Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

atatürk çiçeği

Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Atatürk Çiçeği (Euphorbia pulcherrima) Nasıldır?; Atatürk çiçeği olarak bilinen bilimsel adı Euphorbia pulcherrima olan bu tür; Sütleğengiller familyasındandır. Atatürk Çiçeğin doğall yetişme alanı Meksika’dır. Atatürk bitkisi kış mevsiminde bir kısım yapraklarını döken, ama geri kalan yapraklarıyla hep yeşil kalan çalı formundaki bir bitkidir. Ege ile Akdeniz bölgelerinde kıyı kesimlerde dikildiğinde boyu 4 metre civarında uzayabilir.

Atatürk Çiçeği Adı Nasıl Verilmiştir?

Gazi Mustafa Kemal Paşa (Atatürk) zamanında Türkiye’ye getirilmiş ve Gazi Paşa tarafından çok sevildiği için Atatürk çiçeği adı verilmiştir. Atatürk Çiçekleri yetiştirildikleri bulundukları yerleri süsleyen bir bitkidir. Kısaca Atatürk zamanında Türkiye’ye getirilmiş ve Atatürk’ün çok hoşuna gittiğinden mütevellit bu isimle anılmaya başlanmıştır.

Atatürk çiçeği yaprakları sararıp dökülüyor?

Atatürk Çiçeği Bakımı, Atatürk çiçek çeşitleri suyu seven bir bitki türüdür. Çiçekler iyi sulanmalıdır. Aşırı sulamadan kaçının. Aralık, Ocak Şubat ayları içerisinde çiçekli olan bu bitkinin, çiçekleri geçince daha az su verilir. Toprağı tamamen kuruyunca Mart ayında toprağından sökülür. Atatürk Çiçekleri Çiçeklenme başladığında suyunu azaltmalı ve saksıları ile birlikte yarı gölgeli yerlere yerleştirmelidir. Bu suretle, açan çiçeklerin ömrünü uzatmış oluruz. Haziran ve Ekim ayları arası haftada bir kez 1-2 g/l kompoze gübre verilir.

Atatürk Çiçeği Nasıl Budanır?

Atatürk çiçeği ne zaman budanmalıdır? Görünüşü güzel olan bu bitkinin, bodurlaşması, büyük ve fazla çiçek açması yapılan bakım ve budamaya bağlıdır. Bitki ilkbaharın başlarında uç alma denilen yöntemle hafifçe budanmalı; kırılmış, hastalanmış ve şekli bozulmuş dalları kesilip çıkarılmalıdır. Gövde üzerinde bulunan dallar 2-3 göz üzerinden budanır. Yaşlı bitkiler çiçeklenmesi bittikten sonra nisan ayında topraktan itibaren 10-15 cm kalacak şekilde kesilmelidir.

Atatürk Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Atatürk çiçeğinin gövde kısmı ağaççık, dallarının içi boştur dalları sütlüdür. Atatürk çiçeğinin yaprakları ceviz yaprağına benzer, yapraklar açık yeşil renktedir. Yaprakları iri, uzun saplı, ovalden mızrak biçimine kadar değişen biçimde ve yeşilin çeşitli tonlarındadır. Bu yapraklardan bitkinin tepesine yakın olanları kış mevsiminde kırmızı renk alarak iki ay kadar süreyle öyle kalır. Atatürk çiçeğinin yaprakları ceviz yaprağına benzer, dalları ise sütlüdür. İncir’in yaş yaprağını kırarsanız o şekilde bir beyaz sıvı çıkarır. Bunda da öyledir diyebiliriz.

Atatürk Çiçeğinin Renkleri Nasıldır?

atatürk bitkisi

Atatürk çiçeği renkleri; kırmızı, krem, koyu sarı, açık sarı, pembe renklerde olur. Fakat en beğenilen ve aranılan koyu kırmızı renkli ve büyükbaş yapan çeşididir. Bu bitkinin çiçeklerinin karakteri, diğer çiçeklere benzemez. Çünkü çanak ve taç yaprakları yoktur. Çiçeklenme sırasında çiçeğe yakın olan yapraklar değişerek renklenirler. Böyle yapraklara brakte adı verilir. Çiçeklerini aralık ayının 15’inden itibaren vermeğe başlar ve çiçekleri şubat ayı sonuna kadar devam eder. Çiçekleri dalın ucunda bulunur. Gayet güzel ve gösterişlidir.

Atatürk Çiçeği Hangi İklimde Yetişir?

Atatürk çiçeği sıcak ve ılık yörelerdeki serin ve havadar yerleri sever. Güneye bakan pencere kenarlarında bulundurulabilirler. Ancak sert rüzgârları alan yerlere dikilmemelidir. Asıl çiçeklenme döneminden önce (sonbaharda) 15-20 °C, çiçeklenme döneminde (kış) 13- 16 °C, çiçeklenme döneminden sonra 10-12 °C’ye gereksinme gösterir. Çiçekli iken sıcaklık 13 °C’nin altına düşmemelidir. Aydınlık ve güneşli yerleri sever. Yazın aydınlık yarı gölge yerleri sever. Yaprakların renklenmesi için eylülden yoğun ışık ister. Kışın çiçeklenme döneminde çok aydınlık yerlerde bulundurulmalıdır. Bitki doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Yüksek orantılı nem (% 70-75) ister.

Atatürk Çiçeği Toprak Özellikleri

Atatürk bitkisi suyu iyi akıntılı (süzek), ama nemli ve organik madde içeriği zengin bahçe toprağında iyi gelişme gösterir. Bu bitki 2/4 funda toprağı, ¼ dere mili, ¼ elenmiş koyun gübresinin karışımından meydana gelen toprakları sever. John ınnes saksı kompostu numaralı 2’de iyi gelişir. Ayrıca, hacim olarak 3 kısım turba, 3 kısım yaprak çürüntüsü, 2 kısım tınlı toprak, 2 kısım yanmış ahır gübresi, 3 kısım kum ve 2 kısım perlitin karışımıyla elde edilen harç da kullanılabilir. Atatürk Bitkisi Hakkında daha fazla bilgi >> Latince ismi Euphorbia Pulcherrima olan Atatürk çiçeğinin yaprakları neden sararır?

Atatürk Çiçeğinin yaprakları neden sararıp solar? Önemli hastalıkları kloroz, yaprak dökülmesi, kök kanseri ve kurşuni küf; zararlıları ise kırmızı örümcek ve unlu bitleridir.

2 thoughts on “Atatürk Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın