Acem borusu çiçeği bakımı nasıl yapılır?

acem borusu çiçeği budama

Acem borusu çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Bignonia Acem Borusu Nedir?

Latincede Bignonia olarak bilinen Acem borusu çiçeği doğal ortamlarda Afrika’da yetişir. Acem borusu çiçeği renkleri; portakal kırmızı renkk tonlarından açmaktadır. Ağaç, duvar, çardak, çit parmaklıklarını görünümünü güzelleştirmektedir. Acem çiçeğinin boyları 9 ile 10 metreye kadar olabilir. Acem çiçeği halk arasında Borazan ve Trompet çiçeği olarak da bilinmektedir.

acem borusu çiçeği çeşitleri

Acem borusu çiçeği üretimi

Acem borusu üretimi ve çoğaltılması daldırma tekniği ile yapılır. İlkbaharda uygulanacak adi daldırma yöntemiyle sonbaharda köklü fidanlar elde edilir. Bundan başka sonbaharda alınan kök çelikleri ile nisan ayında genç sürgünlerden alınan yeşil çeliklerin alttan ısıtmalı yastıklarda köklendirilmesi ile üretimleri yapılabilir. Ayrıca ilkbaharda tohumların serada ekilmesiyle de kolaylıkla üretilebilirler.

Acem borusu çiçeği (Bignonia) çeşitleri

  1. ACEM BORUSU (Campsis radicans): Yazın yeşil tüysü yaprakları 25 cm uzunluğunda, yaprakçıklar eliptik şeklinde ve 9 ile 11 adettir. Yapraklar karşılıklı dizilmiş ve kenarları dişlidir. Hermafrodit çiçekleri kış hariç 3 mevsim dalda kalır. Yaz sonunda açan çiçekler parlak kırmızı renkli, uzunca, borumsu huni görünüşlüdür. Çiçekler 7 cm uzunluğunda, 4 cm genişliğinde, küçük ve yatık lopludur.
  2. Campsis x tagliabuana: Güçlü bir tırmanıcı ve yazın yeşil melez bir türdür. İki Campsis türünün melezlenmesi ile elde edilmiştir. Yaz sonunda açan çiçekleri huni biçiminde ve yaygın lopludur. Çiçek boyu 10 cm uzunluğundadır. Sarı ve koyu kırmızı renkli çiçekler, salkım halindedir. 7,5 m kadar boylanabilir. Yaprakları tüysü, yaprakçıkları oval ve dişlidir.
  3. ÇİN BORUSU (Campsis grandiflora): Çin ve Japonya kökenlidir. Bazı türlerde havai kökler bulunurken, bazı türlerde havai kökler yoktur. Yaz sonunda, temmuz-ağustos ayında açan çiçekleri parlak-kırmızı, turuncu-kırmızı renkte olup, 9 cm uzunluğunda ve sarkıktır. Yapraklarını kışın döker ve 6–9 m boylanır. Diğer campsis türlerine göre soğuğa daha az dayanıklıdır. Kısıtlı gelişmeleri nedeniyle özellikle küçük bahçelerde önerilirler.

Bir yanıt yazın