Sığla Ağacı Nerelerde Kullanılır?

sığla ağacı meyvesi çiçeği

Sığla Ağacı Nerelerde Kullanılır?

Sığla Ağacının Faydaları Nelerdir?

Liquidamber bilinen sığla ağacı Türkiye’de de yetişir. En uzun boyluları 30 metre kadardır. Sığla ağaçları kış aylarında yapraklarını dökmektedir. Sığla ağacının gövdesinde çatlaklar veya yarık olduğu zamanlardan sığla yağı denen kokulu bir sıvı yağ akar. Bu sıvılar esanslarda kullanılır yani hammadde olarak tercih edilir. Sığla ağacı yaprakları; akçaağaç yapraklarına benzer. Sığla ağacı meyvesi, kapsül şeklindedir bir kaç tohumu barındırır. Sığla ağacının tohumları kanatlıdır. Sığla ağacı çiçekleri ise başak şeklinde olmaktadır.

Sığla Ağacı

Sığla Ağacı Çeşitleri Nelerdir?

  • Günlük ağacı, sığla ağacı (Liquidamber orientalis)

Sığla Ağacı ülkemizde özellikle Muğla bölgesinde doğal olarak yetişmektedir. Türkiye’ ye ait endemik bir bitkidir. Çok fazla tahrip edildiği için korunma altına alınmıştır. 20 m kadar boylanabilen, yazın yeşil, geniş taçlı bol dallı ağaçlardır. Yaprakları sarımsı yeşil ve çınar yaprağını andırır. Genellikle 5 dilimlidir. Yaprak sapı uzunluğu 4-5 cm kadardır. Yapraklar sonbaharda kızarır. Küremsi meyvelere sahiptir. Meyvelerin sapları uzun ve kahverengindedir. Açılan kapsüllerden siyah renkli ve 3-4 mm uzunluğunda küçük kanatlı tohumlar dökülür. Çok sıcak ve çok nemli yerlerden hoşlanır. İyi toprakları sever. Ilıman iklim bitkisidir. Tohum ve daldırma ile üretilmektedir. Sığla yağı esas bu türden elde edilir.

  • Amerikan sığla ağacı (Liquidamber styraciflua)

Amerika kökenlidir. Boylu bir bitkidir. Kırmızı kahve sürgünleri vardır. Yazın yeşil bitkidir. Yaprakları loblu 15 cm uzunluğunda ve geniştir. Sığla ağacı çiçekleri mayıs gibi açar. Fakat dikkat çekici değildir. Meyvesi kapsül şeklindedir. Tohumun olgunlaşması ekim- kasım gibidir. Tohumla üretilir. Tohumlar toplanır toplanmaz sonbaharda ekilmelidir. Eğer ekim yapamıyorsak ılık bir yerde tohumlar kurutulmalı ve 1-3 ay soğuk katlamada bırakılmalıdır.

Sığla Ağacı Nerede Yetişir?

Dünya üzerindeki tek doğal yayılış alanı Türkiye’nin güneybatısı ile Rodos adasıdır. Saf ya da başka ağaçlarla karışık ormanlar kurar. Ülkemizde 503 hektar saf sığla ormanı bulunmaktadır. Ortalama 15-20 m’ye kadar boylanabilen sığla, kalın dallı ve geniş tepeli bir ağaçtır.

Amerikan Sığla Ağacı (Liquidamber styraciflua)

Amerika kökenlidir. Boylu bir bitkidir. Kırmızı kahve sürgünleri vardır. Yazın yeşil bitkidir. Yaprakları loblu 15 cm uzunluğunda ve geniştir. Çiçekleri mayıs gibi açar. Fakat dikkat çekici değildir. Meyvesi kapsül şeklindedir. Tohumun olgunlaşması ekim- kasım gibidir. Tohumla üretilir. Tohumlar toplanır toplanmaz sonbaharda ekilmelidir. Eğer ekim yapamıyorsak ılık bir yerde tohumlar kurutulmalı ve 1-3 ay soğuk katlamada bırakılmalıdır.

Bir yanıt yazın