Sığın Geyiği Türkiye’de Nerede Yaşar?

Sığın Geyiği Türkiye

Sığın Geyiği Türkiye’de Nerede Yaşar?

Sığın geyiği nedir? nerelerde yaşar?

Sığın büyük memeli türleri arasında yer alan bu türün nesli büyük tehlike altındadır. Bu türler kendileri için yaşayacak dahi barınacak yeterli bir alan bulamamaktadır. Bu yüzdende soyunu devam ettirmek için yeterince alanı yoktur. Çok gereksiz bir şekilde avlayarak bu Sığın türünü yok etmek oldukça çağ dışı bir harekettir. İnsan bunu öldürmeye kıyamaz. Sığın’ların hamilelik vakitleri uzun sürmektedir dolayısı ile doğan yavrunun büyümesi ve doğal hayata uyum sağlaması kısa sürede olmaz.

Sığın

Sığınlar nerelerde yaşamaktadır?

Sığınların ülkemizde yaşayıp yaşamadıklarına dair bir bilgi yoktur. Bilinçsiz avcılıksebebi ile yok olduğu tahmin edilmektedir. Sığınlar nerelerde yaşadı? İran, Irak, İsrail, Ürdün, Lübnan, Suriye, Filistin ve Türkiye’de yaşamış. Ancak günümüzde sadece İran’da doğal bir popülasyon var. İsrail’deyse yeniden yerleştirilmiş popülasyonlar hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor. Bunun dışındaki yerlerdeyse sığının soyu tamamen tükenmiş. İran’da yaşamını devam ettirmeye çalışan ve koruma altında olan sığınların sayısı en fazla 400 civarındadır.

Sığınlar hakkında bilgiler

Sığınların ormanlık alanlarda, bozkırlarda, çalılık arazilerde yaşamayı severler. Erkek Sığınların boynuzu var dişi Sığınların boynuzu yoktur. Erkek Sığın türlerinin boynuzları oldukça kalındır. Sığınların sırt kısmı kırmızımsı kahverengi arasında bir renktir. Sırt kısımlarında beyaz benekler de bulunur. Vücudun alt tarafına doğru beneklerin birleşmesiyle oluşan beyaz bir bant vardır. Boyunlarından kuyruklarına kadar uzanan siyah bir sırt çizgileri vardır. Sığınlar (Dama mesopotomica) ülkemizde koruma altında yaşayan alageyiğe (Dama dama) çok benzer. Ancak alageyiklerden biraz daha büyüktürler. Sığınlar İran alageyiği ve Mezopotamya alageyiği olarak da bilinir.

One thought on “Sığın Geyiği Türkiye’de Nerede Yaşar?

Bir yanıt yazın