Saksıda karanfil yetiştirme teknikleri

Saksıda karanfil yetiştirme teknikleri

Karanfil çiçekleri mevsimsel çiçkek kategorisinde yer almaktadır. Karanfil’in anavatanı Arnavutluk, İtalya ve İspanya olarak bilinmeketdir. İç mekan bitkisi olan karanfillerin latince adı Dianthus caryophyllus olarak bilinir. Karanfil türleri Caryophyllaceae familyasındandır. Karanfil çiçeği zararlıları ise; kök ve gövde çürüklüğü, solgunluk, külleme, pas ve kurşuni küf; zararlıları ise sümüklü böcek, kırmızı örümcek, yaprak biti, thrips ve toprak kurtlarıdır. Karanfil çiçeği tohumla ve çelikle üretilmektedir. Karanfiller güneşli mekanları seven bir bitkidir. Karanfil çiçeği toprağı nasıl olmalı? Kireçli ve besin değeri zengin toprakları çok sever. Karanfil sulaması nasıl yapılır? Karanfil çiçekleri ıslam toprağı sevmezler az sulamayı tercih ediniz. Saksı toprağı çok kuru olmamalıdır.

Karanfil Hangi Renklerde Çiçek Açar?

Karanfil genel olarak beyaz, pembe ve kırmızı renklerde açmaktadır. Kokusu güzeldir. Karanfil türleri kendi içinde de oldukça fazladır. Mesela; Yabani karanfil, Çin karanfili, Kır karanfili, Dağ karanfili gibi oldukça değişik çeşitleri mevcuttur. Karanfiller genellikle en çok kuzey yarım kürenin ılıman bölgesinde yetişir ve görülür. Türkiye’de karanfil nerede yetişir? En fazla Akdeniz havzasında yetişen Karanfilin 80 küsür cinsinin olduğu söylenir tahmini 2000 den fazla türü bulunmaktadır.

Karanfil Nedir?

40-80 cm kadar boylanabilen tek veya iki yıllıktır. Karanfil Yaprakları şerit şeklinde, kenarları düz, gri, mavi ve yeşil renklidir. 1-6 adet çiçek bir araya gelerek başak şeklini oluşturan yalınkat veya katmerli, kırmızı, sarı, pembe, beyaz veya iki renkli ve kokulu çiçekleri vardır. Kesme çiçekçilikte de kullanılmaktadır.

Karanfilin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  1. Ağız sağlığına çok faydalıdır.
  2. Akciğer kanseri riskini azaltır
  3. Akne tedavisinde kullanılır.  
  4. Antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin bir baharattır.
  5. Bağışıklık sistemini güçlendirir
  6. Baş ağrısına iyi gelir
  7. Kan şekerini düzenler
  8. Karaciğerleri korumak için kullanılır.
  9. Mide hastalıkları ülser, gastrit tedavilerinde etkilidir.
  10. Mutfaklarda çok tercih edilir.
  11. Sindirim sistemine faydalıdır. Zararlı bakterilerle mücadele eder
  12. Solumun yolu enfeksiyonu hastalığına karşı karşı etkilidir.

Karanfil çiçeği faydaları, karanfil hangi hastalıklara iyi gelir, karanfil çiçeği renkleri, karanfil nasıl kullanılır, karanfil nerelerde yetişir, karanfil bitkisi yararları, karangil, karanfil nedir, Türkiyede karanfil yetişir mi?, karanfil çeşitleri, Karanfil nasıl tüketilir?, Karanfilli su içmek neye yarar?,
Karanfilin vücuda faydaları nelerdir?, Karanfil hangi yemeklerde kullanılır?, Karanfil nasıl elde edilir?, Karanfil ne zaman çiçek açar?, Karanfil çiçeğinin özellikleri nelerdir?, Karanfil çiçeği nerede yetişir?

Bir yanıt yazın