Güllerin Tarihçesi

Gül Çeşitleri

Güllerin Tarihçesi

Gül Çeşitleri Hakkında Bilgiler

Güllerin yeryüzünde 200’e yakın türü olduğu söylenmektedir. Güller dikenli ve odunsu bitki türleri arasına girmektedir. Türkiye’de 25 tane farklı gül türü olduğu bilinir. Bu gül çeşitleri doğal olarak yetişebilmektedir. Güller çok güzel kokulu olduğu için ve bahçede yetişmesi kolay olduğu için çok sevilir ve tercih edilir. Türkiye’de gül çeşitleri. Kesme çiçek alanında da en fazla kullanılan çiçek türü diyebiliriz. Güllerden elde edilen ve yiyebileceğiniz çeşitli marmelat ve gül suyu olarak da kullanılmaktadır. Gül şurubu, şerbet, kuşburnu çayı, reçel, Gül sirkesi gül çeşitlerinden elde edimektedir. Türkiye’de dikenli güllerin yanı sıra dikensiz güllerde tespit edilmiştir.

Güller

Siyah güller; Gül çeşitleri içinde en çok merak edilen bir gül türü siyah güldür. Türkiye’de Isparta, Yenimahalle, Eğridir’de siyah güller yetişmektedir. Tomurcuk haline iken renkleri siyah olur yetişme açma aşamasında rengi koyu vişne rengine bürünür; çiçek tam olgunlaşınca renkleride açılmaktadır.

Türkiye’de yetişen gül çeşitleri nelerdir?

Güller 2 metreye kadar uzayabilen ve uzun ömürlü bir bitki çeşididir. Genel olarak gövde ve dalları dikenlidir. Güllerin çiçek renkleri; kırmızı, beyaz, pembe, portakal, sarı ve siyah renklerde açmaktadır. Dış mekan gülleri ve iç mekan gülleri olarak ayırt edilebilir.

  • Büyük çiçekli çit gülleri; Sürekli çiçeklenir, çiçek sayısı fazla olur. Tek tek çiçek açar. Boyları 120 cm kadar uzayabilir.
  • Küçük çiçekli çit gülleri; Salkımlı çiçek açar, bir sap üzerinden bir ve birden çok çiçek açmaktadır. Yıl boyu çiçeklenebilir. Dekoratif amaçlara görede kullanılır, 100 cm kadar uzar.
  • Büyük çiçekli tırmanıcı güller; ilk ekiminde çiçek açmaz lakin ikinci yılda sürekli çiçek açmaktadır. Yayılıcı bir çiçek türüdür. Çok çiçeklenir.
  • Küçük çiçekli tırmanıcı güller; Çok dayanıklıdır. Bu türde sürekli çiçek açar. Görünümü güzeldir.
  • Peyzaj gülleri; Sade bir gül çeşididir. Sürekli dallarında güller açar. Çit ve bahçelere uygundur. Yer örtücü olarak kullanılır.
  • Baston güller; Dikenlerinden kurtularak açan aşılama ile elde edilen bir gül çeşididir. Aşılanan güller tek veya toplu olarak açar.
  • Sarılıcı güller; Çok iyi renkleri vardır. Sarılıcı özelliğine sahiptir. Bulduğu ağaca sarılarak uzayabilir. Bahçe ve peyzajda kullanılır.
  • Minyatür güller; Boyları 40 cm kadar uzar. Bonsai bitki türlerine benzer. Çiçekleri küçüktür. Saksıda yetiştirilir. İç mekan gül çeşididir.
Kırmızı gül

Güllerin dikim aralığı mesafesi

Kesme çiçek yetiştiriciliğinde güllerin dikimi oldukça önemlidir. Dikim için hazırlanan toprakta derinliği 60, çapı 40 cm olan çukurlar açılır. Çukurların içine gübre ile karıştırılmış toprak konur. Daha sonra güller dikime hazırlanır.

Gülleri Sulama; Güllerin yeşil aksamının % 80 civarı sudur. Bu nedenle gül bitkisi dikimden itibaren yeterli miktarda özenle sulanmalıdır. Sulama zamanı ve su miktarı çevre koşullarına ve toprak yapısına göre değişir. Bitkinin gelişme durumuna bakarak özellikle sürgün verme döneminde ve sıcak yaz aylarında daha fazla sulamak gerekir. Budamadan sonra ve çiçek
kesim dönemiyle kış aylarında su ihtiyacı azalır.

One thought on “Güllerin Tarihçesi

Bir yanıt yazın