Zerdali ağacı nasıl budanır?

Zerdali ağacı nasıl budanır?

Zerdali Ağacı; Zerdali yabani kayısı olarak bilinen bir ağaç türüdür. Zerdali denilen meyve ağacı Rosaceae familyasının içinde yer alır. Zerdali en iyi Akdeniz bölgesinden yetişen beyaz çiçekler açan küçük meyve veren bir ağaçtır. Dolayısı ilede meyvesi bilgiğimiz kayısı ağacının meyvesinden küçük olmaktadır. Zerdali ağaçlarının boyu; en uzun 10 metre civarındadır. Türkiye’de zerdali nerelerde yetişir? Türkiye’de Van, Kayseri, Malatya, Nevşehir ve Erzincan illerinde özel olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır. Zerdali ağacının anavatanı Erzincan’dır.

Zerdali Ağacı Meyvesinin Faydaları

Zerdali ağacının meyveleri yüksek miktarlarda çinko, selenyum içermektedir. 1 Kg Zerdali meyvesinin içinde 3 mg kadar selenyum bulunduğu kanıtlanmıştır. Zerdali ayrıca ciltlere iyi gelir, saçlara çok faydalı olduğu bilinmektedir. Potasyun açısından zengin bir meyve içeriği vardır.

Zerdali ağacı ne zaman budanır?

Zerdali nasıl budanır? Zerdali ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturması, ağaçlardan düzenli ve kaliteli ürün alınabilmesi için fidanlara dikimden itibaren uygun şeklin verilmesi gerekir. Zerdali Budama, meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmalarını ve uzun yıllar verim çağında kalmasını sağlamak, kuvvetten düşmeye başlamış olan ağaçları yeniden kuvvetlendirerek, bir süre daha kaliteli meyve vermelerini sağlamak için yapılır.

zerdali ağacı hakkında bilgi, zerdali faydaları

Budamalar, yapıldıkları dönemlere göre kış budaması ve yaz budaması olarak ikiye ayrılır. Kışları ılık geçen yerlerde ağaçlar yapraklarını döküp, kış dinlenmesine girdikleri zaman budama için en uygun dönemdir. Ancak; kışı sert geçen yerlerde, şiddetli donlar geçmeden budama yapılmamalıdır. Zerdali Meyve ağaçlarını budamak için en uygun zaman, sonbaharda yaprak dökümü ile ilkbaharda gelişmenin başlaması arasındaki dönemdir.

Zerdali Ağacında Yaz Budama

Yaz Budaması: Yaz budamasından amaç, meyvelerin daha iyi renklenmelerini sağlamak, ağacın gelişmesini kontrol altına almak, kış aylarında yapılacak olan budama işlemlerini azaltmak ve hasat işleri ile kültürel etkinlikleri iyileştirmek ve kolaylaştırmaktır. Yaz boyunca meyve ağaçlarında sürgünlerin seyreltilmeleri, uç alma, eğme, bükme, dalların birbiriyle karşılıklı bağlanmaları ve açıların genişletilip daraltılmaları gibi yapılan işlemlerin tümüne yaz budaması denir.


One thought on “Zerdali ağacı nasıl budanır?

Bir yanıt yazın