Aranjman Çiçek Çeşitleri Nelerdir?

aranjman çiçek çeşitleri

Aranjman Çiçek Çeşitleri Nelerdir?

Aranjman Nedir?

Nesnelerin belirli bir düzene içinde düzenlenmesi ve yerleştirilmesi olarak adlandırılmaktadır. Çiçeklerde aranjman; çiçeklerin farklı özelliklerine, renklerine göre bitkilerin dekoratif ürünlerle bir araya getirilerek bir uyum ve aheng içinde olmasına çiçek aranjmanı denmektedir. Aranjman nerelerde kullanılır? Özellikle düğünlerde, doğum günü, sevgililer günü gibi özel günlerde hazırlanabilir.

aranjmanbitki türleri nedir

Aranjman Türleri Nelerdir?

Klasik aranjman: Çiçekli bitkilerin veya yeşilliklerin bir arada kullanılarak veya sadece yeşil bitkiler ve sarmaşıklar kullanılarak yaprakların şekil ve dokularının, renk tonlarının birbirinden farklı olarak kullanılması ile hazırlanan aranjmanlara klasik aranjman adı verilir. Klasik aranjmanlarda mevsime ve özel günlere has çiçekler bulunmalıdır.

Kutu aranjman: Karton veya mukavvadan yapılmış, üzeri deri veya kumaş kaplı dikdörtgen veya kalp şeklinde kutu içine hazırlanan aranjmanlara kutu aranjman adı verilir. Kutu aranjmanlarda özellikle gül kullanılır. Genellikle sevgililer günü ve anneler gününde tercih edilen bir aranjman türüdür.

Perforje aranjmanı: Kesilmiş veya satın alınmış doğal çiçeklerin belli kurallara uyularak malzemenin güzelliğini yansıtacak, bulunduğu ortama güzellik katacak şekilde düzenlenmesine perforje aranjmanı adı verilir.

Serbest aranjman: Her türlü malzemenin serbestçe ve sıra dışı bir şekilde kullanılması ile oluşturulan aranjmanlara serbest aranjman adı verilir. Serbest aranjman çiçekli veya yeşil bitkilerin kombinasyonu ile veya sadece yeşil bitki ve sarmaşıklar kullanılarak hazırlanılabilir.

Bir yanıt yazın