Kazdağlarında Yetişen Endemik Bitkiler

kazdağı bitkileri

Kazdağlarında Yetişen Endemik Bitkiler

Kazdağlarında yetişen endemik bitki türleri

Kazdağların çok çeşitli türlerde birki, çiçek, ağaç, otsu ve çalı türleri mevcuttur. Ancak bazı türler vardır ki onların geleceği çok önem arz eder. Kazdağları endemik bitkileri korunması gereken bitki çeşitleri içindedir. Kazdağlarında çok sayıda endemik bitki çeşidi mevcuttur. Belki yarınlarda bu bitki çeşitleri artacaktır.

kazdağı çiçekleri

Kazdağlarında yetişen endemik bitki isimleri

  1. Armeria Trojana Bokhari: Pulumbaginaceae familyasından olup çok yıllık bir bitkidir.1500 – 1700 metre yükseklikte taşlık ve kayalıklarda yaşamaktadır. Haziran – Temmuz aylarında pembemsi çiçekler açar. Milli park sınırları içerisinde sarıkız tepe,karataş tepe ve babadağ tepe arasında yayılış gösterir.
  2. Asperula sintenisii Achers ex Bornm : Rubiaceae familyasındandır. Çok yıllık, sık, yastık yapan bitkidir. 1600 – 1750 metre yükseklikte,taşlık ve kayalıklarda yayılış gösterir. Haziran ayında çiçeklenen bitkinin çiçekleri beyaz, pembe ve kırmızıya çalan renkleri vardır. Milli park sınırları içerisinde en çok zirveler düzlüğünde ve sarıkız tepesi,nanekırında bulunur.
  3. Cirsium Steriolepis Petrax: Compositae familyasındandır. 1000 metrenin üzerinde orman açıklıklarında ve yol kenarlarında yetişmektedirler. Mayıs – Haziran ayında çiçeklenmektedir.
  4. Civan perçemi, Ayvadana (Achillea fraasii S.troiana) : Compositae familyasından olup nadir bitkilerdendir.Çiceklenme zamanı Haziran – Temmuz aylarıdır.1400-1700 metrelerde taşlık ve açıklık alanlarda yetişmektedir.Milli park içerisinde sarıkız tepede ve nanekırında bulunmaktadır.
  5. Geven (Astragalus İdea Sirj): Leguminosae familyasındandır.Çok yıllık yastık şeklinde yapıya sahiptir.1600 – 1700 metre yükseklikte yaşamaktadır.Haziran – Temmuz aylarında çiçeklenir, çiçekler pembe renklidir. Milli park sınırları içerisinde Kartal pınarında yetişmektedir. 
  6. Kazdağı göknarı (Abies Equi Trojana): Kazdağları’nda hemen daima dağın kuzey yamaçlarında 1000 – 1400 metrelere kadar kayın ve karaçamlarla aynı yetişme ortamını paylaşmaktadır.Beypınarının hemen üzerinden başlayıp Gürgen dağı ve Kocakatran dağında en geniş yayılışını yapar.
  7. Kurt Kulağı (Ferulago İdaea Ö.A.): Yere parelel olarak büyürler.1750 metre yükseklikte kayalıklarda yetişirler.Haziran – Temmuz aylarında çiçeklenir.Milli park sınırları içerisinde sarıkız tepesi yolu üzerinde ve sarıkız tepesinde rastlanmaktadır.  
  8. Peygamber Çiçeği (Centaurea Odyssei Wagenits): Compositae familyasındandır.1600 metrenin üzerinde,kayalık yamaçlarda  yaşayan, çok yıllık,  yastık şeklinde bir bitkidir. Haziran – Temmuz aylarında çiçeklenir. Çiçek rengi sarıdır. Milli park içerisinde Sarıkız tepesi ve Nanekırında yayılış gösterir.
  9. Yabani Sarımsak (Allium kurtzianum) : Liliace familyasından olup küçük soğanlı bir bitkidir. Kayalık yamaçlarda 1500-1750 metrede yetişmektedir. Temmuz – Ağustos aylarında pembemsi, kırmızımsı mor çiçekler açar.Milli park içerisinde Sarıkız tepe, nanekırında yayılış gösterir.  
