Pelin otu Latince’de Artemisia absinthium L. olarak bilinen bir bitki türüdür. Pelin Otunun boyu 150 cm kadar uzayabilir. Pelin otu bitkisi; çok yıllık, çatallaşan gövdesi kahverengimsi, dikine yükselen kökleri oldukça çok başlı, bu nedenle de bir kökten demet şeklinde birçok gövde bir arada bulunur. Pelin otunun alt yaprakları en fazla 15 cm büyüklüğünde, derin parpalı parçalar, loplardan oluşur ve lopların ucu sivridir. Üst yaprakları daha küçük, daha az loplu, en üsttekiler lopumsu şeklinde üst kısmı koyu yeşil, altı tüylü grimsi yeşil renklidir. Pelin otu çiçekleri; çiçekleri bitkinin üst kısmındaki sürgünlerin üzerine dizilmiş, oldukça çok çiçekten bir araya gelir ve salkım gibidir. Çiçeklerin başı aşağı doğru eğili olup sarımsı veya kırmızımsı kahverengi ortalama 4 mm çapında bir kısa saplı dikine veya hafif eğik şekildedir.
Pein Otunun Zararları Nelerdir?
- Nadir görülen porfiri denilen kan hastalığında, böbrek bozukluklarında, epilepsi gibi durumlarda etkilerin artmasına neden olacağı için kullanılmamalıdır.
- Mide ve duodenal ülseri olan kişiler kullanmamalıdır.
- Araç ve makine kullanımı gibi dikkat gerektiren durumlarda olumsuz etkiler görülebilir.
- 18 yaş altındaki çocuklarda kullanılmamalıdır.
- 2 haftalık kullanımı süresince hastalık belirtilerinin geçmemesi durumunda veya kullanımı sırasında istenmeyen etki görülürse hekime danışılmalıdır.
- Yeterli veri olmaması nedeniyle hamilelerde ve emzirenlerde kullanılmamalıdır.
Adi Pelin Otu Nedir? Adi Pelin Otu Hakkında Bilgiler
Adi Pelin otu da Pelinotugiller grubundandır. Adi Pelin Otu’nun iki önemli alt grubu olduğu bilinmektedir. Pelin otu ana yuıdu; Asya’nın ılıman bölgeleri ile Avrupa’da yetişen Adı Pelin otu; A.vulgaris var. vulgaris ve Hindistan’da yetişen A.Pelin otu; A.vulgaris var. indicayı sayabiliriz. Pelin otu türlerinin muhtemelen Türkistan’dan dünyaya yayıl-dığı iddia edilmektedir. Tarihte ilk defa eski Mısırlılar, Romalılar ve Çinliler tarafından kullanıldığı ve sonra diğer ülkelerin kullanmaya başladığı ve en nihayet Amerika’ya götürülen bitkinin orada kısa sürede yabanileşerek yayıldığı bilinmektedir. Almanca BeifuB diye anılması yorgun ayaklara canlılık, derman verdiği inancından ileri gelmektedir. Bu nedenle ayağın yanında anlamına gelen BeifuB ismi ile anılır.
Pelin otu Türkiye’de yetişir mi?
Adı pelin otu Türkiye’nin Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgesinde yabani olarak yetişir. Bahçe tarlalarda yetiştirmek mümkündür.
Pelin Otunun Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Mide bağırsak rahatsızlıklarından kolit, ishal, kabızlık, kramplar, sindirim zafiyeti, mide ve safra salgı yetersizliği, karaciğer yağlanmasına karşı kullanılır. Ayrıca histeri, sara, bağırsak kurtları ve solucanlar, sürekli kusma, bayanlarda adet bozukluklarına karşı kan dolaşımını artırıcı ve teskin edici olarak kullanılır. Halk arasında; sindirim sistemi hastalıklarından iştahsızlık, mide ülseri, yanma ve ekşime, düzensiz adet halleri kokuşmaları, yorgun ayaklar, kadın hastalıkları, uyku rahatsızlıkları, kansızlık, iştahsızlık, tıkanma, şişkinlik, anasiditet (mide asidi yokluğu) mide asidi hafifliği (subasiditet) ve bağırsak solucan ve kurtlarına karşı kullanılır. Homeopati’de; başta saraya, ayrıca kekeleme, uyku rahatsızlıkları ve çırpıntıya karşı kullanılır.
Pelin Otu Kişilerin Kendi Başına Kullanması Gereken Bir Bitkidir. Bazı Hastalıkarda Zararları Dokunabilir. Uzmanlardan destek almanız önerilir.