Türkiye’nin doğal bitki örtüsü ve dağılışı, Türkiye’de yetişen bitki ve ağaç türleri hakkında kısa bilgiler vereceğiz. Öncelikle Ülkemizde çok geniş bir ağaç ve bitki örtüsü bulunmaktadır. Elbette bunun özellikle ağaçların çoğaltılması ve yayılması çalışmalarının daha bir hız kazanması gerekmektedir. Türkiye’de doğal bitki örtüsünü bölgesel olarak bazende genel özellikleri ile bilgi vereceğiz. Bölgelere göre bitki örtüsü çeşitlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Akdeniz Bitki Örtüsü: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Sıcaklık kesinlikle eksilere düşmez. Don olayı yok denecek kadar azdır.

Karadeniz İklimi: Kıyıda nem oranı fazla olduğundan yağış oldukça sıklıkla görülebilir. Kış aylarının ılık geçtiğini söyleyebiliriz.

Türk bitki örtüsü hakkında bilgi

Kara İklim: Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu karasal iklim etkisi altındadır. Karasal iklim türünde yazlar kısa ve sıcak, kışlar uzun ve karlıdır. Karasal iklimde sıcaklık farkları fazla, yağışlar azdır. Doğu Anadolu bölmemizde ise yükselti fazla olduğu için, Türkiye’nin en soğuk bölgesi, kışı en uzun, yazı en kısa sürer. İç Anadolu Bölgesi’nden yüksekte olduğu için yağış miktarı bu bölgeden fazladır. En fazla yağış alan bölgelerimiz mevsimles olarak şu şekildedir. İç Anadolu’da ilkbahar, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kış mevsimine raslar. Güneydoğu ile iç Anadolu bölgelerinde kuralık önemli bir sorundur.

Türkiye’de Bitki Örtüsü Nasıldır?

Türkiye'nin bitki örtüsü nelerdir

Ormanları oluşturan en yaygın ağaç türlerinden geniş yapraklılara meşe, kayın, gürgen, ıhlamur, kestane, akçaağaç, kızılağaç, çınar; iğne yapraklılara ise kızılçam, karaçam, sarıçam, ardıç, göknar, sedir ve ladin örnek verilebilir.

Türkiye, zengin bitki çeşitliliğine sahip olan dünyanın sayılı ülkelerinden biridir. Ülkemiz, sahip olduğu yaklaşık 12 000 bitki türüyle Avrupa Kıtası’nın tamamında görülen bitki türlerine yakın bir çeşitliliği barındırmaktadır. Yeryüzünün belirli bir bölgesinde yaşayan ve başka sahalarda rastlanmayanbitki türlerineyerli (endemik) bitki denir. Ülkemizdeki bitki türlerininyaklaşıküçtebiri (3700civarı) endemikolupenfazla çeşitlilikTorosDağları’ndabulunmaktadır.

Türkiye, zengin bitki türlerine sahipken kapladığı orman alanları bakımından yeterince zengin değildir. Türkiye’nin 2015 yılı itibarıyla sahip olduğu ormanlık alanlar 22,3 milyon hektar olarak tespit edilmiştir. Bu ormanlık alan miktarı ülke genel alanının yaklaşık %28,6’sıdır. Orman varlığında kıyı bölgelerin payı fazla olmakla birlikte ormanların yaklaşık yarısı Akdeniz ve Karadeniz’e paralel uzanan dağlarda bulunur. Böyle bir durumun ortaya çıkmasının nedeni bu dağların denize bakan yamaçlarında yağışın fazla olmasıdır.

Nemli, yarı nemli veya kurakçıl karakterdeki ormanlar, birbirinden farklı cins ve türde ağaçlara sahiptir. Türkiye ormanları geniş ve iğne yapraklı ağaçlardan oluşmakla birlikte bu ağaçların yarıdan fazlasını meşe ve kızılçamlar oluşturur. Ormanları oluşturan en yaygın ağaç türlerinden geniş yapraklılara meşe, kayın, gürgen, ıhlamur, kestane, akçaağaç, kızılağaç, çınar; iğne yapraklılara ise kızılçam, karaçam, sarıçam, ardıç, göknar, sedir ve ladin örnek verilebilir.

Türkiye’de yetişen İbreli Ağaç Türleri

Türkiye'de Bitki Örtüsü Nasıldır

Türkiye’nin 7 bölgesinde yetişen İbreli Ağaç çeşitleri listesi aşağıda verilmiştir. Bu ağaç türlerinden en çok Kızılçam, Karaçam ve Sarıçam yaygındır. İbreli ağaçlar asli ağaç türleri arasındadır.

  • Kızılçam
  • Karaçam
  • Sarıçam
  • Gaönar
  • Ladin
  • Sedir
  • Ardıç
  • Fıstıkçamı
  • Servi
  • Halepçamı
  • Sahilçamı
  • P.Radiata
  • Duglaz

Türkiye’de yetişen yapraklı ağaç türleri

Ülkemizde yetişebilen yapraklı ağaç türleri aşağıda verilmiştir. Yapraklı ağaç türleri Türkiye’de belli bölgeler ağırlıklı olmak üzere her yerde yetişebilmektedir. Yapraklı Ağaç Türleri hakkında ve bu türlerin isim listesi şu şekilde verilebilir. Ülkemizde yapraklı ağaç türleri;

  1. Kayın
  2. Meşe
  3. Gürgen
  4. Kızılağaç
  5. Kavak
  6. Kestane
  7. Dişbudak
  8. Ihlamır
  9. Kayacık
  10. Çınar
  11. Okaliptüs
  12. Sıgla
  13. Fındık
  14. Huş
  15. Defne
  16. Şimşir
  17. Ceviz
  18. Kermezmeşesi
  19. Kocayemiş
  20. Maki
  21. Ilgın
  22. Kıbrıs Akasyası
  23. Yalancı Akasya
  24. Üvez

Türkiye’nin bitki örtüsü nelerdir?

Bir yanıt yazın