Sardunya çiçeği bakımı nasıl yapılır?

sardunya çiçekleri bakımı

Sardunya çiçeği bakımı nasıl yapılır?

Sardunya Çiçeği Nerelerde Yetişir?

Sardunya Çiçeği Nedir? Sardunyagiller familyası olan bu tür çok yıllık otsu veya yarı odunsu çalı şeklinde bir çiçektir. Sardunya’nın Anayurdu Güney Afrika’dır. Uygun iklim koşullarında Sardunya çiçeği 1,5 metre civarında boylanır. Sardunya türlerinin Güney Afrika’da 230 civarın türü vardır ve bu türler doğal olarak yetişmektedir. Sardunya çiçek çeşitleri; Salon ve balkonlarda, saksı ve kaplarda, park ve bahçelerde bordür ve parterlerde yetiştirilebilir.

Sardunya Çiçeği Ne Zaman Açar?

Sardunya Çiçekleri İlkbahar mevsiminin sonlarına doğru çiçeklenmeye başlar ve sonbaharın başına kadar bu şekilde kalabilir. Sardunya çiçeklerinin kokusu; çiçekleri özel kokulu; beyazdan pembe ve kırmızı ile kızılın değişik tonlarındaki renklerde olur. Sarkan, yer örtücüsü, katmerli, katmersiz türleriyle ülkemizde çok sevilen bitkilerdir. Herkes tarafından sevilir, üremesi gayet kolay olduğundan gayet çabuk ürer. Sardunya çiçek yaprkları parçalı ve palmat damarlıdır. Yaprak ve çiçekleri hafif ve güzel kokuludur. Yaprakları parçalı, orta kısımları açık, kenarları koyu; çiçekleri yalınkat veya katmerli ,değişik renklerde (kırmızı, ateş kırmızısı, turuncu kırmızı, pembe, beyaz kenarlı) olan bitkilerdir.

Sardunya Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Çok çeşitli türleri olan sardunya çiçeğinin 200’ün üzerinde türü vardır. Fakat biz burada en çok bilinen türleri inceleyeceğiz. Bunlardan birinci top sardunya çiçeği ikincisi ise sakız sardunya çiçeğidir.

Top Sardunya Çiçeği

Top Sardunya çiçeğinin latince adı; Pelargonium olarak bilinir ve Geraniaceae familyasına aittir. Mevsimlik çiçek olan Top Sardunyanın anavatanı Güney Afrika civarıdır bu bitki iç mekan bitkisidir. Top Sardunya Çiçeği Nedir? 1,5 m kadar boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Kendine özgü bir kokuya sahip, yeşil renkli yaprakları vardır. Bitki ilkbahardan sonbahara kadar sürekli olarak kırmızı, pembe, turuncu beyaz gibi çok farklı renklerde, yalınkat ve katmerli çiçekler açar. Sardunya Çiçeği sıcaklık isteği; Sıcak ve ılıman iklimlerde çok iyi gelişir. Bitki en iyi gelişimi 15 oC dolayında gösterirken, en düşük 7-10 oC sıcaklıklara kadar dayanabilmektedir. 

top sardunya çiçeği

Top Sardunya Çiçeği Nasıl Sulanır? Gelişme ve çiçeklenme dönemlerinde bol miktarda, dinlenme olan kış aylarında ise su ihtiyacı azalacağı için çok daha az su verilmelidir. İlkbahar ve yaz ayları boyunca haftada bir kere gübre verilmedir. Her yıl ilkbahar aylarında saksı değiştirme işlemi yapılabilir. Top Sardunya Çiçeği Budama; Dallanmayı teşvik etmek için budama yapılabilir. Tohum ve çelik ile üretilir. Top Sardunya Çiçeği Zararlıları; En sık görülen hastalıklar ödem, virüs, bakteriyel yaprak lekesi, kök çürüklüğü, solgunluk, pas ve kurşuni küf; zararlılar ise nematodlar, sümüklü böcekler, yaprak bitleri, beyazsinek ve unlu bitlerdir. 

