Ağaç budamada doruk dallı sistemi

doruk dallı budama

Ağaç budamada doruk dallı sistemi

Doruk Dallı yöntemi ile ağaç budama hakkında bilgiler vereceğiz. Doruk dallı budama hangi ağaçlara yapılmalıdır. Doruk dallı budamada dikkat edilecek hususlar. Doruk dallı budama için nasıl bir işlem yapılacaktır. Doruk dallı budama; Bu budama şekli genel olarak yağış miktarı az, hava nisbi nemi az ışıklanma şiddetinin yüksek olduğu yerlerde meyve ağaçları budama yaparken kullanılır. Doruk dallı budama şekli fidanlarda şu şekilde uygulanır; fidan dikiminden sonra topraktan ortalama 55 cm yükseklikten 5 cm uzunluğunda bir tırnak bırakılarak kesilmelidir.

Doruk Dallı Şekilde Ağaç Budama

Doruk Dallı Budama Fidanlarda Ne Zaman Uygulanır?; Doruk dallı budama ayları Temmuz ve Ağustos aylarında fidana ilk şekil vermek için yapılır. Fidanın gövdesi üzerinde eşit kuvvette gelişmiş, gövde üzerinde düzgün dağılmış 3 ana dal ile bunların ortasında gelişen ve gövdenin devamını oluşturan bir doruk dalı seçilir. dalların gövde ile yaptıkları açıların tahmini olarka 50 – 60 derece olmasına dikkat edilir. Bu işlemden sonra fidan üzerindeki diğer dalcıklar kesilmez, eğilip bükülerek gelişmeleri önlenir. Doruk dalı olarak seçilen dalcığın dik büyümesini sağlamak amacıyla bu dal daha önce bırakılan tırnağa bağlanır. Yaz periyodunu takibeden kış dinlenme periyodunda, eğer fidanlara ilk şekil verilmemişse öncelikle şekil verme işlemi uygulanır.

Doruk dal ile ana dallar üzerindeki diğer dalcıkların kesilmeyerek
karşılıklı olarak bağlanması gerekir.

doruk dallı budama

Doruk Dallı Budama

Bu şekilde kış dinlenme periyoduna giren fidanlar bu dönem içerisinde gözden geçirilerek eksiklikler varsa hatalar giderilir. Daha sonra doruk ve ana dallar belirli bir uzunluktan kesilir. Dallar 40 – 60 cm üzerinde bir gelişme göstermişlerse kısaltılır, aksi halde dokunulmaz. Buna paralel olarak yardımcı dallar üzerinde de genel prensiplere uygun bir kısaltmaya gidilir.Üçüncü yılda da bir önceki yılda yapılan uygulamalar aynen tekrar edilir. Yalnız yardımcı dal seçiminde, seçilen yardımcı daim bir önceki yılın aksi yönünde olmasına dikkat edilmelidir. Böylece ağacın tacında simetri ve denge sağlanmış olur. Yapraklı türlerde budama nasıl yapılır?

Doruk Dallı Budama meyve difanlarında yapacaksanız profesyonel bir kişi veya kurumlardan destek almanız önerilmektedir.

Bir yanıt yazın