Zambak Çiçeği Hakkında Bilgiler

Zambak Çiçeği Hakkında Bilgiler

Lilium (Zambak) Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Adına Şiirler yazılan Bilimsel adı Lilium olan fakat Anadolu ağcı ile Zambak olarak bilinen bu çiçek türü Türkler tarafından çok sevilmektedir. Zambakların doğal ortamlarından en ıssız yerlerde açtığı bilinmektedir. Çeşitli türleri olan Zambak çiçeği hakkında bilgiler vereceğiz. Halk arasında zambak olarak da bilinen lilium bitkisi kesme çiçek olarak kullanımı en eski türlerden biridir. Zambak çiçeği çok yıllık otsu – soğanlı bir bitkidir. Soğan yapısı lale, sümbül vb gibi soğanlı bitkilerden farklı olarak pullu bir yapıdadır. Lilium soğanı, aynı eksen etrafında birbiri üzerini örterek tepeye doğru dizilmiş etli pullardan oluşur. Bir soğanda yaklaşık 50 tane pul bulunur. Bu pullar besin depo etmek amacıyla de ğişime uğramış yapraklardır.

lilium zambak çiçekleri

Lilium Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Lilium Zambak Çiçeğinin Özellikle kesme çiçekçiçik alanında kullanılan önemli iki türler şu şekildedir.

  1. Mis zambak (L. candidum)
  2. Nisan zambağı (L. longiflorum)

Lilium Çiçekleri toprak yapısı olarak kumlu, tınlı, süzek ve organik maddece zengin topraklardan hoşlanır. Dikim sonrası malçlama yapılabilir. Önemli olan soğan çevresinde iyi bir drenajın yaratılmasıdır. Bu sebeple yüksek yastıklar tercih edilmelidir. Toprak sterilizasyonu yapılmalıdır. Serada öncelikle dikim yastıkları hazırlanmalıdır. 120 cm genişlikte ve istenilen uzunlukta yastıklar arasına 60 cm mesafe yeterli olmaktadır.

Lilium Çiçeği Neden Solmaktadır?

Dip yaprakların dökülmesi, yaprak uçlarının kuruması, yaprak ve çiçeklerde lekeler, kandil çatlamaları ve kör sürgün oluşumudur. Sebepler genellikle; besin maddesi eksikliği, tuzluluk (yaprak uçlarının kuruması, yaprak lekeleri), aşırı sulama, ışık yetersizliği ve sera sıcaklıklarında anideğişimler (kandil çatlamaları ve kör sürgün oluşumu)’dir.

Zambak Lilium Çiçeği Hastalıkları

En çok görülen hastalıklar; zambak pası, yaş çürüklük, fusarium solgunluğu, beyaz yaprak yanıklığıdır. Zararlılar En önemli zararlılar yaprak bitleri (aphid) ve kırmızı örümcek (trips)’dir.

Zambaklar Hakkında Bilgiler

Zambak çiçek türleri Liliaceae familyasının Lilium cinsinden genel olarak soğan ile üreyen mevsimlik çiçekli bitkilerdendir. Zambakgiller familyasında 110 civarında bitki çeşidi mevcuttur. Lillium Çiçeği Bahçelerde tercih edilir veya süs bitkisi olarak kapalı ortamlarda iç mekan bitkisi türü olarakta bilinmektedir. Zambak çiçeği türleri bitkisinin çiçekleri bazı ülkelerin mutfaklarında kullanılmaktadır. Zambak Çiçeği Ne Zaman Ekilir? Lillium çiçeği bitkisi sonbahar mevsiminde ekilmelidir. Yaklaşık olarak 20 cm çapında olması bitkinin daha kuvvetli bir gelişim göstermesini sağlar. Zambak çiçeği Kış aylarında soğuktan fazla etkilenmemesi için çok sıcak olan yerlerde bulunmalı ve saksının üst boğumuna kadar kum talaş koyarak soguktan etkilenmesi önlenmelidir. Zambak Ne Zaman Açar? Zambak çiçekleri Mayıs aylarında çiçek açmaktadır. Zambak bitkilerinin boyları bir, bir buçuk metreye kadar ulaşabilir. Bitkinin uzayan dalının zarar görmemesi için bitki destek çubukları ile desteklenmesi uygundur.

Zambak Lilium Soğanı Ne Zaman Dikilir?

Lillium çiçeği dikilmeden önce toprağı hazırlayınız. Zambak bitkileri dikilmeden önce toprak iyice işlenmelidir. Bu bitkinin yetiştirilmesinde toprağın özellikleri ve yapısı oldukça önemlidir. Bitkini köklerin derinlere doğru gelişmesi ve saçakları toprağın havalanması ve tipine göre değişiklik göstermektedir. Zambak bitkisinin kök kısmının sökülüp dikilmesi bitki için olumlu bir gelişmedir. Bu gelişmenin toprağın nem miktarının yüksek olduğu vakitlerde daha hızlı olduğu saptanmıştır. Soğanlar hazırlanan dikim yastıklarına 4-6 sıra halinde dikilirler. Her soğan arasına 50-60 cm mesafe bırakılmalıdır. Bıraktığımız bu aralıklar sayesinde çiçeklerin kontrolü ve yaprak kesimleri daha kolay olmaktadır. Zambak Çiçeği Dikim Aralığı; Genel olarak dikim aralık, mesafe ve derinlikleri soğan büyüklüğüne göre ayarlanmaktadır. Yapılacak olan üretimde sık sikim gerekiyor ise 1,5 soğan olarak aralık ayarlanır. Dikim derinliği ise aynı şekilde soğan büyüklüğünün 1,5 katı olarak hesaplanıp toprağa yerleştirilir.  Soğanların hazırlanan dikim yastıklarına 4 sıra halinde dikilmelerinde fayda vardır. Dikim esnasında oluşabilecek olan darbelere karşı dikkatli olmak gerekmektedir. Zambak çiçeği dikimi düzgün açılmış çizgilere, soğan tam dik duracak şekilde ve düzgün olarak el ile yapılmalıdır. Dikim esnasında soğanları zedelemekten kesinlikle kaçınılmalıdır.

Bir yanıt yazın