Süs bitkilerinde Budama Teknikleri

evde bitki budama, süs bitkisi budama

Süs bitkilerinde Budama Teknikleri

Süs Bitkileri Nasıl Budanır?

Süs bitkilerinin periyodik olarak budama yapılması önemlidir. Sebebi ise bir bitkinin budanması (ev bitkisi budama, saksı bitkisi budama, süs bitkisi budama) o bitkiyi güçlendirir, sağlıklı büyümesine katkı sağlar, daha uzun ömürlü olmasını sağlar özelliklede çiçeklenme vakitlerinde güçlü ve sağlıklı bir çiçek açma süreci geçirir; yaprakları gür ve güzel olur. Ev bitkilerinin budamanın amacı nedir? bitki türlerinin büyümesi, gelişmesi, ürünlerinin sağlıklı olması için budamanın çok önemli bir yeri vardır diyebiliriz. Bitkilerin budama tekniğinde amaç; budama uygulamaları her şeyden önce bitki fizyolojisi ve ekolojisine uygun olmasıdır.

Süs bitkileri ne zaman budanır?

Süs bitkilerinin budama zamanı bitkinin tür ve çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Ev bitkisi budama için genellikle bitkilerin uyku hâlinde bulunduğu zamana denk getirmek önemlidir. Bitkilerin uyku hallerine dikkat edlierek budama yapmak çok faydalıdır.

süs bitkileri nasıl budanır

Yaprağını döken bitkileri budama

Evde bulunan süs bitkisi veya saksılarda olan vb bitkilerin en iyi budama zamanı kış ayı olmalıdır. Bu tür bitki çeşitlerinin kış mevsiminde budanması bitki içinde çok önem arz etmektedir. Şunu unutmamak gerekir; büyüme döneminde çiçek açan bitki türlerinde mesela süs kirazı, süs elması, yalancı akasya, erguvan gibi çiçeklenmenin geçtiği dönemlerde yani geç ilkbaharda budama yapılmalıdır. Bazı bitkilerde kanama özelliği olmaktadır Bu sebeple kanama özelliği olan türlerde mesela akçaağaç, ceviz ağacı, huş ağacı, karaağaç çeşitleri vb bitkilerde öz su basıncının düşük olduğu sonbahar aylarının budama için tercih edilmesi önem arz etmektedir.

İğne yapraklı ağaçlarda budama yapma

İğne yapraklı ağaçların budama mevsimi; İğne yapraklı ağaçlarda kuru budama kuru dalların kesilmesi yılın her mevsiminde yapılır. Ancak yeşil budama yaş dalların budanması vejetasyon mevsimi dışında yani sonbahar veya kış mevsiminde yapılmalıdır. Bu durumda vejetasyon mevsiminin başlaması ile yara yerinin kapanması daha kolay olur, yara yüzeylerinden öz suyu ve reçine akışı en az düzeyde gerçekleşir. Ayrıca mantar enfeksiyonlarının ve kabuk böceği üremelerinin önüne geçilir. Sürekli büyüyen bitkiler ne zaman budanır? Ardıç, Şimşir, servi ve yalancı serviler bütün mevsim boyunca büyümeye devam ettiği için budama zamanı yıl boyunca olabilir. Bununla beraber bunlar da Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında budama yapılabilir.

Çit bitkileri ne zaman budanır?

Yazın çiçek açan bitkileri budama, ağaçlar sürmeden kışın veya erken ilkbaharda yapılmalıdır. Aksi hâlde o yıl açacak çiçeklerin tomurcukları da budamada alınmış olur ve ağaç o yıl çiçek açmaz. Çit bitkilerinde biçimli bir çit elde etmek için mayısın ikinci yarısı, temmuz sonu ve eylül sonu olmak üzere senede üç defa budama yapılabilir. Bazı hassas türlerin örneğin devamlı çiçek açan güllerin budamasının ilkbaharda yapılması uygun olur. İlk yıllarda ihmal edip ileri yaşlarda telafi için yapılan kuvvetli budamalar arzulanan sonucu sağlamaz, aksine açılacak büyük yaralarla zararlıların gelişimine ortam hazırlar.

Süs Bitkilerini Budama İçin Gerekli Aletler

Ev bitkisi, saksı bitkisi, süs bitkiler, bahçe ve çit bilgilerini budamak için bazı aletlerin sizde olması gerekmektedir. Özellikle makas ile budama yapılacak makas kullanılacak bitkilerde budama yaparken aletlerin temizlenmesi önem arz etmektedir. Süs bitkileri budama zamanları

  1. Budama makası
  2. Kalın dal budama makası
  3. Tepe veya yüksek dal testeresi
  4. Teleskopik budama makasları
  5. Çit makası
  6. Çit budama makinesi
  7. Budama testeresi
  8. Motorlu testere
  9. Teleskopik motorlu testere
  10. Serpet
  11. Aşı macunu
  12. Eldiven

Süs Bitkilerinde Uygulanan Budama Prensipleri

  • Budanacak olan bitki, toplu incelenmeli ve her dal ayrı ayrı ele alınmalıdır.
  • Kesim noktaları belirlendikten sonra derin olmadan ve tırnak bırakılmadan kesim yapılmalıdır.
  • Kalın dallar budanırken kesim kademeli olarak yapılmalıdır.
  • Genel olarak söylemek gerekirse budanacak dalın çapı ne kadar küçük olursa oluĢan yaranın iyileşmesi o kadar çabuk olur. Dolayısıyla ağaçlarda yapılan budamalarda büyük çaplı dalların budanmasından kaçınmak için budamalar mümkün olduğunca dallar küçükken yapılmalıdır.
  • Budama kesimleri sadece dal dokusunu uzaklaştıracak şekilde yapılmalı, gövde dokusu zedelenmemelidir.
  • Küçük dallar el aletleriyle budandığında kesit yüzeyinin temiz ve düz olmasına dikkat edilmelidir. Dalların testere ile kesilmesinde dal diğer elle desteklenmelidir. Dal desteklenemeyecek kadar büyükse kabuk ırtılmalarını önlemek için dalın esas kısmı bir kesimle uzaklaştırılır ve kalan kısım uygun şekilde kesilir.
  • Gövde üzerinde tacı oluşturan ana dallar aynı yükseklikte ve eşit kuvvette olmalıdır. Ayrıca merkezî eksen etrafında eşit açılarla dağıtılmalıdır. Doğru taç oluĢumunda, gelişme kuvvetleri aynı ve lider etrafında eşit açılarla dağılmış beş adet dal seçilmelidir. Böylece çok ideal bir taç oluşturulmuş olur. Yan dallar çok sık bırakıldığında ideal bir taç oluşturulamaz çünkü böyle bir budamada dallar birbirini gölgeler ve kültürel işlemler özellikle de ilaçlama zorlaşır. süs bitkileri budama devamı >>

Bir yanıt yazın