Çam ağacı budaması hangi mevsimde yapılır? doğru şekilde çam ağaçlarını budamak için hangi mevsimi beklememiz gerekmektedir ve çam dallarını ne şekilde budama yapmak ağacı sağlıklı yapar. Çam ağacı budama zamanı çam budaması (pinus sp.) bitkiler yaşadığınız yerlerdeki mevsime bağlı olarak; ilkbahar sürgünlerinin henüz yumuşak olduğu geç ilkbahar ve erken yaz aylarında budanmalıdır. Çam ağacı türlerinde yapılacak budama için hangi yöntem uygulanır?
Çam ağacı budaması nasıl yapılır?
İğne yapraklı türlerde bu yazımızda çam budaması yapılması; canlı taç yoğunluğunu % 30 oranında azaltan budamalar büyüme duraklamaları yaşamaksızın açığı kapatabilmektedir. Budamaların her mevsim uygulanması mümkündür. Ancak, budama sonrasında kısa zamanda canlı ve zengin bir görünüm kazanabilmesi amacıyla bakım budamalarının yeni yaprak oluşumunun gerçekleştiği dönem öncesinde yani kış sonu uygulanması daha doğrudur.
Çam ağaçları neden budama ister?
Bitkinin sağlıklı bir gelişim göstermesi amacıyla yapılan budamalardır. Bozuk ormanlarda yapılan budamalar da iyileştirme amaçlı budamalar olup ormanlık alanlarda uygulanır. Çam ağacında bakım budamaları aynı zamanda sağlık budamaları olarak da bilinir. İğne yapraklı ağaç türü olarak bilinen çam ağaçlarını her zaman istediğiniz gibi budama ve kesim yapamazsınız. Orman alanlarında veya özel bahçenizde olsa bile çam ağaçlarının kesilmesi ve çam ağaçlarını budama izne tabidir. Çam budama yasak mı? >>
Çam ağacı tepesinden budanır mı? Türkiye’de çam ağacı gövdesini oluşturan tepesinden budama ve kesim yapılmaz. Çam ağacını budamak için prpfesyonel bir ekipten destek veya öneri almanız gerekir.
Çam ağacı hangi ayda budamaır?; Çam (pinus sp.), ladin (picea sp.), göknar (abies sp.) gibi bitkiler mevsime bağlı olarak ilkbahar sürgünlerinin henüz yumuşak olduğu geç ilkbahar ve erken yaz aylarında budama yapılır. Çam ağaçları düzgün olarak budanır mevsimine göre budama yapılan dallar yani kesilen yerler macunla kapatılır.
Çam nasıl budanır?
Çam budama Kentsel yeşil alanlarda kullanılan ibreli türlerde canlı taç yoğunluğunun en fazla % 30’u oranında azaltılmasına yönelik budamaları bitkiler, büyüme duraklamaları yaşamadan karşılayabilmektedir. Bu türlerde reçine akıntılarının yara yüzeylerini kapatması nedeniyle yaprağını döken türler gibi budama yüzeylerinin yara macunları ile kapatılmasına genellikle gerek görülmemektedir. Benzer şekilde ibreli türlerinin budanmaları, yaprağını döken türlere göre daha kolaydır. Bu türler, morfolojik açıdan çoğunlukla güçlü bir merkezi aksa sahip olup, budama uygulamaları açısından türlere göre dallanma tipi ve büyüme modelleri belirleyici rol oynamaktadır.
Çam ağacı tepeden budanırsa ne okur?