Aslan Pençesi bitkisi nerede yetişir?

Aslan Pençesi

Aslan Pençesi bitkisi nerede yetişir?

Rosaceae familyasından olan Aslan Perçemi Asya, Avrupa dahi Afrika’da yetişmektedir. Aslan Pençesi dağlık alanlarda tüylü olarakta yetişmektedir. Çiçekleri küçüktür taç yapraksız olarak durur. Aspan Pençesinin dinya çapında 1000’i aşkın çeşidi ve türü vardır. Süs bitkisi olarak kullanılan çeşitlerinin yanındada sağlık sektöründede önemli işlevleri olduğu söylenmektedir.

Aslan Pençesi Yaprağı

Aslan Pençesi

Aslan pençesi, yazları yeşil küçük ile orta boyda çalılar olup 3 yıl kadar yaşadığı sanılmaktadır. Otsul bir bitki türüdür. Eksenleri yerin üstünde ve bazen kısmen odunlaşmıştır. Aslan Perçeminin filizleri tüylüdür. Yabani türleri kaya yarıklarında ve o tür alanlarda yetişmeyi sevmektedir.

Aslan Perçemi Çiçeği Özellikleri

Mayıs Haziran aylarında çiçek açtığı bilinmektedir. Aslan Perçemi çiçeği renkleri sarı / yeşil olmaktadır. Çiçekler dalların bitiminde iki / üç çiçek olarak açmaktadır. Aslan Pençesi tıbbi alanda çok faydalı bir bitkidir. Bazı hastalıkların tedavisinde veya insanlara iyi gelen çok özelliği vardır.

  • Çok yıllık otsu bir bitkidir.
  • Dikine büyüyen bir yapısı vardır.
  • Büyüklüğü ot ile çalı boyutları arasında olur.
  • Yaprakları dilimli ile parmaklı arası olup kenarları testere dişlidir.
  • Çiçekleri sarı veya yeşil renkte, küçük ve gösterişsiz olup taç yapraksızdırlar
  • Aslan pençesi bitkisi, tohumlardan ve köklerinden ayırma ile çoğaltıp
    üretimi yapılır
  • Nemli, organik madde yönünden zengin, killi, sulak ve serin yerlerde iyi gelişim sağladığından yarı gölge bir yere dikmeli ve sık sık nem ihtiyacını karşılayacak kadar sulanmalıdır
  • Çiçekleri, çiçek açma zamanında, toprak üstü kısmından toplanır

Aslan Perçemi Faydaları

Aslanpençesi bitkisinden, aslanpençesi çayı, aslanpençesi yağı ve aslanpençesi kremi üretilir. Kanama durdurucu, yara iyileştirici, ishal kesici, selülit giderici, ağrı kesici etkileri için kullanılır fakat raf ömrünün bir yılı geçmemiş olması gerekir. Çünkü etki özelliğini ikinci yılda %75 kaybetmektedir

Bitkinin ismi yaprakları aslan pençesine benzediği için bu isim ile anılmaktadır. İdiaya göre Jerome Bock bu ismi bitkiye vermiştir. Aslan pençesi bitkisi daha çok çalı türüne benzemektedir.

Alem: Plantae

Şube: Magnoliophyta

Sınıf: Magnoliopsida

Takım: Rosales

Familya: Gülgiller

Botanik Adı: Alchemilla vulgaris

Türkçe Adı: Aslan Pençesi

İngilizce Adı: Ladies Mantle

Bir yanıt yazın