  10. Yoğurt Otu (Galium Trojanum) : Çok yıllık bir bitkidir. 1250 – 1400 metre yükseklikte, orman açıklıklarında ve kayalık alanlarda yetişir. Haziran ayında çiçeklenen bitkinin çiçekleri beyazdır.Kazdağları milli park sınırları içerisinde Kapıdağ tepede yayılış gösterir.
  11. Şahin Otu (Hieracium Marmoricola) : Composıtae ( Papatyagiller ) familyasından. Çiçeklenme zamanı Haziran – Temmuz ayları olup çiçek rengi sarıdır. Orman açıklıklarında kayalıkyamaçlarda bulunur. Kazdağları Milli Parkında Kapıdağ tepe civarında yayılış gösterir.
  12. Şahin Otu (Hieracium Scamandris): Composıtae ( Papatyagiller ) familyasından. Çiçeklenme zamanı  Temmuz ayında olup çiçek rengi sarıdır. 600-800 metre yükseklikte, karaçam ormanlarında yayılış gösterir. Kazdağları Milli Parkında Ayıdere civarında yayılış gösterir.
  13. Kantaron (Hypericum Kazdaghensis) : Çok yıllık bir bitki,1500 metrelerde taşlık kayalıklarda yaşar. Haziran – Eylül aylarında çiçeklenir, çiçekleri sarıdır.Milli park sınırları içerisinde zirveler düzlüğü, karataş tepe,sarıkız tepe de yayılış gösterir. 
  14. Kum Çamı (Jasione İdea Stj) :  Campanulaceae familyasındandır. Çok yıllık , 5 – 10 cm boyunda sürünücü ve yüklenici bir bitkidir. 1350 – 1700 metre yükseklikte, kayalıklarda yetişir. Temmuz – Agustos aylarında çiçeklenir, çiçekleri baş şeklinde ve mavi renktedir.Milli park içerisinde kartalpınarı ve karataş tepede yetişmektedir.
  15. Kazdağ Şebboyu (Matthiola trojana): Crucıferae ( Hardalgiller ) familyasından. 1500 – 1600 metre yükseklikte, orman açıklıklarındaki kayalık yamaçlarda yetişmektedir. Çiçeklenme zamanı Haziran – Temmuz aylarıdır. Taç yapraklar pembemsi ila morumsu – kırmizı, kuruduğunda kahverengi.Kazdağları Milli Parkında Nanekırı mevkinde yayılış göstermektedir.
  16. Sarıkız Çayı (Sideritis Trojana Ehrent) : Labiatae familyasından olup 20 – 60 cm boyunda çok yıllık bir bitkidir. 1500 – 1770 metre arasında kayalık yamaçlarda yetişmektedir. Temmuz – Ağustos aylarında çiçeklenmektedir, çiçekleri sarıdır.Milli park içerisinde nanekırı, sarıkız tepe, karataş tepe ile baba tepe arasında zığındere başlangıcında yayılmaktadır.
  17. Nakil, Gıcıgıcı (Silene Bolanthoides) : Caryophyllaceae ( Karanfilgiller ) familyasından. Çok yıllık bitkidir. Çiçeklenme zamanı Haziran – Temmuz ayları olup taç yapraklar sarımsıdır. 1700 metre yükseklikte, Alpin bölgelerde yayılım göstermektedir. Kazdağları milli Parkında Kartal çimeni,zirveler düzlüğünde yayılış göstermektedir.
  18. Kekik (Thymus Pulvinatus Celak): Gövdeleri 2 – 3 cm boyunda, çiçeklenme zamanı Temmuz – Ağustos aylarıdır. Çiçek rengi kırmızımsı – mor rengindedir. Yayılışı 1300 metre yükseklikte,kayalıklardadır. Kazdağlarındaki yayılışı kapıdağ ve tavşan oynağı tepesidir.
  19. Yüksük Otu (Digitalis Trojana) : İki veya daha çok yıllık kırmızımsı kahve renkli, tıbbi değeri olan bir bitkidir. Dünya üzerinde Kazdağlarında doğal olarak yetişir. 600 – 800 metre yükseklikte, orman açıklıklarında yetişir. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Haziran aylarıdır. Kazdağlarında giriş kapısı ile yayla arasında bol miktarda bulunur.

2 thoughts on “Kazdağlarında Yetişen Endemik Bitkiler

Bir yanıt yazın