Çim bakımı nasıl yapılır?

aylık çim bakım takvimi

Çim bakımı nasıl yapılır?

Periyodik bahçe çimi bakımı teknikleri

Bahçe çimleri, dinlenme alanlarındaki çimler veya sport tesisleri için yapılan çimlerin belirli aylarda bazı bakımlarının yapılması gerekmektedir. Aylık çim bakımı için neler yapılır? Ay ay çim bakım takvimi. Çimlerin bakımı ve sağlıklı olabilmesi için yapılması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

Aylık çim bakımları nasıl yapılır?

  • Ocak Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?
ocak ayı çim bakımı nasıl yapılır

Ocak ayı içerisinde çim alanlarının bakımı için yapılacak olan pek de bir işlem yoktur. Sadece çimlerin üzerine düşen, dökülen kurumuş yapraklar temizlenmelidir. Fakat donmuş olan çimlerin ve çim alanında meydana gelen göllenmeleri yani su birikintilerinin üstünde yürünmemesi ve bu hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.

  • Şubat Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Çim alanlarının bakım işlemlerinin başladığı bir dönemdir. Şubat ayı içerisinde çim alanının üzerinde ilaçlama işlemi gerçekleştirilebilir. Çim ekimi gerçekleştirilecek olan alanlarda ise zemin hazırlığına başlanabilir. Şubat ayının sonuna çim ekimine başlanabilir.

  • Mart Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Mart ayı çim alanının çalışmalarının başladığı bir aydır. Mart ayında çimlerin gelişimleri yükselir ve büyümelere başlar. Bu ayda çimin gelişiminin engellenmemesi için çimin üzeri tırmıklanarak kurumuş yapraklar ve yabancı maddeler temizlenmelidir. Çim alanında yabancı otlarla mücadele işlemleri mart ayı içerisinde gerçekleştirilebilir. Fakat çim biçme işlemi esnasında çimin zarar görmemesi için çim alanının kuru olmasına önem verilmelidir.

yıllık çim bakımı
  • Nisan Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Nisan ayına gelindiğinde çim alanı bakım işlemleri artar. Çimde su ihtiyacı oluşur ve çimlerin 2-3 günde bir sulanması gerekmektedir. Yaz gübrelemesi işlemi için nisan ayı en uygun zamandır. Azot esaslı amonyum nitrat içerikli olan gübreler kullanılmalıdır. Fakat yaz mevsimi gübrelemesinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu çimin aylık aktif bir yaşamsal döneme girecek olmasıdır. Bundan dolayı çimin bu zaman döneminde ihtiyaç duyduğu besin miktarını karşılayabilecek kontrollü bir salgılama gerçekleştirebilen ümik asit katkılı gübreler tercih edilmelidir. Nisan ayında olan çim biçe işlemlerine 10-15 günde bir devam edilmelidir. Ayrıca nisan ayının ortalarından sonraki dönem çim ekimi için en uygun zaman dilimidir.

  • Mayıs Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Çim alanlarında gerçekleştirilecek olan yabancı ot mücadelesi mayıs ayı içerisinde de yapılabilir. Mayıs ayının ortalarına kadar da çim ekim işlemi gerçekleştirilebilir. Bu ay içerisinde çim biçme aralığı 7-10 günde bir yapılarak kısaltılmalı ve çimin kesim boyu da arttırılmalıdır.

  • Haziran Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Haziran ayında hava sıcaklıklarının artması nedeni ile bu ay içerisinde sulama işlemi her gün gerçekleştirilmelidir. Anca sulama işlemi yapılacağı zaman güneşin etkin olduğu gün ortası saatleri kesinlikle tercih edilmemelidir. Sabahın erken saatleri ve akşamüzeri saatlerinde sulama işlemi yapılmalıdır.

  • Temmuz Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Temmuz ayı içerisinde çim biçme ve sulama işlemine bir önceki aydaki gibi aralıksız devam edilmelidir. Ayrıca daha öncesindeki aylarda gübreleme işlemi gerçekleştirilmemişse ve çim alanına yeterli miktarda su var ise temmuz ayı içerisinde de gübreleme işlemi gerçekleştirilebilir.

  • Ağustos Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Ağustos ayında bir önce temmuz ayında gerçekleştirilen çalışmaların aynısına devam edilmelidir. Eğer tatil veya herhangi bir nedenden dolayı çim alanının bakımı ihmal edilmiş ve çim üzerinde sararmalar meydana gelmiş ise çim kısa bir şekilde biçilmeli ve sulama işlemi devam edilmelidir.

  • Eylül Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Eylül ayı çim ekimi için en uygun olan aydır. Bunun yanında çim alanlarında kış gübreleme işlemine eylül ayında başlanabilir. Çim örtüsünün olduğu yerlerde solucanlar toprak üzerinde görülmeye başlar. Bundan dolayı uygun niteliklere sahip ilaçların toprağa uygulanması gereklidir.

  • Ekim Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Ekim ayına gelindiği zaman çim yapraklarında kurumalar ve dökülmeler görülmeye başlar. Bu kurumuş ve dökülmüş olan yapraklar çim alanının üstünden temizlenmemesi halinde çim alanında mantarlaşma oluşu meydana gelir. Ayrıca çimin en alt kısmında toprak yüzeyinde keçeleşmeler meydana gelir ve bundan dolayı da çim alanında onarımı mümkün olmayan keçeleşmeler meydana gelir.

  • Kasım Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Kasım ayında çim alanlarının bakım işlemleri durmaya başlar. Kasım ayında çim alanının üzerinde meydana gelebilecek donlardan ve soğuklardan korunmak ayrıca çim bitkisinin besin ihtiyacını düzenlemek ve karşılamak amacı ile temizlenmiş, yanmış, elenmiş ahır gübresi çim alanına serilmelidir.

  • Aralık Ayı Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Aralık ayı içerisinde çim alanında gerçekleştirilecek olan herhangi bir bakım işlemi bulunmamaktadır. Aralık ayında çim alanında kullanılan alet ve ekipmanlar bakıma alınmalıdır. Yalnız donmuş veya ıslak çim üzerinde bu ay içerisinde gezilmemesine özen gösterilmelidir.

Bir yanıt yazın