Finike portakalı hakkında bilgiler

finike portakalı

Finike portakalı hakkında bilgiler

Finike Portakalı Nedir?

Finike portakalı nedir, Finike portakalı hakkında bilgiler, Finike portakalı fiyatları, Finike Portakalı Fidanı, Finike portakalı nerede yetişir, Finike Portakalı nasıl anlaşılır, finike portakalı, finike portakalı nerede yetişir, Finike portalı markette varmı?, finike portakalı nasıl yenir? Finike portakalı, çekirdeksizdir. Finike portakalı sulu ve tatlı olmasının yanı sıra, vitamin ve mineraller açısından diğer portakal türlerine göre çok daha zengindir. Finike Portakalı tescilli bir üründür.

finike portakalı nasıl anlaşılır

Finike Portakalı Nerede Yetişir?

Finike portakalı diğer portakal türlerinden çok farklıdır. Vitamin ve minarel açısındanda son derece kalitedir. Yeryüzünde binin üzerinde portakal çeşidi olmakla birlikte hiçbiri Finike portakalının yerini tutmaz. Alüvyonlu toprakların kapladığı bereketli ova ve ilçenin kendine has havası, bu coğrafyada dünyanın en lezzetli portakallarının yetişmesini sağlar. California Üniversitesinin (ABD) dünya çapında gerçekleştirdiği araştırma sonucunda, Finike portakalının, dünyanın en lezzetlisi ve kalitelisi kabul edilen California portakalından daha kaliteli olduğu saptanmıştır.

Finike Portakalı Özellikleri

Çekirdeksiz, sulu ve tatlı olmasının yanı sıra, bileşim öğeleri, vitamin ve mineraller açısından da son derece zengindir. Finike portakalı, Türk Patent Enstitüsü tarafından, “menşe adı” ile coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiştir. Öyle ki Finike’den alınıp başka bölgelere dikilen fidanlar, Finike portakalının yetişmesini sağlayan coğrafi etmenlerin o bölgelerde olmaması nedeniyle aynı renk, kalite ve aromayı taşımazlar.

Finike Portakalı nasıl anlaşılır?

  1. Toprağın Akçay ve Alakır Deresi ile yıllardır alüvyonlu yapıdaki toprakla doldurulması sonucunda hava, su ve toprak yapısı ile farklı kılmaktadır.
  2. Finike’den alınıp başka bölgelere dikilen fidanlar bu faktörlerin o bölgelerde olmamasından aynı renk, kalite ve aromayı taşımazlar.
  3. Ortalama meyve ağırlığı 237.69 g, uzunluğu 78.36 mm, genişliği 77.53 mm, kabuk kalınlığı 5.26 mm, dilim sayısı 10.25 kadardır.
  4. Çekirdek sayısı 0 olup kuru madde oranı %12,4’tür.
  5. Bileşim öğeleri mineral ve vitaminler açısından çok zengindir.
  6. Olgunlaşan portakallar Aralık, Ocak ve Şubat aylarında iç piyasa sunulur ayrıca ihracatta en elverişli portakal, Finike portakalıdır.
  7. Portakal ağacı kök, gövde, dallar ve yapraklardan oluşur.
  8. Dikimi virüsten arındırılmış sağlıklı fidanlarla bahçe tesisleri yapılmaktadır. Turunç fidanları üzerine aşı genelde 30 cm yüksekten yapılır.
  9. 80 cm büyüyünce de taçlanarak yukarıya doğru şemsiye gibi dağılımı yapılır.
  10. Normal 4-5 yaşlarında bir ağaç meyve vermeye ve gövde kalınlaşmaya başlar.
  11. İç dallar budanarak yanlara ve yukarıya doğru büyümesi sağlanır.
  12. Çeşidin gövde çapı 10-12 yaşlarında 20 cm’ye ulaşır.
  13. Meyve rengi önce yeşil olup, Kasım ayı itibariyle sararıp turuncu rengini alır. Kaynak >>

Finike Portakalı

Çekirdeksiz, sulu ve tatlı olmasının yanı sıra, bileşim öğeleri, vitamin ve mineraller açısından da son derece zengin bir portakal türüdür. Finike’de Washington NavelValencia türleri ve yerli portakallar yetiştirilir. Antalya’nın bu şirin ilçesi, portakal üretiminde Türkiye’nin üretim potansiyelinin yüzde onunu karşılamaktadır.

2 thoughts on “Finike portakalı hakkında bilgiler

Bir yanıt yazın