Çiçek Çeşitleri ve kullanım alanları

çiçek çeşitleri

Çiçek Çeşitleri ve kullanım alanları

Çiçek Çeşitleri

Türkiye’de yetişen çok geniş çiçek ve bitki çeşitleri vardır. Türkiye’mizde yetişen endemik türlerde çok fazladır. Bu yazımızda size Türkiye’de yetişen bazı çiçek türleri hakkında bilgiler vereceğiz. Ülkemizde de yetişebilen bazı çiçek çeşitleri Türkiye’de en çok tercih edilen ve çok az bilinen çiçek çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Begonya Çiçeği
begonya güzel çiçek çeşidi

Ev ve ofislerde kullanılan güzel bir süs bitkisidir. Begonya’nın beyaz, kırmızı ve turuncu renkleri vardır. İngilterede keşfedilmiştir. Bazı türlerinin şifalı olarakta kullanıldığı bilinir. Suyu sever toprağın biraz nemli olması yeterlidir. Sabah güneşinden sonra başka güneşe ihtiyaç duymaz. Kış aylarında az sulama ister. Güzel bir çiçek çeşididir. Begonya çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz; Ağaç begonya, yumrulu begonya, Balmumu begonya, Yaprak begonya, Baston begonya.

  • Ezan Çiçeği
ezan çiçeği

Gündüz çiçekleri kapalıdır. Akşam saatlerinde çiçeklerini açar. Çiçekleirni açma anı akşam ezanı saatlerine denk geldiği için bu isimle anılır. Mayıs ayında çiçek açar. Ezan çiçekleri yaz boyu sürekli çiçekli olarak durmaktadır. Birkere açan çiçekler takrar açmaz. yarın akşam başka bir çiçği aynı vakitlerde açmaktadır.

  • Gül
gül çeşitleri

Bütün bahçe ve kullanım alanlarında en çok görülen bir çeşit çiçektir. Kırmızı, Beyaz, Sarı, Siyah vb renkleri vardır. 300 civarında bir türü olduüğu bilinir. Çalı kısmı dikenli bir türdür. Çiçekleri soldukça sürekli başka yerlerden çiçek üretir. Türkiye’de bütün illerde yetişmektedir.

  • Lale
lale

Lale soğanlarının dikimleri, türlerine bağlı olarak Eylül – Kasım aylarında yapılır. Çiçeklenme zamanı da yine türlere bağlı olarak Şubat – Mayıs aylarıdır. Halen binlerce tür olmasına karşın her yıl yeni türler üretilmektedir. Lale soğanlarının tüm türlerine bakıldığında orijinlerinin Orta Asya ve Ön Asya’da olduğu görülmektedir.

  • Mimoza
mimoza resmi

Mimoza çiçeğinin en önemli özelliği şudur; mimoza çiçeği gündüzleri açar, geceleri kapanır. Mimoza kelimesi, Latince mimus (mime taklit etmek) kelimesinden türemiştir. İstanbul’da muhtelif yerde mimoza çiçekleri vardır ve çok güzel bir görüntü sağlamaktadır.

  • Menekşe
sardunya çiçekleri

Oval veya kalp şeklinde, karşılıklı veya almaşıklı sıralanmış yaprakları vardır. Yaprak koltuklarında yer almış çiçekleri olan bitkilerdir. Ilıman iklim şartlarında şubat sonundan hazirana kadar çiçekli halde kalır. Hercai menekşeler, ilkbahar ve yaz başlangıcında park ve bahçelerde görülebilen bitkilerdir. Saf halde kullanıldıkları gibi, soğanlı bitkilerle de kullanılabilmektedir. Süs bitkileri yetiştiriciliğinde tek yıllık ilkbahar ve yaz çiçeği olarak yetiştirilen menekşeler melezlenerek bu çeşit elde edilmiştir.

  • Sardunya
sardunya

Yaprakları bol sayıda ve kokuludur. Yaprakları palmat damarlıdır. Koyu renkte, bileşik şemsiye şeklinde çiçeklere sahiptir. Genellikle çalımsı bir gelişme gösterir. Yazın havadar, bol güneşli, sıcak yerlerde yetiştirildiği ve bitkilere yeteri kadar su verildiği takdirde iyi gelişir. Yazın sıcak havalarda bitkilere akşama kadar su püskürtülmelidir. Mevsimlik çiçek çeşitleri sayfamıza bakabilirsiniz.

Türkiye’de çiçek çeşitleri

Ülkemizi bitki florası bakımından çok önemli bir yere koyabiliriz. Sınırlarımız içerisinde çok çeşitli endemik çiçek çeşitleri mevcutdur. 7 bölgemize özel farklı türlerde çiçek çeşitleri varlığını sürdürmektedir. Öyleki belkide halen keşfedilmeyi bekleyen çiçek ve bitki çeşitleri mutlaka vardır. Bir süre sonra çiçek türleri hakkında daha geniş bir bilgi vereceğiz. Ve bütün çiçek çeşitlerini ayrı ayrı inceleyeceğiz.

Bir yanıt yazın