Türk topraklarında çok çeşitli meyve, sebze ve binlerce bitki yetişmeketdir. Bu bitki çeşitliliği korunmalı ve sürdürüleblir bir tarım politikası ile daha iyi bir hale getirilmelidir. Türkiye’de çilek bitkiside yetişmektedir. Çilek hemen hemen her bölgemizde yetişmektedir. Türkiyede yetişen çeşitli çilek türleri mevcuttur. Çilek yetiştilmesi için ve hangi çileğin nerede nasıl yetiştirileceği önemlidir. Türkiye’de doğal olarak yetişen bahçe çilekleri daha küçük olur ama tadı çok lezzetlidir. Ülkemizde yetişen çilek isimleri aşağıdaki gibidir;
Ülkemizde yetişen çilek türleri nelerdir?
- Ata Çileği (Tiogax Cruz melezi)
Meyveleri orta iri, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti sert, meyve kalp şeklinde, tad ve kokusu çok iyi. Sofralık özellikte olmasına rağmen derin dondurulmaya da uygun bir çeşit.
- Eren Çileği (Osmanlı x Tufts melezi)
Meyveleri orta iri, konik şekilli, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, tad ve kokusu çok iyi, meyve kalitesi iyi ve meyve eti sert Derin dondurulmaya uygun, sofralık özellikte bir çeşit.
- Hilal Çileği (Osmanlı x Tufts melezi)
Meyveleri orta iri, kalp şeklinde, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması çok kolay, tad ve kokusu çok iyi, meyve kalitesi iyi ve meyve eti sert. Derin dondurulmaya uygun, sofralık özellikte bir çeşit.
- Bolverim Çileği (Tioga x Yalova-104 melezi)
Meyveleri iri, meyve dış rengi parlak açık kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti sertliği orta, şekli basık köşeli, meyve tadı orta, Derin dondurulmaya uygun.
- Doruk Çileği (Tufts x Cruz melezi)
Meyveleri küçük, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti oldukça sert. Derin dondurulmaya uygun özellikte, sofralık olarak da kullanılabilir.
- Dorukhan Çileği (Tufts x Cruz melezi)
Meyveleri orta iri, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti sert. Oldukça verimli. Sofralık özellikte olmasına rağmen, derin dondurulmaya uygun bir çeşit.
- Erenoğlu Çileği (Cruz x Tioga melezi)
Meyveleri iri, meyve dış rengi parlak kırmızı, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti orta sert. Tad ve koku çok iyi, kalp şeklinde, saptan kopması çok kolay. Meyve kalitesi çok iyi. Sofralık kalitesi yüksek bir çeşit.
- Yalova Çileği (Tioga x Arnavutköy)
”Tioga x Arnavutköy” çesitlerinin melezlemesi sonucunda Enstitümüzce islah edilip, 1985 yilinda üretime sunulmustur. Bitkisi kuvvetli gelisir. Kloroza dayanikli, meyve eti orta sert, tat ve kokusu çok iyi, yerli çesitlerimizi aratmayacak bir aromaya sahiptir. Saptan kopmasi çok kolaydir. Derin dondurulmaya uygun olan bu çesit Akdeniz Bölgesi disinda tüm bölgelere önerilir.
Yalova-13 x Tioga ”Yalova-13 x Tioga” çesitlerinin melezlenmesi sonucunda Enstitümüz tarafindan islah edilip, 1985 yilinda üretime sunulmustur. Bitkisi kuvvetli ve orta yayginlikta gelismektedir. Kloroza dayanikli, çiçek sapi orta uzunlukta, meyve koyu kirmizi, tat kalitesi iyi, meyve sekli basik konik, hafif dilimli, meyve içi dolu, meyve eti sert, meyveler oldukça iri, orta geçci bir çesittir. Hasadin baslangicinda meyvelerde sekil bozuklugu görülebilmektedir. (Aliso x Yalova-104) ”Aliso x Yalova-104” çesitlerinin melezlenmesi sonucunda Enstitümüz tarafindan islah edilip, 1993 yilinda üretime sunulmustur. Bitkisi kuvvetli gelisir. Meyve eti orta sert, tat ve kokusu iyi, saptan kopmasi kolaydir. pH’nin yüksek oldugu kireçli topraklarda demir klorozuna duyarlidir. Orta erkenci, sofralik ve sanayi çesididir. Meyve içi dolu, oldukça verimli, meyve sekli boyunlu-konik, meyve parlak kirmizi ve meyve eti açik kirmizidir. Marmara ve Karadeniz Bölgelerine önerilir. Kaynak : Tarım Bakanlığı >>