Meyve veren orman ağaçları

meyve veren orman ağaçları isimleri

Meyve veren orman ağaçları

Türkiye’de orman ağaçlarının bazıları meyvede verebilmektedir. Ülkemizde orman ağaçları olarak yetişen ve meyve veren çeşitli ağaçlarda vardır. Meyve veren yabani orman ağaçları orman da yaşayan canlılar içinde büyük önem arz etmeketdir. Ormanda yaşayan hayvanların yemeleri ve aç kalmamaları için çok önemlidir. Meyve veren ağaçların en büyük katkısı yaban hayatını koruması içindir. Bu ağaçların kesilmemesi ve gerekli özenin gösterilmesi gerekmeketdir. Meyve veren orman ağacı

Hangi Orman Ağaçları Meyve Verir?

Ahlat (Pyrus elaeagrifolia): Meyve yalancı sulu meyve olup, 3-4 cm çapında küremsiarmut biçiminde ve önceleri yeşil ve tüylüdür. olgunlaştığında ise sarı-kahverengi ve tüysüzdür. Kısa bir sapı vardır. Tadı buruk, meyve dokusu kumlu da olsa yenebilir.

Muşmula, Döngel, (Mespilus germanica): Ceviz büyüklüğünde, küremsi ve kahverengidir. 5 adet çekirdeği bulunur. Olgunlaşmamışken, meyvenin yenen kısmı sert ve buruktur. Olgunlaşınca ise meyvenin içi püre haline gelir ve tatlı bir aromaya sahip olur.

Yabani Erik (Prunus domestica): 10 metreye kadar boylanan, 20-2000 metreler arasında yetişen bir ağaçtır. Türkiye’de Doğu Anadolu’nun yüksek yayla mıntıkası ile, Güneydoğu Anadolu’nun kurak ve çok sıcak bir kısım yerleri hariç her tarafta yetişir. Ağustosta olgunlaşmaya başlayan Yabani erik (P. domestica) ekim ayına kadar yenebilir. Farklı dönemlerde olgunlaşan eriğin, farklı biçim ve büyüklükteki meyvelerinin ince kabuğu, türlere göre yeşil, sarı, kırmızı ve mor renklerdedir.

Yabani Elma; Malus sylvestris: Kışın yaprağını döken, 8-12 m boyunda geniş tepeli bir ağaçtır. Yaşlı ağaçlarda gövde kabuğu geniş tabakalar halinde çatlaklıdır. Tomurcuklar, genç sürgünler, taze yaprakların her iki yüzü ve sapları tüylüdür. Yapraklar 4 cm boyunda, 1.2-2 cm eninde, eliptik-yumurta biçiminde olup yaprak kenarı ince dişlidir. Mayıs ayında açan çiçekler pembe-beyaz renkli olup, 3-6 çiçek bir arada salkım halinde bulunur. Yeşil-sarı renkli, 3-5 cm çapındaki küremsi meyve eylülekim aylarında olgunlaşır ve ekşidir. Türkiye’nin hemen her tarafında, orman içi açıklıklarda, su başlarında rastlanır. Küçük meyveleri yaban hayatı için önemlidir. Avrupa ve Batı Asya’da kültüre alınmış elmalardan pek çoğunun anacıdır.

Yabani Kiraz (Prunus avium L) (Kuş kirazı): 20-25 metre boya ulaşabilen,
50-1800 metreler arasında, ülkemizin nemli ve yarı nemli alanlarda yetişen, odunu çok değerli bir orman ağacıdır. Geniş ekolojik ıskalalara sahip yabani kiraz (Prunus avium L.) Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya ve dolayısıyla da ülkemizde doğal olarak bulunan ve hızlı büyüyen yapraklı bir orman ağacı türüdür.

orman ağaçları meyve verir mi

Üvez (Sorbus Sp): Üvez cinsi; kışın yaprağını döken, farklı boylarda (3-25 m.), Gülgiller (Rosaceae) ailesine ait orman ağaçlarını içerir. Çiçekler, bileşik yalancı şemsiye şeklinde olup erkek ve dişi organlar aynı çiçekte yer alır. Hem olumsuz koşullara dayanıklı hem de tüm mevsimlerde estetik olan üvez ağacı cinsinin (Sorbus), ülkemizde doğal olarak yayılım gösteren 17 taksonu var. Üvez (S. domestica), akçaağaç yapraklı üvez (S. torminalis), kuş üvezi (S. aucuparia), ak üvez (S. umbellata) en önemli türlerdir.

Alıç Crataegus sp.: Kışın yaprağını döken, çoğunlukla boylu çalı ya da 8-10 m boylanabilen küçük bir ağaçtır. Kahverengi, yeşil-kırmızı renkteki genç sürgünler çıplak veya taze iken tüylüdür. Ağaca ismini veren dikenler eğri değil, düz olup tek tekdir. Tomurcuklar küçük, yuvarlakçadır. 4-5 cm boyundaki yapraklar derin 3-7 lopludur. Bu lopların uçları yalın veya çift dişlidir. Üst yüzleri koyu yeşil, alt yüzü mavi-yeşil ve tüylüdür. Mayıs ayında açan beyaz çiçekler şemsiyemsi salkım tipinde kurullar oluştururlar.

Cornus mas L.: Kızılcık: 1-2 cm boyundaki yumurta biçimindeki meyve önceleri yeşil, olgunlaştığında parlak kırmızı renklidir. Sert bir çekirdeği bulunur. Tadı ekşi ve lezzetlidir.

2 thoughts on “Meyve veren orman ağaçları

Bir yanıt yazın