İpekböcekleri hangi aylarda beslenir?

ipek böceği kozası

İpekböcekleri hangi aylarda beslenir?

İpekböcekleri ne zaman beslenir?

Dut ağacının yaprakalrı ile beslenen ipekböcekleri Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi illerinde Nisan ayında, Türkiye’de diğer bölgelerde Mayıs ayında beslenmeye başlamaktadır. İpekböceğinin ömrü hayatında 4 değişik dönem bulunmaktadır. 1. Yumurta 2. Larva (tırtıl) 3. Krizalit 4. Kelebek.

Dut Nasıl Yetiştirilmektedir?

İpekböceğinin gıdası dut yaprağı’dır ve bir kutu ipekböceği için yaklaşık 500 kilogram dut yaprağına ihtiyaç vardır. Dut bahçesinin, ipekböceği besleme yerine yakın olması işçilik açısından iyi olur.

Dut bahçesi için uygun olmayan alanlar

  • İlaçlama yapılan tarım ürünleri yanları
  • Tozlu yol kenarları
  • Zehirli gaz çıkaran fabrika etrafı
  • Sulama imkanı olmayan yerler
  • Zayıf toprak yapıları olan bölgeler
dut meyleleri

Dut fidanlarları arasında mesafe ne kadar olmalıdır?

Yaprak elde etmek için dikilen dut ağaçları planlı olarak büyütülürler. Her yıl, ipekböceği besleme döneminde olan ilkbaharda “kafalama” şeklinde kesilirler. Dolayısıyla bu dutlar, büyük taç yapısına sahip olmazlar. Bu nedenle, dutluk tesis edilirken fidanların arası sık tutulur. Böylece, yaprak verimini etkileyecek olan ağaç sayısı da artırılmış olur. Kapama dut bahçesi tesisinde fidanlar; sıralar arası 2,5 – 3 metre, sıralar üzeriyse 1,5 – 2 metre olacak şekilde dikilebilir. Toprak işlemesi, traktörle yapılacaksa, o zaman fidanlar arası mesafe 3,5 – 4 metre olmalıdır.

Dut Fidanları Nasıl Dikilir?

Dut fidanı dikimi, sonbaharda yaprak dökümünden sonra başlar ve ilkbaharda gözlerin uyanmasına kadar geçen zaman içinde yapılabilir. Tesis edilecek dut bahçesinde, önce sıralar arası ve sıralar üzeri mesafeye göre fidan dikilecek yerler işaretlenir. İşaretlenen yerlerde, 40-50 santimetre genişlik ve derinlikte çukurlar açılarak fidan dikimi yapılır.
Dikilecek fidanların kökleri üzerinde bulunan yaralı, bereli ve ezik kısımlar kesilerek kök temizliği yapılır. Sonra, fidanın kökleri boğaz kısmına kadar çukura yerleştirilerek dikim yapılır. Fidan etrafına bir çanak yapılarak “can suyu” verilir.

Dut Ağacı Nasıl Budanmalıdır?

Dut fidanı dikildikten sonra, verilecek yüksekliğe göre fidan gövdesi kesilmelidir. İlkbaharda, fidan gövdesi üzerinde pek çok filiz oluşur. Yazın fidan gövdesinin üst kısmında iyi gelişme gösteren 3 adet filiz bırakılarak alt kısmındakiler kesilerek bu 3 adet sürgünün gelişmesi sağlanır.
Yaprak dökümünden sonra 3 adet dal gövde yüksekliğinin yarısı uzunluğunda kesilerek ağaç üzerinde 3 adet kuvvetli kol yapılmış olur, bu kollardan çıkan sürgünlerin, yaz boyunca gelişmesi sağlanır. Dut bahçesinin tesisi en az 2-3 yılda tamamlanır. 3. Yıldan sonra, ipekböceklerini beslemek için yaprak hasadına başlanır.

İpekböceği yetiştiriciliğinde Sütleme hastalığı, Baygınlık hastalığı, Kireç Hastalığı, Nosema (Pebrin) na karşı önlem alınmalıdır. İpekböceği yetişirme >>

Bir yanıt yazın