Ters Lale Türkiye’de Nerede Yetişir?

ağlayan gelin çiçeği

Ters Lale Türkiye’de Nerede Yetişir?

Ağlayan Gelin Çiçeği Hakkında Bilgiler

Zambakgiller familyasından olan Fritillaria çiçeklerinin görüntüsü ters açmaktadır. Anadolu tabiri ile boyny bükük bir görüntü sergilemektedir. Ağlayan gelin çiçeği bu boynu bükük duruşları dahi güzellikleri ile Türkçe tabiri ile söylersek ‘hem ağlarım hem giderim’ düşüncesi ile bu adla isimlendirilmiştir.

ters lale ağlayan gelin çiçeği

Ters Lale Nedir? Nerelerde Yetişir?

Ağlayan gelin çiçeğinin (Ters Lale) Türkiyemizde 35 türünün olduğu belirtilmektedir. Ağalayan Gelin Çiçeği İlk Olarak Nerede Keşfedilmiştir? Ters Lale olarak bilinen “ağlayan gelin çiçeği” bitkisi il defa Antik Likya Bölgesi’nde bulunmuştur. Bu çiçek türü Nisan ayında açmaktadır. Ağalyan Gelin Çiçeği (Ters Lale) Türkiye’de 800 – 850 metre yüksekliklerde daha çok maki bölgelerde, kayalık olan yamaçlarda ve bazende ormanlık alanlarda yaşamayı tercih etmiştir. Ters Lale (Gelin Çiçeğinin Rengi) Mor ve mor’un tonlarıdır.

Ters Lale Hakkında Bilinmeyenler

19. yüzyılın sonlarına kadar Osmanlı topraklarına has bir çiçek olarak kalmıştır. Ters lale, Anadolu coğrafyasına ait endemik bir türdür. Efsanelerde Ters Lale Hristiyan rivayetlerine göre; Hz.İsa’nın çarmıha gerilişine şahit olan Hz. Meryem’in gözyaşlarının düştüğü yerde Ters Lale yetişmeye başlamıştır. Müslüman söylencelerine göre; Hz. Hasan ve Hüseyin’in Kerbela’da katledilişlerinden dolayı ve başka bir efsaneye göre ise Ferhat’la Şirin adlı aşık bir çiftinm birbirlerine kavuşamaması nedeniyle Ters Lale’nin boynu bükük, rengi kırmızıdır. Ters Lale, Anadolu topraklarının gördüğü büyük acıları efsaneleriyle özetlemektedir.

Ters Laleler Nerelerde Yetişir?

Ters Lalenin dünya üzerinde bilinen 165 türü ve tür alt kategorisi bulunmaktadır. Ters Lale Nasıl Yetişir? Ters Laleyi yetiştirmek için enaz 1000 metre yükseklik göze alınmalıdır. Doğal ortamlarda yüksek dağların tepe kısımlarında yetişmektedir. Ancak düşük rakımlı alanlarda da sıcaklık kontrolü sağlanabildiği sürece üretim Yapılabilir. Ters Lalenin Yetişmesi İçin; Toprağı bol güneş görmelidir ve su tutmamalıdır. Bunun için yüksekten akışı sağlayan meyilli arazi gerekir. Ters Lale bitkisi, humuslu ile kumlu topraklarda çok iyi yetişmektedir. Van Ters Lalesi; Al renklerde açmaktadır. Denizli ters lalesi Denizli ilinde yetişen bir başka ters lale ise sarı tonlarda açabilmektedir.

Endemik Ters Laleler

Türkiye’de yetişen endemik ters lale çeşitleri kesinlikle tehdit altındadır. Özellikle batı ülkelerinde bu bitkiyi çalmak kaçırmak için mutlaka plan ve proje yapılmaktadır. Türkiye’nin bu bitkilerin yaşadığı alanları kontrol altına alması özellikle yurt dışına çıkarılmak istenen bu ender bitkilerimize karşı çık dikkatli davranılmalıdır.


Bir yanıt yazın