Kamelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

kamelya çiçekleri, kamelya gülü, japon çiçeği

Kamelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Kamelya Çiçeği Özellikleri

Kamelya Çiçeği; Ana yurdu Japonya, Kore ve Çin’dir. Çaygiller familyasına aittir. Kamelya çiçekleri kışın yaprakalrını dökmeyen bir türdür. Kamelya çiçekleri soğuk havalara oldukça dayanıklıdır. 250’den fazla türü olduğu söylenmektedir. Kamelya çiçek çeşitleri; özellikle salonlarda en çok tercih edilen bir türdür. Ağaççık karakterinde olan bu bitki, iklimi sıcak olan yerlerde park ve bahçelerin süslenmesinde, özellikle çim sahalarının üzerinde grup yapılmasında çok kullanılır. Kamelya Çiçekleri Bahçelerde tek tek gruplar halinde örnek vurgulama amacıyla yetiştirilir ayrıca çit ve sınır bitkisi olarak değerlendirilir.

Kamelya gülleri ne zaman çiçek açmaktadır?

Kış sonu ile ilkbahar mevsimi başlarında tek tek açan çiçekleri fincan biçimli ve kısa saplı olurlar. Kamelyalar göz alıcı şekildeki gül biçiminde beyaz, pembe, kırmızı ve sarı renkteki çiçekleri ile bulundukları yerleri süsleyen gayet kıymetli bir saksı çiçeğidir. Çiçekleri kokusuzdur.İki renkli çiçek açan kamelya kültür çeşitleri de vardır.

Kamelya Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

  1. yalınkat
  2. yarı katmerli
  3. klasik
  4. katmerli
  5. düzensiz katmerli
  6. şakayık çiçekli

Kamelya gülleri türünün en dayanıklısı, aynı zamanda en beğenilen kamelya türü camellia williamsii’dir. Çiçekleri büyük, katmerlidir. Genellikle 8,5-10 cm. büyüklüğünde ve saf pembe renklidir. Saksı ve tüpler içinde büyütülürse, iyi sonuç alınabilir. Saksı toprağı olarak; kumlu ve özlü toprak, yaprak çürüğü, bir miktar adi toprak karışımı eşit miktarda kullanılır. Aynı zamanda yaz aylarında nem sağlaması bakımından iyi drenajlı olmasına da dikkat edilir.

Kamelya Çiçeği Nerede Yetişir?

kamelya gülü

Kış ayları asıl çiçeklenme dönemi olduğundan mayıs ayına değin bitki sıcaklığı 4-7 0C olan yerlerde bulundurulur. Bulunduğu yerin ısısı +18 °C olmalıdır. 77 Kamelya, rüzgarsız, yarı gölgeli ve sıcak yerleri sever. Yoğun gölge yerlerde bulundurulmaları halinde, çiçek tomurcukları derhal dökülür. Üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmamalıdır. Soğuğa ve kışa dayanıklı, hatta yağmurlu, donlu fakat sıcak olmayan camekânlarda da yetişir ve yılın ilk aylarında çiçek verir. Kamelya Çiçeği Ne Zaman Açar? Kamelya bitkisi genelde çiçeklenmeleri Şubat Mayıs arası olsa da, kimileri sonbahardan başlayarak çiçeklenir.

Kamelya Çiçeği (Gülü) Yetiştirme Teknikleri

Tohumla üretilmesi: Kamelya bitkisinin tohumuyla üretilmesi uzun zaman süreceğinden bu yöntem tercih edilmez. Çiçekleri yalınkat olan çeşitlerden alınan tohumlar, eylül-ekim ayları içerisinde fincan saksılardaki funda toprağına dikilir. Camekânlı yastıklara çimlendirilmek üzere konulur. Tohumlar taze olmazsa çimlenemez.

Çelikle üretilmesi: Aynı senenin yarı odunsu dallarından temmuz-ağustos
aylarında 7,5-10 cm uzunluktaki odunsu gövde çeliklerinin 2-3 yaprak
kesildikten sonra nemli kum + üretim torfu karışımından oluşan köklendirme ortamına alınır. Köklenme uzun süreceğinden, yağmurlama yöntemiyle sık sık sulamak gerekir.

Daldırma ile üretme: Adi ve havai daldırma yöntemleri kullanılır. Ağustos
ayında yapılan havai daldırma köklenme süresi uzun olduğundan çiçekçilikte pek kullanılmaz. Adi daldırma ise ilkbaharda yapılır.

Aşı ile üretilmesi: Tohumdan yetiştirilen fidanlar, serçe parmağı kadar
kalınlığına geldiğinde göz ya da yanaştırma aşı yöntemi kullanılarak aşılanır. Göz aşısı ağustos ayı içerisinde yapılır. İlkbaharda yapılan yanaştırma aşı yapılmadan önce anaç ve kalem alınacak bitkiyi bol bol sulamalıdır.

Kamelya Gülleri Bakımı

İlkbahar ve yazın (haziran sonuna değin) bol su verilir. Temmuzdan itibaren sürgünlerin daha iyi gelişmesi ve çiçek tomurcuğu oluşumu için 4-5 hafta süreyle verilen su azaltılır. Sulamanın oda sıcaklığında kireçsiz su (en iyisi yağmur suyu) ile yapılmasına özellikle dikkat edilmelidir. Bütün kış boyunca ve çiçeklenme döneminde (ocak-mart ayları arası) düzenli şekilde nemli tutulur. Nispi nemi yüksek tutmak için, yazın sıcak ve kuru
havalarda bitkinin yapraklarına su püskürtülmelidir.

Kamelya Çiçeği Budama Tekniği

Kamelya bitkisi hafif budamaya elverişlidir. Kurumuş, kırılmış, hastalanmış ve şekli bozulmuş dallarının kesilip çıkarılması bitkiye yeterli olur. Bodurlaşmasını ve çok sık çiçek açmasını temin için sonbaharda dalları 3-4 göz üzerinden budanır ve saksısı değiştirilir. Düzensiz büyüyen sürgünler toplu görünüşü muhafaza etmek için çiçeklenme bittikten sonra nisan ayında kısaltılmalıdır.

2 thoughts on “Kamelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın