Orkide çiçeğinin çoğaltılması hakkında bilgi – içerik ve ipuçları bulacağınız bu yazımızda Orkide Çiçeklerine olan düşkünlüğünüz artacaktır. Şimdi bir orkideniz var ve nasıl artırma / çoğaltma yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazımızda bunu öğreneceksiniz. Orkide çiçeklerinin tohum yöntemi ile üretilme işlemi oldukça zahmetli ve bilgi gerektiren bir işlemdir. Orkide çiçeği üretimi için en uygun çoğaltma yöntemi yavrularından faydalanmaktır. Orkide çiçeklerinin yavrulamasına keiki denmektedir. Orkide çiçeği çoğaltma. Orkide çiçekleri çoğunlukla ilkbahar mevsiminde yavrularlar. En az iki yaprak ve kökten meydana gelecek şekilde orkide çiçeğinden ayrılırlar. Saksıya yavru orkide dikimi yapacağınız zaman dikkat etmeniz gereken en önemli konu şeffaf saksıya dikim yapılmışsa rüzgar alan esintinin olduğu bir yere konulmalı ve güneş ışığını iyi alan bir yerde muhafaza edilmelidirler. Işıktan iyi yararlanan sulama işlemi doğru ve düzgün bir şekilde yapılan ve ihtiyaç duyduğu uygun sıcaklıkta tutulan orkide çiçekleri senede 2-3 kere çiçek açabilir. Orkide çiçeklerinin bakımı iyi yapıldığı zaman uzun seneler boyunca varlıklarını koruyabilen ev ve bahçelere çok güzel koku ve güzellik katan çiçek türleridir.
Orkide çoğaltma yapılırken dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda hastalık ve zararlılarla mücadele etmektir. Orkide çiçeklerinin yaprak kısımlarında yapışkan bir yapıya sahip olan kül renginde küflerin bulunması kabuklu ve pamukların olduğunun belirtisidir. Bu orkide çiçeği üzerinde var olan zararlıların gözle görünür olanlarını el yordamı ile temizleyebilirsiniz. Elle temizleyemediğiniz yaprak üzerinde kalan zararlıları ılık bir suya bulaşık deterjanı karıştırarak silebilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra hala daha zararlı sorunu devam ederse eğer orkide çiçekleri için uygun olan bir ilaç kullanabilirsiniz. Ancak bu işlemleri yapmadan herhangi ilaç kullanmayın bu ilaçlar kimyasal özellikli ilaçlar olduğu için normal yollar denendikten sonra sonuç alınamazsa eğer ilaç kullanımına geçilmelidir.
Orkide çiçeğinin yaprak bölümlerinde herhangi bir sararma veya lekelenme kök kısımlarında ise çürüme ya da küflenme meydana gelmişse iyi temizlenmiş bir bahçe makası ile kesilerek bitkiden uzaklaştırılmalıdırlar. Bu kesme işlemlerini yaptıktan sonra çiçek üzerindeki hastalık devam ederse ilaç kullanımı yapılabilir. Burada dikkat etmeniz gereken husus kesimi yapacağınız aletin iyi temizlenmiş olmasıdır. Gelişi güzel herhangi bir makasla kesim yapmayın budama makası kullanmaya ve kullanmadan öncede temizliğine mutlaka dikkat edin.
ORKİDE ÇİÇEĞİ BAKIMI ORKİDE NASIL ÇOĞALTILIR?
Orkide çiçeğinin bakım işlemleri oldukça zordur fakat basit kuralları uyguladığınız zaman ve bakım kurallarına uyduğunuz takdirde orkide çiçeği bakım işlemlerini kolaylıkla yapabilirsiniz. Orkide çiçeği bakım işlemlerinde dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır. Orkide çiçeği yetiştiriciliğinde ve bakımında ilk dikkat edilmesi gereken husus uygun ortamı meydana getirmektedir. Bakım işlemlerindeki ikinci önemli husus ise orkide çiçeğinin sulamasına, beslenmesine ve budama işlemine dikkat etmektir.

Orkide bakım işlemlerinin en önemli ve en son hususu hastalık ve zararlılarla mücadeleyi etkin bir şekilde yapmaktır. Orkide çiçeği bakım işlemlerinde en iyi ortamı hazırlamak için şu işlemleri yapmanız yeterlidir. Orkide çiçeği yetiştirmek için saksı seçimi oldukça önemlidir. Orkide çiçeği yetiştiriciliğinde saksı tercihi yaparken çiçek köklerinin çürümesine engel olabilmek için delikli saksı kullanımı tercih edilmelidir. Orkide yetiştirmekte en önemli faktörlerden biriside köklerin ışık alması için şeffaf saksı tercih edilmelidir.
Orkide çiçeği için saksı tercihi yaparken büyük saksı tercih edilmemelidir. Büyük saksılar orkide çiçekleri için uygun saksı türleri değildirler. Orkide çiçeklerinde saksı değişim işlemleri büyümelerine göre yapılmalıdır. Ortalama 2 yılda bir saksılarını büyütmek amacı ile değiştirebilirsiniz. Orkide çiçeği bakım ve yetiştirme konusunda diğer dikkat edilmesi gereken husus toprak seçimidir. Orkide çiçeği toprağı tercih edilirken su tutma özelliği düşük olan topraklar tercih edilmelidir. Su tutmayan toprak alacağınız zaman toprak içeriğinde ağaç kabukları, yosun, şişe mantarı, kömür gibi karışımları olan toprakları tercih edebilirsiniz.
Orkide çiçeği yetiştirmeye başladığınızda doğru bir toprak seçimi yapmazsanız bitki kökleri iyi gelişmez ve çürümelere neden olabilir. Orkide çiçekleri iyi ve sağlıklı bir gelişim göstermeleri için kuvvetli yalnız direk kendisine vurmayan güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Bundan dolayı orkide çiçekleri aydınlık ışığın bol olduğu yerlerde bulundurulmalıdırlar. Yalnızca sabah ve akşam güneşinin kendilerine vurması sağlanmalıdır. Çok fazla güneş ışığı alan yerde muhafaza ediyorsanız güneş ışığını kesmek için tülle örtebilirsiniz. Orkide çiçekleri hava sıcaklığı olarak orta dereceli sıcak havaları severler. Sıcaklığın yüksek olduğu ortamlarda yanma durumu meydana gelebilir, soğuk hava koşullarında da donma durumunu yaşayabilirler. Genellikle orta sıcaklığa sahip ortamlarda tutulmaları gerekmektedir. Orkide çiçekleri için en uygun hava sıcaklıkları 16 derece ile 24 derece arasıdır. Orkide çiçeklerinin bulundukları ortamda ağır ve boğuk bir hava olmamalı hava dolaşımının olduğu bir ortamda olmalıdır.
Orkide Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Adım Adım Rehber Kolay Yöntemlerle Orkide Çiçeği Çoğaltma İpuçları Orkide Çiçeği Çoğaltma: Sürgün ve Kökleme Yöntemleri Evde Orkide Çiçeği Çoğaltmanın En Etkili Yolları Orkide Çiçeği Çoğaltma: Başarılı Sonuçlar İçin Bilmeniz Gerekenler
Evde Orkide Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Orkide çiçeğini çoğaltmanın en yaygın yöntemleri arasında sürgün veya dikim ile köklendirme yer alır. Öncelikle, sağlıklı bir orkide bitkisinden yan sürgünler (keiki) veya köklerden yararlanabilirsiniz. Bu parçalar dikkatlice kesilir ve steril bir ortamda köklendirilir. Orkidelerin çoğaltılmasında, uygun nem ve sıcaklık şartları sağlamak oldukça önemlidir. Genellikle %60-80 nem ve 20-25°C sıcaklık idealdir. Kesim sonrası köklerin daha hızlı gelişmesi için besinli sıvı ortamlarda bekletilmesi önerilir. Daha nadir bir yöntem ise orkide tohumları ile çoğaltmadır. Bu işlem, genellikle laboratuvar ortamında, steril şartlar altında gerçekleştirilir.