Ardahan’da neler yetişir?

ardahan bitkileri

Ardahan’da neler yetişir?

Ardahan’da yetişen çiçek (bitki) çeşitleri nelerdir?

Ardahan bitki örtüsü bakımında önemli bir ilimizdir. Ardahan’da bitki çeşitliliği fazladır. Çok çeşitli tür ve renklerde ağaç, ağaççık, çalı ve otsu bitkiler – çiçekler yetişmektedir. Ardahan’da yetişen bazı çiçek ve bitki türleri şu şekildedir. Ardahan soğuk bir iklime sahip olmasına rağmen bazı meyve sebzelerde yetiştirilmektedir. Mesela dut, vişne, kiraz ağaçlarıda yetiştirilmektedir. Ardahan bitkileri hakkında bilgi.

ardahan ağaçları
  1. ADAÇAYI (Salvia spp.) Ülkemizde birçok türü doğal
    olarak yetişen bu bitkinin yedi türü ballı bitki olarak bilinmektedir. Çok yıllık bir bitki olup 30-60 cm arasında boylanmaktadır.Çiçekleri açık sarı renktedir. Adaçayının çiçeklenme dönemi Temmuz ayı başından Ekim ayı sonuna kadar devam eder.
  2. AKASYA (Robinia pseudoaccacia) Değişik iklim koşullarına kolaylıkla uyum sağlayabilen akasya, ülkemizde yaygın olarak
    rastlanabilen bir ağaç türüdür. Akasya’nın arıcılık açısından oldukça önemli bir yeri vardır. Ağaçlandırma yapılacak bölgelere dikilecek her akasya ağacının üretici ve ülke ekonomisine katkısı büyük olacaktır. Bu nedenle akasya dikiminin hızlandırılmasına ülke çapında önem verilmelidir.
  3. ARI OTU (Fazelya) Yem bitkisi olarak da kullanılan arı otu tek yıllık bir bitkidir. Dünyada 13 türü bulunmaktadır.Bunlardan yalnızca 4 türü bal arıları için önemlidir. Bitki 60-110 cm kadar boylanabilmektedir. Çiçeklenme süresi bir bitki için 1 ay, bir tarla
    için 1,5-2 aydır.Bu derece geniş bir çiçeklenme seyri, hemen hemen çoğu tarla bitkisinde görülmemektedir. Çiçekleri mor renkli,bazen sarı-beyaz renklidir.
  4. BALLIBABA (Lamium purpureum) Ballıbabagiller familyasindan mor çiçekli, pembe, krem veya beyaz renkli bitki türlerine verilen
    genel addır. Çoğu türleri, Batı ve Güney Anadolu’da yaygındır. Çiçeklenme dönemi Mayıs-Eylül ayları arasındadır. 
  5. BEYAZ BALLIBABA (Lamium albumBeyaz ballıbaba da ballı bitkiler içerisinde yer alır. Bu bitki güzel kokulu beyaz
    çiçeklere sahiptir. Beyaz ballıbabadan arılar sadece polen toplarlar. Bitkinin çiçeklenme süresi Mayıs başından Ağustos sonuna kadar devam eder. 
  6. BEYAZ ÜÇGÜL (Trifolium arvenseÜlkemizde hayvan yemi olarak geniş alanlarda ekimi yapılan beyaz üçgül,aynı zamanda
    arılar için önemli bir nektar kaynağıdır. Mart ayı başından Eylül ayına kadar çiçekli kalır. 
  7. ÇİĞDEM (SAFRAN)(Crocus sp.) Beyaz, sarı, mavi, pembe
    çiçekleri ile tanınır. İlkbaharda erken çiçeklenen bitkilerin başında gelir. Çiçek lale biçimindedir. Safran olarak da bilinen bu bitki, erken ilkbaharda arılar için iyi bir polen ve nektar kaynağıdır. Ülkemizde 95 türü doğal olarak yetişmektedir. 
  8. DEVE DİKENİ (Cirsium vulgare) Saka dikeni veya
    kengel olarak da bilinmektedir. Ülkemiz bu cinse bağlı yaygın olarak yetişen 80 kadar tür bulunmaktadır.Çiçeklenme dönemi Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Yayla ve kayalık alanlarda otlak kenarlarında yetişir.Balı çok kıymetlidir.
  9. GEVEN (AstragalusTürkiye’de çok sayıda geven türü doğal olarak yetişmektedir. Ancak bu bitkinin sadece birkaç türü ballı bitki olarak bilinmektedir. Nektarlı olan gevenlerin çiçekleri, nektarsız olanlara göre daha gösterişlidir. 
  10. İĞDE (Eleagnus angustifolia) Bu familyanın iki türü Türkiye’de doğal olarak bulunur. İğde, bazı bölgelerde ağaçcık bazı bölgelerde ağaçtır. Çiçekleri açık sarı renktedir. 
  11. KARAHİNDİBA (Taraxacum officinale) Karahindiba, papatyagiller familyasından yaygın bir bitki türüdür. Anadolu’da acıgıcı,acıgünek ve aslandişi olarak da bilinmektedir. Nektarın ve polenin fazla olmadığı ilkbahar döneminde,taraxacum’ların çiçek açması bitkiyi arıcılıkta önemli kılar.
  12. KEKİK (ThymusÜlkemizde yaygın olarak yetişen bir bitkidir. Bu bitkinin beş farklı türü ballı bitki olarak bilinir. Hoş kokulu ve çok yıllıktır. Çiçeklenme süresi Mayıs ayından Ağustos ayının sonuna kadar devam eder. 
  13. KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium pratense) Bu familyaya ait ballı bitkilerin sayısı diğer familyalara göre fazladır. Çiçek rengi
    pembeden-mor rengekadar değişebilir.Kırmızı üçgülün çiçeklenme dönemi yetiştiği bölgenin iklim koşullarına göre farklılık göstermekle birlikte Nisan-Eylül ayları arasındadır. 
  14. KORUNGA (Onobrychis viciafoliaDik olarak 70-100 cm arasında boylanabilir. Yazın aşağıdan yukarıya pembe açar 
  15. LÜFER OTU (Lotus corniculatus) Halk arasında gazal boynuzu olarak da bilinir. Çiçekleri altın sarısı renkte olup, çok yıllıktır.
    Çiçeklenme dönemi Haziran’da başlar ve Ağustos sonuna kadar devam eder. Dağ yamaçlarında ve çayırlık alanlarda bulunur. 
  16. PEYGAMBER ÇİÇEĞİ (Centaurea sp.) Bu bitkinin değişik türleri ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Peygamber çiçeği çok
    yıllık bir bitkidir. Çiçekleri mor renklidir ve çok güzeldir. Peygamber çiçeği Türkiye’de çok yaygındır. Çiçeklenme dönemi Mayıs’ta başlayıp Ağustos sonuna kadar sürer. 

Ardahan’da yetişen tarım ürünleri 

Arpa, Buğday, Buğday, Çavdar, Burçak, Fiğ, Korunga, Macar Fiği, Mısır Silajı, Mürdümük, Sudan Otu, Üçgül, Yem Baklası, Yem bezelyesi, Yem şalgamı, Yonca vb

Bir yanıt yazın