Saksı Değişimi nasıl yapılır?

bitkilerde saksı değiştime

Saksı Değişimi nasıl yapılır?

Saksılardaki toprakların değişimi nasıl yapılmalıdır?

İç mekanlarda bulunan bitkilerin saksılarının toprakları belirli sürelerde değiştirilmelidir. Peki saksı topraklarını değiştirirken nelere dikkat edilmelidir? SAKSI TOPRAKLARI NASIL DEĞİŞTİRİLMELİDİR? Saksı değişimi ne zaman yapılır?, Saksı toprağı nasıl yapılır?, Kılıç çiçeği saksı değişimi ne zaman yapılır?, Aloe Vera saksı değişimi ne zaman yapılır?, Çiçeklerde saksı değişimi Ne zaman yapılır, Benjamin saksı değişimi, Sukulent saksı değişimi, Sardunya saksı değiştirme zamanı, Büyük çiçek saksısı nasıl değiştirilir, Kaktüs saksı değişimi, Saksı toprağı Nasıl hazırlanır, Saksı toprağı havalandırma.

saksı değiştirme nasıl yapılır

Saksı Toprağı Değişimi nasıl yapılır?

  • Seçilen saksı daha önce kullanılmışsa fırça yardımı ile temizlenir. Kil saksılar kullanılmadan önce bir gece boyunca su içinde bekletilmelidir.
  • Kil saksı kullanılacaksa dren deliğinin üst kısmına çakı, iri taş veya saksı kırıkları yerleştirilir. bunun üzerine bir miktar harç konulur.
  • Saksısı değiştirilecek süs bitkisi bolca sulanır. Sulamadan 1 saat sonra çiçek sol el parmakları arasına alınarak saksı ters çevrilir ve toprağı ile birlikte ayrılması için saksının kenarını bir masa kenarına hafifçe vurabilir veya bir bıçak kullanarak saksı kenarından aşağıya doru sokabilir ve toprağı
    saksıdan ayırarak toprağı sağ elle çıkarabilirsiniz.
  • Kök bölgesinde saksı kırıntıları varsa bunlar temizlenir. Gerekiyorsa kötüleşmiş kökler de kesilerek alınır. Bu arada çürümüş, esmerleşmiş ve kararmış olan kökler ortamdan uzaklaştırılmalı ancak köklere aşırı zarar verilmemelidir.
  • Süs bitkisi yeni saksıdaki kompost tabakasının üzerine yerleştirilir ve boş kalan yerler hafifçe nemlendirilmiş ve kompost içeren toprak ile doldurulur
  • Baş parmağınızla bastırmak suretiyle kompost, süs bitkisinin kök boğazına ulaşıncaya kadar saksıya doldurulur. Kompostun saksı içine tam olarak yerleşmesi için saksıyı masanın üzerine 1-2 kez hafifçe vurabilirsiniz.
  • Saksı dikkatli bir şekilde sulanır ve bir gün süre ile yaprakların solmaması için serin (gölge) bir yere yerleştirilir. Daha sonra süs bitkisi asıl yetişme ortamına konularak normal uygulama yapılır. Dinlenme dönemine giren süs bitkilerinde sulama azaltılır veya tamamıyla kesilir. Dinlenme dönemine giren saksılı süs bitkilerinin, dikkatli bakım şartlarına tabi tutulmaları gerekmektedir. Bunlar; ışık, su, beslenme ve sıcaklıktır. Ancak bir şart daha vardır ki o şartı yerine getirmediğimizde bitkiler bize küser, çiçek açmaz, sararır ve solarlar. Bu şart onlarla her gün konuşmak ve sevmektir. Kaynak ; Süs Bitkileri Yetiştiriciliği s, 60

Saksı Toprağı Nasıl Değiştirilir?

Saksılardaki eski toprağın değiştirilmesi için bitkiler toprakalrı ile birlikte saksıdan çıakrılır. Bitkiyi tekrar eski saksıya koyacaksanız bitkinin bulunduğu saksı bütün toprakalrdan arındırılmalı temizlenmelidir. Temiz olan saksıyı bir müddet beklettikten sonra kullanabilirsiniz. Toprak değişikliği yapmak için bitkilerin üzerinde kalan köklerdeki topraklarıda temizlemek gerekmektedir.

saksı değişimi nasıl yapılmalıdır

Bir yanıt yazın