeyen bir meyve ağacıdır. Bu ağacın boyu 10 metreye kadar uzayabilir. Ağaç sert yapılı, derimsi yaprakların üst yüzü koyu yeşil, arkası ise pas rengi tüylüdür. Malta eriği en iyi kumlu ya da killi topraklarda yetişir. Daha çok aşılama yoluyla, bazen de tohumdan üretilir.

Malta Eriğinin Besin Değeri

Malta eriği meyvesi, yüksek oranda A vitamini içerir. Eti ve kabuğunun rengi, meyvenin A vitamini kaynağı karoten yönünden zengin olduğunu gösterir. Ayrıca B ve C vitaminleri; fosfor, potasyum ve kalsiyum gibi mineral maddeler ve şeker yönünden de zengindir. Malta Eriği Ne Zaman Çiçeklenir? Malta Erik Ağacı Çiçekleri (Yenidünya çiçekleri) ekim ayı sonunda açmaya başlar. Çiçeklenme, Aralık, Ocak hatta Şubat aylarına kadar devam edebilir. Çiçekler ortalama 16 cm uzunluğunda odunsu bileşik salkım şeklinde görülmektedir. Bej renkli ve güzel kokulu çiçekler açar.Nektar ve polen bakımından çok zengin olduğundan arıcılık bakımından çok önemlidir.

Malta Eriği Meyvesi

Çoğu meyve türünde olduğu gibi Malta eriğinin de kendine verimli, kendine kısır ve kendine kısmen verimli çeşitleri bulunur. Malta eriği meyveleri mart ile nisan aylarından, haziran ayına kadar olan dönemde olgunlaşır. Malta eriğini genellikle aşılandıktan üç yıl sonra meyve vermeye başlar. on yaşından sonra ekonomik verime geçer. En verimli çağları 23 ile 25 yıllarıdır. Malta eriği ağacı otuz yaşından sonra ekonomik ömürleri sona erer.

Malta Eriği Nasıl Budanır?

Budama, şekil verme: Fidana çanak şeklinin verilebilmesi için fidanların gelişme durumlarına göre araziye dikimden 1 veya 2 yıl sonra ortadaki ana doruk dal dibinden kesilerek çıkarılır. Ana doruk dal alınarak, fidana 3 veya 4 dallı çanak şekli verilmesi, ağacın fazla boylanmaması, dolayısıyla hasat kolaylığı sağlanması yönünden uygundur. Taç yüksekliği 65-75 cm olmalıdır.

Ana gövdeden sürmüş yan dallardan ağaca iyi bir taç yapabilecek ve aralarında yaklaşık olarak aynı açı oluşturacak durumdaki 3 veya 4 dal seçilerek bırakılır, geriye kalan yan dallar yine dibinden kesilerek çıkarılır. Bırakılan dallar bir süre daha büyüdükten sonra aynı yıl içinde 35-40 cm kalacak şekilde kesilir. Sonraki yıllarda budanan dallar üzerinde süren sürgünlerden ağacın merkezini çok sıkıştırmayacak ve dengeli bir taç oluşturacak şekilde 2 veya 3 tanesi bırakılır. Geriye kalan sürgünler ve aşı noktasının üzerinde oluşan sürgünler temizlenir. Daha sonraki yıllarda ağacın büyümesine fazla müdahale gedilmez. En uygun budama zamanı mart ayıdır.

Bir yanıt yazın