Gölgeli Bahçelerde Hangi Bitkiler Kullanılır?

Gölgeli Bahçelerde Hangi Bitkiler Kullanılır

Gölgeli Bahçelerde Hangi Bitkiler Kullanılır?

Gölgelere Elverişli Bitki Çeşitleri Nelerdir?

Çimlerin sağlıklı bir şekilde kalabilmesi amacıyla direkt güneş almayan gölgeli veya yarı gölgeli bahçelerde, gölgeyi seven güneş görmeden yaşayabilen çeşitli yer örtücü bitki çeşitleri vardır. Toprak yüzeyini kaplamak için bu yeşil bitki çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Bahçede bulunan büyük ağaçlar veya binaların güneşi ve ışığı engeleldiği alanlarda bu btkiler iyi yetişmektedir. Gölgede hangi bitkiler yetişir, Gölgeyi seven çiçekler nelerdir, Yarı gölge bahçe bitkileri, Gölgede hangi meyve ağaç yetişir, güneşe ihtiyaç duymayan agaclar, fazla güneş istemeyen agaclar, Gölge seven sarmaşıklar, Suyu seven bahçe bitkileri, Güneşe ihtiyaç duymayan agaclar, gölge seven bitki.

gölgede yetişen bitki çeşitleri nelerdir

Gölgelerde Yetişen Bitki Çeşitleri Nelerdir?

  1. Acaena; büyük saksılarda, bahçe ve yeşil alanlarda yer örtücü, çit ve bordür bitkisi olarak kullanılabilir.
  2. Ajuga; insan yaşamayan yerlerde çalıların altında hatta ağaçların gölgesinde az ışıklı kısmen gölgeli yerlerde iyi bir toprak örtücüdür.
  3. Alyssum; genellikle bordür veya kaya bahçeleri için elverişli çiçeklerdir.
  4. Arenaria; kaya bahçelerinde, teraslarda, havuz kenarlarında ve yaya yollarında kullanılır. Bir halı gibi toprak yüzeyini tamamen örter fakat çok fazla gösterişli değildir.
  5. Aubrieta; bordür ve tarhlarda, kaya bahçelerinde, saksı bitkisi, yer örtücü olarak ve kır bahçelerinde kullanılan bir bitkidir.
  6. Cerastium; kaya bahçelerinde, çiçek parterlerinde, çeşitli şekillerin oluşturulmasında ve yol şevlerinin sağlamlaştırılmalarında kullanılır. Ayrıca yürüme taşlarının arasında, balkon ve teraslarda ve makramelerde kullanılabilir. Geniş alanlarda ise yer örtücü olarak kullanılır.
  7. Dichondra; biçilmesi istenmeyen yerlerde bir bitki örtüsü oluşturmak için kullanılır.
  8. Helianthemum; kaya bahçelerinde ve yol kenarlarında kullanılabilir.
  9. Hypericum; kaya bahçelerinde ve geniş alanlarda yer örtücü olarak kullanılır. Ayrıca çiçek tarhlarında gruplar halinde veya tek tek kullanılır.
  10. Lobelya; fazla geniş olmayan parterlerde veya parter kenarlarında tek başına kullanılır. Gruplar halinde diğer yaz çiçekleri arasına serpiştirilmiş olarak veya toprak yüzeyini örtmek amacıyla kullanılır. Sarkıcı formdakiler ise balkonlarda ve pencere önlerinde kullanılır.
  11. Portulaca grandiflora; park ve bahçelerde, fazla bakım gerektirmeyen yerlerde kullanılır. Özellikle yeni tesis edilmiş ve toprağı iyi işlenmemiş yerlerde çok kullanılır.
  12. Potentilla; bordürlerinin ön kısımlarında, kaya bahçelerinde, balkon ve teraslarda kullanılabilir.
  13. Ranunculus; bu bitki soğuk ve nemli iklime sahip bölgelerde; otsu alanlar ile su veya kaynak kenarlarında küçük yığınları düzenlemek için kullanılır.
  14. Verbena; bordürlerde, kayalık yerlerde ve kaya bahçelerinde kullanılır.
  15. Vinca; meyilli ve düz alanlarda kullanılır. Çiçek parterlerinde tek başlarına veya yüksek ağaçların etrafında ve soğanlı bitkilerle birlikte kullanılabilirler.

Gölgeye dayanıklık yer örtücü bitkiler neden önemlidir?

Özellikle bahçeleriniz gölgeli ise yukarıdaki yer örtücü bitkilerden size uygun olanları tercih edebilirsiniz. Yer örtücü bitkilerin kaplarından çıkarılmaları esnasında bitki köklerinin zedelenmemesine dikkat edilmeli, kaplarından çıkarılan bitkiler bekletilmeden toprağa dikilmelidir. Eğer çiçek kaplarının altında bitkilerin kaplarda uzun süre kalmalarından dolayı kökler uzamış ve dönmeye başlamış ise dönen kökler uzamaya başladığı yerden itibaren kesilmelidir. Yer örtücü bitkilerin dikim sırasında sıra arası ve sıra üzeri mesafeleri iyi tespit edilmelidir. Sıra arası ve sıra üzeri mesafeler bitkinin optimum geliştireceği form dikkate alınarak ayarlanmalıdır. Bitki geliştiği zaman yaprak ve çiçekleri görülecek şekilde dikim yapılmalıdır. Bitki türlerine göre aralık mesafeleri değişebilmektedir. Yer örtücü bitkiler soğuk, yağmurlu, rüzgarlı, sıcak, ve güneşli zamanlarda dikilmemelidir. Sıcak ilkbahar ve yaz günlerinde akşam saatlerinde dikim yapılması tercih edilir.

Gölgede Yetişen Bitki İsimleri

Bahçelerde gölgeli veya yarı gölgeli alanlarda yetişebilen bazı bitki çeşitleri; Acaena, Ajuga, Alyssum, Arenaria, Aubrieta, Cerastium, Dichondra, Helianthemum, Hypericum, Lobelya, Portulaca grandiflora, Potentilla, Ranunculus, Verbena, Vinca

Bir yanıt yazın