Kestane Ağacı Özellikleri

Kestane ağacı

Kestane Ağacı Özellikleri

Kestane Ağaçlarının Özellikleri Nelerdir?

Kestane ağacı boyu kaç metredir, Kestane nerede yetişir, Kestane hangi mevsimde yetişir, Kestane hangi iklimde yetişir, türkiyede kestane hangi illerde yetişir, kestane ağacı, kestane budama, kestane sulama, kestana hastalığı, Kestane bakımı, Kestane hasatı, 1 ağaç kaç kg kestane verir?

kestane ağaçları hakkında bilgiler
  • Kestane Ağcının İklim Koşulları: İlkbahar ve sonbahar aylaarında şiddetli don olmayan iklimlerde iyi yetişmektedir. Çok fazla yağış olan yerleri sevmez ; fazya yağış kestane’de mantar hastalığı yapanilmektedir. Yamaç arazilerde yetişmeyi sever, killi toprak yapısında iyi yetişir.
  • Kestane Ağacı Çogaltma: Kestane ağaçlarının vejatatif yolla çoğaltımında daldırma, çiçeklerin köklendirilmesinde kullanılan yöntemle yapılır. En iyi çoğaltma yöntemi elbette aşılamadır.
  • Kestane Ağacı nasıl dikilir? : Yanyana Kestane ağacı dikerken 12 – 15 metrekarelik bir aralık koymanız gerekir. Kestane arazilerin yapısının durumuna göre üçgen şeklinde ve ortalama 50 cm derinliğe dikilmelidir.
  • Kestane Ağacı Sulama; Kestane fidanı ik dikilirken 3-5 kes iklim durumuna göre sulanır. Daha sonraki aşamalarda sulamaya gerek yoktur.
  • Kestane Hasat Zamanı: Kestane ağacı hasat mevsimi Eylül – Ekim aylarıdır. Meyvelerin dikendi dış kabuğu açılmaya başladığı zaman meyve olgunlaşmaktadır.

Kestane Ağaçları Nasıl Budanır?

Kestane ağacı doruk dallı terbiye sistemi ile budanmalıdır. Doruk dallı budama sisteminde Kestane ağacı belli bir yüksekliğe gelince doruk dal kesilerek budama yaplır. >> Kestane ağacı budayan firmalar

  1. Ana dallar ağacın dört yönünü kapsayacak şekilde büyük ve kuvvetli dallardan seçilmelidir.
  2. Ana dallaların birbbiri ile yakın mesade olmamasına dikkat edilir.
  3. Dar açılı dallar kırılmaya engellemek için aralarında 60 – 70 derecelik bir açı bulunmalıdır.
  4. Yıllık sürgünlerde fazla kısaltma yapılmaz. Bazen uç alma budaması yapılır.
  5. Genç kestane ağaçlarında aşırı budama yalılmaz. Sebebi ise ağacın bodur kalmasına denen olabilir.

Kestane Ağacında Hastalık Çeşitleri

Kestane Mürekkep Hastalığı: Kestane ağacının köklerinde siyah leke ve çürüme başlar. Kök boğazında kabuğu kaldırdığımızda kabukla doku arasında siyah mavi bir sıvı görülür veya yapraklarda sararmalar görülmeye başlar.

Kestane Dal Kanseri Hastalığı: Herhangi bir nedenle açılmış yaralar hastalık etmenin giriş kapılarıdır. Bulaşık kısımlarda önce çöküntü sonra şişmeler oluşur, çatlaklar iyice belirginleşir. Hastalık dallar sürgünler ve
kök boğazının üst kısmında görülebilir.

1 kestane ağacı kaç kilo meyve verir: Yetişkin ve sağlıklı bir kestane ağacı 100 kg civarında kestane verebilmektedir. Kestane Ağacının Boyu: Yetişkin bir kestane ağacının boyu 25 m. kadar olabilir.

Türkiye’de Kestane Yetişen İller Listesi

Türkiye’de en çok kestane Aydın başta olmak üzere İzmir, Bartın, Sinop, Kastamunu illerinde yetişmektedir. Kestane yetişen illerimizim listesi aşağıda verilmiştir. En çok kestane yetişen illerden başlayarak aşağıya doğru gidilmiştir.

  1. Aydın
  2. İzmir
  3. Bartın
  4. Sinop
  5. Kastamonu
  6. Manisa
  7. Kütahya
  8. Bursa
  9. Denizli
  10. Zonguldak
  11. Balıkesir
  12. Çanakkale
  13. Yalova
  14. Samsun
  15. Düzce
  16. Ordu
  17. Rize
  18. Kocaeli
  19. Giresun
  20. Artvin
  21. Trabzon
  22. Muğla
  23. Antalya
  24. Sakarya
  25. İstanbul

Bir yanıt yazın