Türkiye’de yetişen en güzel endemik çiçekler

endemik çiçek isimleri

Türkiye’de yetişen en güzel endemik çiçekler

Türkiye’nin endemik çiçekleri, Türkiye’de sayısız endemik bitki ve türler vardır. Bu yazımızda Türkiye’de yetişen endemik çiçek türlerinin isimlerini sayacağız. Aşağıda vereceğimiz endemik çiçek türleri sadece kısa bir bilgi olacaktır. Türkiye’nin endemik çiçek, ağaç yani bitki çeşitliliği oldukça fazladır. Ülkemizde yetişen başka bir coğrafyada aynısı olmayan çiçek çeşitleri şu şekildedir.

Endemik Çiçekler

  • Anadolu Glayölü: Adından da anlaşıldığı gibi yalnızca Türkiye’ye özgü, yani endemik. Kızılçam ormanlarında, maki ve kireç taşlı bölgelerde yetişiyor. Akdeniz ve Ege’nin bazı bölgelerinde rastlanıyor. 
endemik çiçek
  • Anadolu Karanfili: Yaklaşık 2200 metre yüksekliklerde, kayalık, taşlık çayırlık, çalılık ve makiliklerde yetişen bir türdür. Haziran ile Temmuz arasında çiçek açar. Batı ve Orta Anadolu’da sıklıkla görülmektedir.
  • Antalya Çiğdemi: Çok yıllık bir bitkidir. 900 ile 250 metre yükseklikte, dağınık quercus ormanlarında yetişir. Ekim-aralık aylarında çiçek açar.
sadece türkiyede açan çiçekler
  • Çan Çiçeği: Familyasından bir, iki ya da çok yıllık bitkilerin ortak adı. Adlarını çiçeklerinin çan şeklinde olmasından alır. Latince’de Campanula küçük çan anlamına gelir. Çiçekleri için bahçelerde ve saksılarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.
endemik bitki çiçek isimleri
  • Dişotugiller: Acantholimon calvertii ismi ile bilinir. At geveni, Ağrı dağı Çoban yastığı olarak da bilinir. Çalı formunda bir çiçek türüdür.
  • Eber Sarısı: Afyonkarahisar bölgesinde yetişmektedir. Piyan – Eber Sarısı (Vuralia turcica – Thermopsis turcica) bitkisi, yeryüzünde sadece Eber ve Akşehir Gölleri çevresinde, doğal olarak yetişmektedir.
endemik sarı çiçek
  • İstanbul Kardeleni: Nergisgiller (Amaryllidaceae) familyasından Türkiye’de endemik olan bir kardelen alt türü.Türkiye’de doğal olarak İstanbul’la birlikte Bolu, Bursa ve Kırklareli’de bulunur.
  • İstanbul Nazendesi: İstanbul’da daha çok Anadolu yakasında yetişen bir bitki türüdür.
  • Kapadokya Soğanı: Çiçeklerinde altı adet taç yaprak bulunur. Kayalık-ormanlık alanları sever. Yerden yüksekliği 30-40 cm.dir. 900-1400 metreler yetişmesi için uygundur. Pembeye çalan çiçekler olgunlaştığında beyaz renk alır.
  • Misk Soğanı Piyan: Adana, Amasya, Erzincan ve Niğde’de görülmektedir. Beyaz renkli çiçeği olan, çok yıllık otsu bir bitki çeşididir. 1400 – 1500 metre yükseklikte yetişmektedir.
  • Sevgi Çiçeği: Bern Sözleşmesine göre de kesin koruma altında olan bitki türleri arasında yer almaktadır. Sevgi Çiçeği (Centaurea tchihatcheffii) Halk arasında yanardöner, gelin düğmesi, türbe, peygamber çiçeği olarak da bilinen sevgi çiçeği tek yıllık, kazık kök yapan, kırmızı, pembe, beyaz renkli küçük çiçeklere sahiptir.
ülkemizde endemik çiçekler
  • Sütleğengiller: 1300 metreden yüksek yerlerde yetişmektedir. Çok yıllık otsu bir bitki türüdür. Bilimsel adı Scientific classification olarak bilinir.
  • Taşlık Çiğdemi: Yaklaşık olarak 1000 ile 1300 metre yükseklikte, kayalı tepe alanlarında yetişir. Taşlık çiğdemi Ocak ile Mart aylarında çiçek açar. Güney ve Batı Anadolu’da görülmektedir.
  • Van Ters Lalesi: Hüznün Sembolü Bilinen en eski süs bitkisi olan Ters Lale, soğanlı bitkiler familyasındandır. Birçok din ve kültür için hüznün sembolü kabul edilmiş, efsanelere konu olmuştur
anadoluda endemik çiçekler
  • Zambakgiller: Türkiye’de 44 civarın farklı cinsi bulunmaktadır. Liliales takımına ait bir bitki familyası. Kozmopolit bir familyadır. 250 cins ve 3500 kadar türle temsil edilir. 

Ülkemizde Endemik Bitki Sayısı

Ülkemizde yetişen çiçek türleri çok önemlidir. Türkiye’ de 12.000 bine yakın tohumlu bitki türü vardır. Bu bitkilerden 3.700’e yakını endemiktir.

Türkiye’de yetişen bazı endemik bitkiler

Türkiye, zengin bitki çeşitliliği ve farklı ekosistemlere sahip olduğu için birçok güzel endemik çiçeğe ev sahipliği yapar. İşte Türkiye’de yetişen bazı güzel endemik çiçeklerden bazıları:

  1. Anemon türleri (Anemone spp.): Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde farklı renklerde çiçekler açan Anemon türleri bulunur.
  2. Çiğdem türleri (Iris spp.): Farklı renk ve desenlere sahip olan çiğdem türleri de Türkiye’ye özgüdür.
  3. Tüylü Papatya (Chrysanthemum leucanthemum subsp. argenteum): Tüylü yapraklara sahip beyaz çiçekleriyle öne çıkan bu tür, özellikle Toros Dağları’nda yetişir.
  4. Toros Lalesi (Fritillaria imperialis): Güzel ve büyük çiçekleri ile dikkat çeken bu lale türü, Toros Dağları’na özgüdür.
  5. Akdeniz Zakkumu (Narcissus tazetta subsp. tazetta): Beyaz renkli hoş kokulu çiçekleriyle Akdeniz kıyı bölgelerinde yetişen bir zakkum türüdür.
  6. Gentiana türleri (Gentiana spp.): Çeşitli Gentiana türleri de Türkiye’ye özgüdür ve genellikle yüksek rakımlı dağlık bölgelerde yetişir.
  7. Astragalus türleri (Astragalus spp.): Farklı renk ve şekillerde çiçeklere sahip olan Astragalus türleri, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bulunur.
  8. Kazdağı Menekşesi (Viola kazensis): Kazdağları’na özgü olan bu menekşe türü, beyaz çiçekleriyle dikkat çeker.
  9. Dipsacus fullonum subsp. sylvestris: Beyaz çiçekleri olan bu bitki türü, Toros Dağları ve diğer bazı dağlık bölgelerde bulunur.
  10. Çobanpüskülü (Silene spp.): Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetişen çeşitli Silene türleri de beyaz çiçekler açabilir.

Bu liste sadece bazı örnekleri içerir ve Türkiye’de yetişen endemik çiçeklerin sayısı oldukça fazladır. Türkiye’nin çeşitli ekosistemlerini keşfederek daha fazla endemik bitki türüne rastlayabilirsiniz. Türkiye’de endemik bitki türleri >>

Bir yanıt yazın