Sakız Sardunya Çiçeği Hakkında Bilgiler

Sakız sardunya çiçeğin latincede Pelargonium peltatum olarak bilinir
Geraniaceae familyasındandır. Güney Afrika’da yetişir. İç Mekan bitkisidir. Mevsimlik Çiçek çeşitleridir. Sakız Sardunya: Sürünücü ve sarılıcı olarak büyüyen, 1,5 m kadar boylanabilen çok yıllık bitkilerdir. Parçalı ve damarlı, parlak yeşil renkli, kokulu yaprakları vardır. Çiçekleri yalınkat yada katmerli,  beyazdan  kırmızıya kadar değişen çeşitli renklerdedir. Sakız Sardunya sulama; Çiçeklenme döneminde bolca su verilmeli, çiçeklenme bittikten sonra verilen su miktarı azaltılmalıdır. Sakız Sardunya Gübreleme: Gelişme dönemi boyunca haftada bir kez sulama suyuna sardunyalar için hazırlanan besin solüsyonları karıştırılarak takviye yapılmalıdır. Sakız Sardunya Saksı Değişimi: Her yıl ilkbahar aylarında saksı değiştirme işlemi yapılabilir. Sakız Sardunya Budama: Genç bitkilerde dallanmayı teşvik etmek amacıyla budama yapılabilir. Tohum ve çelik ile üretilir. Sakız Sardunya Hastalık ve Zararlılar:  Önemli hastalıklar ödem, virus, bakteriyel yaprak lekesi, kök çürüklüğü, solgunluk, pas ve kurşuni küf; önemli zararlılar ise nematodlar, sümüklü böcekler, yaprak bitleri, beyaz sinek ve unlu bitlerdir.

sardunya bitkisi

Sardunya Bitkisi Çiçek Renkleri

Akdeniz Bölgesi’nde bahçelerde ilkbahardan sonbahara kadar sürekli çiçek açar. Genellikle kırmızı, ateş kırmızı, pembe, turuncu kırmızı, beyaz kenarlı değişik renkte, yalınkat ve katmerli çiçekleri bulunan çeşitleri vardır. Bu gruba yaprak ve çiçek şekilleri, büyüklüğü ve renkleri çok değişik olan çok sayıda melez bitki girer. Sardun Çiçek Kokusu; Kokulu sardunyalar: Çiçekleri pek gösterişli değildir. Fakat yaprakları gül, tarçın, elma, portakal, ceviz gibi diğer birçok kokuları ihtiva eden 200’ den fazla kültür formu vardır. Sardunya Çiçeği Ne Zaman Açar

Sardunya Yetiştirme Teknikleri

Sardunya Nasıl Üretilir? Sardunyalar tohum ve çelikle üretilirler. Tohum üretimde, tohumlar üretim ortamına şubat ayında ekilir. Ortam sıcaklığı 16-18 0 C’ de tutulursa beş on gün içerisinde çimlenir. Burada oluşan fideler dört beş yapraklı olunca küçük saksılara şaşırtılır. Tohumla yetişen bitkilerin kolay çiçek açması için fidelere 3500 ppm’lik klormequat uygulanabilir. Uzun gün şartlarında ve yüksek ışık şiddetinde çiçeklenme çok iyi olur. Kış aylarında ise 15 0C sıcaklıktaki seralarda çok güzel çiçek açar. Sardunyaların daha hızlı ve kolay olarak çoğaltılması için ilkbaharda, yaz sonu ile sonbaharda alınan odunsulaşmamış gövde çeliklerinin daldırılması yeterli olur. Her iki yöntemle elde edilen sardunya fideleri bahçelerimizdeki yerlerine 30-45 cm aralıklarla dikilir.

Evde Sardunya bakımı hakkındaki tüm cevaplar

Bütün çiçek veren bitkilerde olduğu gibi bu bitkinin de solan çiçeklerinin kesilmesi, sararan yapraklarının toplanması, toprağının beslenmesi gerekir.
Çiçek açtıkları dönemde bolca sulanan sardunyaların çiçeklenme dönemi sona erince suyu azaltılmalıdır. Aksi takdirde bitkide sararmalar başlar. Sardunyaların en büyük düşmanı aşırı sulamadır. Toprak yüzeyi kuruduğu zaman su vermek en basit yoldur. Sardunya çok çiçek vermek için kesinlikle çiçek veren bitki besini ister. Nisan-eylül ayları arasında haftada bir kere 3 g/ l kompoze gübre verilmedir.

Bir yanıt yazın