Yabani Kiraz (Prunus avium L) Kuş kirazı

kuş kirazı ağacı

Yabani Kiraz (Prunus avium L) Kuş kirazı

Kuş Kirazı Hakkında Bilgiler

Yabani Kiraz Türkiye’de Karadeniz bölgesinde ormanlık alanların kenarlarında sıklıkla görünmeketdir. Kalk arasında kuş kirazı olarak bilinmektedir. Kuş kirazı Avrupa, Kuzey Afrika, Batı Asya bölgelerinde de doğal olarak yetişmektedir. Prunus avium olarak bilinen yaban kirazı demli, balçıklı topraklarda yetişir. Rakımı düşük olan yerlerde daha iyi yetişme göstermektedir. Yabani kiraz ağacının gençlik yılları dışında ışık ve güneş isteği oldukça fazladır bu yüzden sık ormanlık alanların içinde ve gölgeliklerde yetişmez. Orman kenarlıklarını bir tarafı açık alanlarda yetişmeyi sever.

Kuş Kirazı Ağacının Özellikleri

Kuş kirazı ağacı diğer türlerine göre daha kısa ömürlüdür. Meyveleri küçük olduğu için kuşların beslenmesi için kolay bir yiyecektir. Kuş kirazı ağacı adını almasıda buradan ileri gelebilir. En fazla ömrü 80 yıl civarındadır. Kiraz ağacının meyvesi, bulunduğu bölgeye göre nisan sonu ile temmuz ayı
arasında olgunlaştığında, siyaha yakın kırmızı ya da sarı renkte olur. 1 ile 3 cm. çapında yuvarlak biçimli, etli, sulu, az lifli, aromalı ve lezzetli olan meyveyi, dallara ince uzun bir sap bağlar.

kuş kirazı ağacı nedir

Yabani Kiraz (Kuş Kirazı) kullanım alanları

Fosfor, B3 ve C vitamini ile meyve şekeri yönünden zengin olan
kiraz sevilerek yenen bir meyvedir. Ayrıca pastacılık, şekerlemecilik ve içki
yapımında kullanıldığı gibi reçeli de yapılır. Ayrıca yabani kiraz ağacının kerestesi çok değerlidir. Meyveler yaz aylarında Haziran – Temmuz ayalrında toplanır ve tohumlar çıkartılır. Ekimlerde 5’li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 50-60 gr arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı %70-90 arasındadır ve metrekareden 50-100 adet fidan elde edilir. Yabani Kiraz ağacı 25 metreye kadar uzayabilir.

Bir yanıt yazın