Bitki Budama Teknikleri

Bitki Budama Teknikleri

Bahçe bitkileri budama için hangi mevsim uygun olur? Bahçenizdeki bitkilerin budanması için hangi işlemlerin yapılması gerekir. Bahçe bitki budama için aletlerinizin iyi olması ve farklı bitki budamak için hijyen önlemleri almanız gerekir. Bitki Budama Teknikleri Süs bitkilerinde budama Ağaç budama takvimi Bitki Üretim Teknikleri Çit bitkileri budama zamanı Çiçek Budama zamanı Çiçek Budama nasıl yapılır Budanan ağaca ne sürülür Bahçenizde bulunan ağaçların ya da bitkilerin sağlık bir şekilde yaşam döngüsünü devam ettirebilmesi için budama işlemlerinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Bu budama işlemleri bahçenizdeki ağaçlar içinde meyve üretimi yapan çiftçiler içinde geçerlidir. Ülkemizde çoğu insanın yanlış bildiği konu ağaç budama işlemine tabi tutulduğu zaman ağacın zarar göreceği hususundadır. Aslında tam bu yanlış düşüncenin aksine ağaçlarda ihtiyacı olduğu budama işlemi yapılmadığı zaman zarar görmeye ve ölmeye neden olmasıdır. Her ağaç türünün budama tekniği ve budama zamanı farklıdır. Ağaçlar her mevsimde gelişi güzel budanmamalıdır.

Bitki neden budanır?

Kaç çeşit budama vardır? Bitki ne zaman budanır? Budamada hangi dallar kesilir? Çoğunlukla ağaçların budama zamanı su yürüme dönemi başlamadan önceki 15 gün 1 aylık dönemdir. Bahar mevsimi gelmeye yakın ağaçlarda su yürüme dönemi başlayacağından dolayı bu dönemde gerçekleştirilen budamalarda ağaçların, bitkilerin, Çicek çeşitleri vb ölmesine ya da kurumasına neden olunabilir. Bundan dolayı budama işlemi gerçekleştireceğiniz zaman mutlaka bu işlem hakkında detaylı bilgi sahibi olan bir kişi ya da kurumdan yardım alın aksi durumda ağaçların ölmesine veya kurumana sebep olunabilinir.

Bitkiler Neden Budanır?

Her ağaç türünün budama işlemi de aynı olmamaktadır. Örnek vermek gerekir ise bir ceviz ağacına uygulanacak olan budama işlemi ile çam ağacına uygulanacak budama tekniği aynı değildir. Ayıra ağaç budama işlemlerinde ağacın bulunduğu coğrafi bölgede önemlidir. Ülkemizin batısında doğusuna ilkim ve hava şartları değişiklik gösterdiğinden dolayı her bölgede aynı işlem yapılamaz. Ağaçlarda uygulanacak budama işlemleri belli sınıflara ayrılarak yapılmalıdır.  Örnek vermek gerekir ise tepe seyreltme budaması; ağaçların tepe kısımlarına daha fazla güneş ve hava girmesi için bazı dalların seçilerek kesilmesi ile yapılan budama işlemidir.

Bahçe bitkileri budama zamanı

Ağacı budama, ağaççık budama ve Bitki çesitleri budama. Ağacın tepe kısmında bulunan dalların güneş alanları daha yeşil güneş almayanların ise daha soluk renkte olduğu fark edilmektedir. Bundan dolayı ağacın tepe kısmındaki dalların güneş ve hava girmesi için seyreltilmesi oldukça önemlidir. Ayrıca ağacın daha fazla uzamasını engellemek amacı ile de tepe tacını keserek işlem yapabilirsiniz. Meyve ağacı budama Budama ağacın sizin istediğiniz daha yükseğe ulaşmamasına imkan sağlamaktadır. Meyve ağaçlarında da verimi arttırmaya dayalı budama işlemleri yapılabilmektedir. Ağaç budama işlemi daha öncede belirttiğimiz gibi oldukça uzmanlık gerektiren bir işlemdir.

Ağaçlarınızı budatacağınız zaman mutlaka bu konu hakkında bilgi ve tecrübeye sahip olan kişi ya da kurumlara işlemlerinizi yaptırmaya özen gösterin aksi durumda geri dönüşü mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın