Sıklamen Çiçeği (Cyclamen Pensicum) Bitkisi

siklamen çiçeği

Sıklamen Çiçeği (Cyclamen Pensicum) Bitkisi

Siklamen Çiçeği Hakkında Bilgiler

Cyclamen bitkisinin ana vatanı ortadoğu’dur. Siklamen Çiçeği Çuhaçiçeğigiller familyasındandır. Toprak altı yumruları olan otsu bitki türüdür. 25 – 30 santimetre boyu uzayabilir. Siklamenler çiçek türlerinin yetişme alanları; bahçelerde ve ağaç altlarıdır. Siklamen Çiçeği Akdeniz Bölgesinde doğal ortamlarda büyümektedir. Cyclamenler, doğada yetişen ve yer somunu adıyla bilinen bitkilerdir. Ülkemizde 10 kadar türü yetişmektedir. Kuzey yarım kürede yayılış gösteren 30 cinse dâhil 800 kadar türü vardır. Oda ve salonların süslenmesinde kullanılır. Çiçekleri rüzgâr üfürmüş gibi ters dönmüş bir yapıdadır.

Siklamen Çiçeği Saksıda Yetişir mi?

Siklamen çiçeğinin iç mekanda saksıda yetişebilen bir türü vardır. Cyclamen persicum adlı bu tür saksıda ve iç mekanlarsda yetişmektedir. Bu çiçek türü iri çiçekli ve daha uzun boylu olarak bilinir. Cyclamen Persicum türüde Yakın Doğu bölgesinde yetişmektedir. Siklamen Çiçeği Dış mekana dikilirse her mevsime uygun olarak yetişebilmektedir. Siklamen çiçekleri gerçekte salon ve sera bitkisidir.

Siklamen Çiçeği Kışın Açar mı?

Sıklamenler bütün kış boyunca çiçek açabilen ender türlendendir. Sonbahar ve erken ilkbaharda doğada çiçek açarlar. Serada yetiştirilenler kış aylarında çiçeklidir. Gerçekte salon ve sera bitkisidir. Koyu yeşil renkli ve üzerleri mermerlerinki gibi beyaz ya da gümüşi renklerde lekeli yada çizgili olan yaprakları bulunur.

Siklamen Çiçeği Hangi Renklerde Açar?

siklamen bitki çeşitleri

Siklamen çiçeği güzel kokar. Kokulu bir çiçek türüdür. Yaprak arasındaki sapların ucunda ağustos ayından başlayarak mart sonuna kadar açan hoş kokulu çiçekleri beyaz, süt beyazı, pembe, kırmızı, eflatun, siklamen koyu fesrengi, erguvan, kızıl, mor renklerdedir. Bitkinin çiçeklerinin taç yaprakları dik duruşludur. Silamengiller taç yapraklar tersine kıvrılmış olarak durur bu yüzden çiçek baş aşağı açar bu sebepden dolayı halk arasında tavşan kulağı olarakda bilinir. Şemsiye tipinde çiçek kurulu oluşturduğu gibi terminal veya yan durumludur. Siklamen çiçeği tek tek açar. Çanak yaprak beş parçalıdır ve dökülmezler. Taç yaprak bileşik veya kısa tüplü çanak şeklindedir. Çiçekleri büyük kırmızı, pembe ve beyaz renklerde, taç yaprakları tersine kıvrılmış, çiçekleri baş aşağı duran bitkilerdir.

Siklamen Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Siklamen çiçeklerinnin değişik bölgelerde yetişen ve birbirinden briaz farklı olan çeşitleride mevcuttur. Siklamen çiçekleri hakkında şimdi size kısa bilgiler vereceğiz. Siklamen Çiçek Türleri;

siklamen çiçek çeşitleri

İran siklameni (Cyclamen persicum): Akdeniz’in doğu kesimleri, Asya, Lübnan ve Filistin ile Kuzey Afrika kökenlidir. Tavşan kulaklarını andıran kulakçıkları, çeşitli derecelerde mermerimsi lekelidir. Kültür çeşidi giganteum ana türden daha küçük, fakat çiçekleri daha büyüktür. Ticari değeri yüksektir. İran Siklamen çiçeği; Kış ve ilkbahar arası açan çiçekleri (Kasım – Mart aylarında); büyük, kırmızı, koyu kırmızı, pembe ve beyaz renklidir ve kokuludur. Koyu yeşil yaprakları mermer desenlidir.

Cyclamen balearicum: 10 cm kadar boylanır. Beyaz ağızlı, hafif pembe çiçekleri vardır. Çiçekler güzel kokar. Şubat ve mart ayında yapraklarının üzerinde beneklenme ve gümüşî renkli işaretler bulunur.

Kilikya siklameni (Cyclamen cilicium): Türkiye’nin kuzey bölgelerinde yaygındır. Sonbaharda açan çiçekleri hafif pembe renkli, aşağı doğru sarkık ve petalin dip tarafı daha koyu lekeli ve kokuludur. Çiçek sapı 7,5-13 cm
uzunluğundadır. 7,5-12,5 cm soluk gül rengi petalleri vardır. Kırmızı beneklere sahiptir. Ocak – kasım ayında çiçeklenir. Genellikle diğer çeşitlere göre daha sert bir yapıdadır. Her yumru birçok çiçek verir. Yaprakları yuvarlakça biçimli, gayri muntazam gümüşi lekeli, kenarları dişli ve takriben 2,5 cm çapındadır.

Kos Adası siklameni (Cyclamen coum): Türkiye ve Asya kökenlidir. Bu türün adı, ilkbaharda açan bütün siklamenler (Örneğin; C. orbiculatum, C. biemale, C. ibericum, C. atkinsii) için kullanılmaktadır. Bu tür beyaz ve pembe renkte çiçek açar. Çiçek sapının uzunluğu 5-12 cm uzun bir sap üzerinde yer alır. Çiçekler kokusuzdur ve kümeler halinde bulunur. Güneşli ve yarı gölge alanlardan hoşlanır. Yaprakları yazın tamamen kurur. Bazı çeşitleri pembe renkli olup, her petalin dip tarafı daha koyu bir leke taşır. Uygun zamanda sürdüğünde, bahçeler için şahanedir. Güneşli ya da yarı gölgede iyi gelişir.

Cyclamen cyprium: Doğada bulunan bu siklamenin yaklaşık olarak boyu 10 cm uzunluğundadır. Beyaz pembemsi çiçekleri vardır. Ekim ayında çiçeklenir. Yaprakları koyu yeşil kırmızı ve sarımsı beneklidir.

Avrupa siklameni (Cyclamen europaeum): Batı ve Orta Avrupa kökenlidir. Yazın açan ( Temmuz-Eylül ayları arasında ), çiçekleri koyu-pembe ya da kırmızı ve nadiren de beyaz renklidir. Kokulu ve gösterişli bir çiçektir. Bitkinin boyu 7,5-10 cm uzunluğundadır. Çiçeklerinin dip tarafında kulakçık içermemesi ve çok erken çiçeklenmesiyle diğerlerinden ayrılır. Yaprakları beneklidir. Ceuropaeum var album çeşidi; beyaz çiçeklidir.

Cyclamen graecum: Bitki, 10 cm kadar boylanır. Doğada rahatlıkla bulunabilen bir çeşittir. Çiçekler pembe veya beyazımsı, dipleri pembedir. Çiçeklenme dönemi uygun şartlar altında eylüldedir.

Lübnan siklameni (Cyclamen libanoticum): Lübnan kökenlidir. Bitki 12,5 cm boy yapmaktadır. Yapraklar çiçeklerden önce çıkar, krem rengi beneklidir. İlkbaharda açan çiçekleri hafif pembe renkli, her petalin dip tarafı, daha koyu kırmızı renklidir. Sarımsı pembe çiçekler, pembemsi maviye döner. Çiçeklenme dönemi normal şartlarda şubat ve mart ayında olmaktadır.

Napoli siklameni (Cyclamen neapolitanum): Güney İtalya ve Yunanistan
kökenlidir. Sonbaharda açan çiçekleri beyaz ve pembe renklidir. Çiçek sapları uzun ve sarılıcı formdadır. Yaprakları 10-15 cm ebadında olup çiçek açtıktan sonra oluşur. Tavşan kulaklarını andıran koyu yeşil yapraklar çok serttir. Yumrular, yuvarlak ve yassı bir tabak gibidir. Üst kısımda kökler yapar, aynı zamanda kısa çiçek dalları oluşturur. Dikimde bu kısmın alta gelmesi önemlidir. Genel olarak üst yüze doğru hafif bir basıklık vardır.

Cyclamen repandum: Güney ve orta İtalya kökenlidir. İlkbaharda çiçeklerini açar. Bitki bodurcadır. Çiçekleri beyaz-pembe ya da koyu kırmızı renkli ve kokuludur. Yaprakları sarmaşık (hedera) yapraklarına benzer. Yumruları yuvarlaktır. Tek olduğu yerlerde yüzlek kök yapar. Mart ile erken mayıs ayları arasında görülür. Her yerde rahatlıkla yetişebilir.

Siklamen Çiçeği Saksı Değiştirme?

Saksı Değiştirme Saksı değiştirme işlemi, bitkinin sonbahar ve kışın çiçeklenmesi isteniyorsa temmuz ayı başında; kış sonu ve ilkbaharda çiçeklenmesi isteniyorsa eylül ayı başında yapılır. Saksı harcı olarak 3 kısım yaprak çürüntüsü (2 kısım yaprak çürüntüsü ve 1 kısım gübreli toprak),
1 kısım turba (sıvı ahır gübresi ile ıslatılmış) ve 1 kısım kumun karışımıyla elde edilen harç kullanılabilir. Bir başka harç ise 2 kısım yaprak çürüntüsü, 1 kısım turba ve 1 kısım kumun (perlitin) karışımından oluşabilir.

Bir yanıt yazın