Kapari Çiçeği Nedir? Kapari Nerede Yetişir?

Kapari bitkisi

Kapari Çiçeği Nedir? Kapari Nerede Yetişir?

Kapari Çiçeği Hakkında Bilgiler

Kapari Çiçeği şifalı bir bitkidir. Türkiye’de Kapari çok bilinen bir bitki değildir. Kapari bitkisinin bazı hastalıklara şifa verdiği iddia edilmektedir. Kapari çiçekleri mineralle, proteinler açısından oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.

Kapari Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Kapari çiçeği kuvvet verici, idrar söktürücü gibi tıbbi özellikleri olduğu; yaşlı ciltleri canlandırıcı ve normal hale getirici kozmetik özellikleri de olduğu belirtilen kapari bitkisi önemsenmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmede vitamin ve mineral maddeler açısından ilk akla gelebilecek bitkilerden birisi olan, Türkiye’de tüketimi yaygın olmayan, kaparinin çiçek tomurcukları mineral maddece oldukça zengindir. 100 g yenebilen kuru maddede: 67mg kalsiyum, 65 mg fosfor, 9 mg demir, 24,01 g protein bulunmaktadır. Kapari bitkisi mineral ve protein bakımından da oldukça zengindir.

Kapari Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Kapari bitkisi yerel olarak halk arasında, kebere, deve dikeni, gevil, bubu gibi değişik isimlerle bilinir. Kapari dünya literatüründe Capparis sp. olarak bilinmektedir. Kapari bitkisi; Akdeniz iklimi özelliklerini taşıyan yerlerde kendi başına doğal olarak yetişmektedir. Çalımsı yapıda, dikenli, dik veya yatık olarak büyüyen kapari bitkisi kıraç ve taşlık alanlarda da gelişebilmektedir. Kaparinin kuraklığa dayanıklılığı üzerinde yapılan çalışmalar; bitkinin: kuraklığa karşı gerekli osmotik uyumu sağlaması, stoma açılmasını düzenlemesi, hücre duvarının özellikleri ve kök yoğunluğunu artırması ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Bu özelliklerinden dolayı kıraç ve kurak alanlarda da gelişebilen kapari bitkisi, çok yıllık olduğu, kökleri de çok derine gittiği (40 metreye kadar), için eğimli yerlerde erozyon kontrolünde de kullanılabilmektedir.

Türkiye’de kapari nerede yetişir?

Kapari bitkisi, Batıda İstanbul’ dan, Çanakkale’ den Doğuda Artvin’ e, Hakkari’ ye; Kuzeyde Zonguldak’ tan Güneyde Urfa’ ya, Mardin’ e kadar Türkiye’nin Akdeniz iklimi gösteren her yerinde doğal olarak yetişmektedir.

Kapari tohumu nasıl toplanır?

Tohum; temmuz, ağustos, eylül aylarında yaz boyunca olgunlaşması devam eden ve halk arasında karpuz olarak adlandırılan kapari meyvelerinden toplanır. Meyve hasadı, tomurcuk hasadında olduğu gibi, belirli aralıklarla yapılır. Olgunlaşan ve çatlamaya başlayan meyveler açılmadan önce toplanarak içindeki tohumlar çıkarılıp, yıkanarak kurutulur. Eğer meyvenin açılması beklenirse çatlayan meyvelerdeki tohumlar karıncalar tarafından toplanacağı için tohum kalmayacaktır. Kurutulmuş tohumlar bez torba içinde serin ve kuru bir yerde ekim zamanına kadar muhafaza edilir.

Kapari bitkisi nasıl tüketilir?

Kapari yer bitkisi olarak bilinmektedir. Kapari bitkisi turşu olarak ve reçel yapılarak tüketilir. Özellikle Avrupa diğer ülkelerde ise baharat ve garnitür olarak tüketilir. Tok tutma özelliği vardır. Bitki uzmanlarına göre zayıflamada oldukça etkilidir.

Kapari cinsel güce iyi geliyormu? Avrupa ve Türkiye’de yapılan bazı araştırmalar sonunda kapari çiçeğinden yapılan bazı turşu ve reçellerin cinsel gücü artırdığı iddia edilmektedir. Kapari ilaç, kozmetik gibi alanlarda çok fazla tercih edilmektedir. İnsanların genç ve sağlıklı görünmelerine oldukça faydalı olduğu söylenmektedir.

Bir yanıt yazın