Hazeran Delfinyum Çiçeği Bakımı
Türkiye’de de yetişen bir çiçek türüdür. Hazeran çiçeğinin Türkiye’de 22 türü mevcuttur. Delfinyum Çiçeği yıllık, iki yıllık ve çok yıllık bitki çeşitlerindendir. Hazeran çiçeklerinin çoğu yüksek boylu, dikinleri ise büyürler. Delfinyum çiçeği ılıman bölgelerde rahatlıkla yetişir. Sıcak ve nemli topraklarda çok yıllık türleri büyüyemez.
Hazeran Çiçeği Renkleri
Delfinyum çiçeğinin renkleri; mavi, sarı, kırmızı ve beyaz olarak bilinir. Yaprakları, daha çok dip kısımlarda, üçlü veya el parmakları şeklinde loplu ve parçalıdır. Çok yıllıklar 180 cm boylanırken tek yıllık olanlar 120 cm boylanabilmekteler. Hazeran Çiçeği sivri tepeleri ve vurgulayıcı yapıları ile dikkat çeker. Çiçekleri salkım veya başak dizilişli, sürgün uç veya yanlarında bulunur. Mahmuzları vardır. Çiçekleri arka tarafında oluşan bu mahmuzların çeşitli tür ve formlarında uzunlukları değişiktir.
Hazeran Delfinyum Çiçeği Yetiştirme
Hazeran bitkilerinin iyi havalanmaya gereksinimleri vardır. Bol güneşli ortamlardan hoşlanır. Her türlü toprakta rahatlıkla yetişmektedir. Rutubetli olmayan derin yapılı toprakları severler. Eylül kasım ayları arasında dikimi yapılır. Dikim öncesi dikim çukuruna az miktarda kireç eklenmesi önerilir. Hazeranlar, çiçek açma devresinden sonra 30 cm yukarıdan kesilip bolca sulandıklarında ve özenli bir şekilde bakıldığında bir sezonda iki defa çiçek açabilmektedir.
Hazeran Çiçeği Türleri Nelerdir?
Delphinium consolida: Tarla süvari mahmuzu Avrupa ve Anadolu’ da rahatlıkla yetişebilmektedir. Uzun sapın üzerinde açan çok sayıdaki çiçekleri vardır. Boy 90 cm’ dir. Gövde otsudur. Dallanma göstermez ve tek sürgünleri ile dikkat çeker. İnce kabukludur. Küçük parlak yeşil yaprakları vardır. Çiçeklerin ana rengi olan mavi ve mor renklerin yanı sıra pembe ve beyazı da vardır. Çok değişik renklere sahiptirler. Katmerli ya da yalınkat olabilir. Çiçekler mayıs-temmuzda açarlar. Hazeran Tohum Ekim Zamanı; Hazeran çiçeğinin tohum ekimi Mart ayı’dır.
Delphiniuım elatum: Hazeran Alp, Pirene dağlarında yaşar. Çoğu yüksek boylu, dikine büyüyen iki yıllık ve çok yıllık bir bitkidir. Dallanma göstermez ve tek sürgünleri ile dikkat çeker. İnce kabukludur. Sarmal dizilmiş veya ışınsal olarak derin parçalanmıştır. Bitkinin tomurcuğu yunus balığına benzer. 90 cm mavi renkte çiçekleri vardır. Hazeran çiçek açma zamanı Mayıs ve Temmuz aylarıdır.
Hazeran Çiçeği Zararlıları
Külleme, karaleke, kök boğazı çürüklüğü ve yaprak leke en fazla görülen
hastalıklardır. Zararlılardan ise en çok yaprak biti görülmektedir. Ayrıca kırmızı örümcek, meyve iç kurdu, salyangoz ve sümüklü böcek zarar oluşturmaktadır.
Hazeran süvari mahmuzu
Doğal ortamlarda da yetişen bir çiçek türüdür. Farklı renkleri vardır. Masyıs ayı ile Temmuz aylarında çiçeklenme gösterir. Hazeran çiçeği anlamı, Hazeran çiçeği faydaları, Hazeran çiçeği nasıl ekilir,
Hazeran çiçeği fidesi, Hezaren Çiçeği Faydaları, Delfinyum, Gündüz Güzeli Çiçeği, Yabani Hazeran Çiçeği, Hazeran çiçeği, Delfinyum çiçeği, Delfinyum çiçeği hakkında bilgi, Hazeran süvari mahmuzu, süvari çiçeği